Corpul unui barbat gasit pe o plaja din Australia de Sud in urma cu mai bine de 70 de ani va fi exhumat in speranta de a rezolva unul dintre cele mai interesante mistere ale tarii. Identitatea si cauza mortii asa-numitului om Somerton raman necunoscute.

De-a lungul anilor, multe teorii s-au invartit in privinta identitatii sale, de la spionul din Razboiul Rece la amantul respins. Acum, politia australiana spune ca progresele in tehnologia ADN fac ca exhumarea sa merite.

Ce stim pana acum?

Corpul barbatului a fost gasit la 1 decembrie 1948 pe plaja Somerton din orasul Adelaide din Australia de Sud. A fost prabusit impotriva unui dig, imbracat intr-un costum si cravata. Buzunarele lui nu contineau nimic care sa-l identifice.

Investigatiile initiale si o ancheta coronariana au lasat cazul nerezolvat. A fost pus sa se odihneasca intr-un cimitir din Adelaide sub o piatra de mormant citind doar ,,omul necunoscut”.

Misterul nerezolvat al omului Somerton

Dar o serie de obiecte curioase gasite pe corp au incurajat speculatiile in curs de desfasurare. Au inclus o valiza, articole de imbracaminte cu etichetele indepartate si scrieri incoerente despre care se crede ca este un cod. De asemenea, a tinut o bucata de hartie rupta cu cuvintele farsi Tamam Shud sau ,,este terminat” tiparit pe ea.

Cazul a atras interesul international si a generat o multime de detalii online.

„De mai bine de 70 de ani oamenii au speculat cine a fost acest om si cum a murit”, a declarat procurorul general din Australia de Sud, Vickie Chapman.

Luna trecuta, doamna Chapman a declarat ca decizia de exhumare a corpului a urmat ,,interesului public intens” in acest caz.

Ce se intampla acum?

Miercuri, echipajele au inceput sa sape la mormant. Dar presa locala Nine News a raportat ca eforturile initiale se miscau mai incet decat se astepta din cauza lutului dens si a incertitudinii cu privire la faptul daca barbatul fusese ingropat intr-un sicriu.

Accesarea ramasitelor barbatului poate fi un prim pas intr-un proces de construire a unui profil ADN si descoperirea raspunsurilor intr-unul dintre cele mai faimoase cazuri reci ale tarii.

Autoritatile au declarat ca daca pot fi obtinute suficiente dovezi ADN, vor incerca sa identifice barbatul si de unde a venit.

,,Tehnologia disponibila pentru noi acum este in mod clar cu ani-lumina inaintea tehnicilor disponibile atunci cand acest corp a fost descoperit la sfarsitul anilor 1940″, a afirmat dr. Anne Coxon, director adjunct de operatiuni din Australia de Sud din Australia de Sud.

Dr. Coxon a spus ca testele de acest gen sunt extrem de complexe, dar anchetatorii vor folosi ,,fiecare metoda la dispozitia noastra pentru a incerca sa aduca capat acestui mister de durata”.

Cazul face parte din Operatiunea Persevera, care urmareste sa denumeasca toate ramasitele neidentificate din Australia de Sud.

„Este o poveste care a captat imaginatia oamenilor din tot statul si, intr-adevar, din intreaga lume – dar cred ca, in cele din urma, putem descoperi cateva raspunsuri”, a declarat procurorul general din Australia de Sud, dna Chapman.