Creed este cea mai veche casa privata de parfumuri din lume, a carei poveste incepe in anul 1760. Afacerea sa nascut in Marea Britanie, dar sa mutat in Franta, la cererea Imparatului Napoleon, Creed devenind parfumierul curtii. Ingredientele si formulele secrete ale casei sunt pastrate cu sfintenie si au fost transmise din tata in fiu.

Astazi, Creed a ajuns la a sapte-a generatie de parfumieri. Am avut onoarea sa-l intalnesc pe Erwin Creed, mostenitorul imperiului olfactiv, la parfumeria Madison, cu ocazie lansatorii oficiale in Romania a celor doua parfumuri Royal Exclusives, Spice and Wood (pentru el) si Sublime Vanille (pentru ea). The ONE: Care este povestea din spatele parfumurilor Royal Exclusives? Erwin Creed: Ani de-a randul, casa Creed a oferit clientilor sai posibil sa-si creeze propriul parfum. Cu timpul, începe la crescut foarte mult, la fel și costurile, deci am hotarat sa renuntam la serviciul personalizat. In schimb, am creat doua arome regale, rafinate, exclusive, vandute numai in ambalaje de 250 ml si doar in unele boutique-uri, pentru clientii care vor sa poarte un parfum special.

The ONE: Audrey Hepburn si Grace Kelley (in ziua nuntii cu printul Ranier) purtau parfumuri Creed custom made. Care sunt ultimii clienti care au beneficiat de acest serviciu? Erwin Creed: Cred ca doamna si domnul Swarovski. Tatal meu a creat doua parfumuri pentru ei.

The ONE: Cum se naste un parfum personalizat? Erwin Creed: Primul pas este sa invitam clientul intr-un boutique Creed, il sfatuim sa miroasa cat mai multe parfumuri, ii obervam reactiile si incercam sa descoperim ce arome prefera- lemnoase, florale, fructate etc. Iar la final, venim cu trei propuneri din care alege o.

The ONE: Creed este vestit pentru ingredientele naturale folosite. De unde provin toate aceste miresme? Erwin Creed: Din toate colturile lumii, dar și din sudul Frantei, din Grasse. Furnizorii ne trimit mostre si noi alegem ce ne place, iar apoi incepem sa lucram la aroma finala. Un parfum poate contine si 100 de ingrediente.

The ONE: Cum trebuie sa nu alegem parfumul? Erwin Creed: Nasul percepe cel mai bine aromele dimineata. Incercati mai multe parfumuri pe blotter (cartonasul pe care se testeaza parfumurile) si apoi selectati doua pe care sa le pulverizati pe incheieturile mainilor. Chiar daca va placut, nu cumparati imediat parfumul. Acordati-i timp sa se aseze pe piele, iesiti in aer liber si mirositi-l din cand in cand. Daca si peste cateva ore va place la fel de mult, mergeti inapoi la magazin si cumparati-l.

The ONE: Si in lumea parfumurilor, ca si in moda, exista trenduri pe care unii le urmeaza si altii nu. Ce parere aveti despre acest fenomen? Erwin Creed: Tendintele in parfumerie se pot traduce si prin imitatie. Daca apare un parfum nou care se bucura de success, imediat veti putea observa si altele in aceleasi note. Atunci cand scoti ceva total diferit, iti asumi un risc mult mai mare. Marile companii prefera sa aleaga calea cea mai sigura. Pentru ca suntem independenți, noi preferăm să investim în inovație și cred ca, pe termen lung, avem de castigat.

The ONE: Ce ati face daca nu ati fi parfumier? Erwin Creed: Cu siguranta tot ceva care sa implice creativitate, moda, designer de interioare, organizator de evenimente. Cine stie? Poate intr-o alta viata …