Este foarte important ca alegerea jucariei sa fie in concordanta cu varsta copilului , deoarece in fiecare etapa a dezvoltarii sale are abilitati si roluri diferite. Va spunem ce ar trebui sa luati in considerare in fiecare grupa de varsta si ce jucarii sunt cele mai potrivite pentru fiecare etapa.

Recomandarile expertilor

Pentru a facilita alegerea, pentru a servi poate ca sursa de inspiratie, expertii recomanda anumite tipuri de jucarii pe care le considera distractive si educative, alese in functie de varsta copiilor. Jucariile ideale pentru un copil ar trebui sa fie orientate, mai ales, spre a le stimula capacitatea fizica, intelectuala si lingvistica cu provocari care le sunt la indemana si care le permit sa experimenteze. Pe Conde.ro gasiti un ghid utile cu 4 tipuri de jucarii educative indispensabile pentru dezvoltarea celor mici.

Zero pana la sase luni

Pentru aceasta etapa a vietii copilului, acele jucarii care ajuta la dezvoltarea simturilor lor sunt perfecte, astfel incat atata timp cat copilul este treaz, el primeste o serie de stimuli vizuali, tactili si auditivi care favorizeaza dezvoltarea lui.

In acest fel, putem recurge la jucarii prin care descopera texturi noi, de care se bucura in momentul baitei, cere le arata relatiile cauza-efect (de exemplu, cele care emit sunete cand sunt agitate sau apasate) sau ii stimuleaza in timp ce stau culcati.

Sase pana la 12 luni

Dupa sase luni, bebelusii incep sa manipuleze obiectele, sa coordoneze miscarile mainilor si sa priveasca atent tot ce se afla in jurul lor. Culorile, luminile, sunetele , texturile si contrastele le vor atrage atentia profund.

Prin urmare, cele mai bune jucarii pentru aceasta etapa vor fi cele care ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile motorii si sa le trezeasca cele cinci simturi: jucarii muzicale, jucarii colorate, jucarii senzoriale, etc.

De unu la doi ani

La un an, bebelusii au parte de o schimbare spectaculoasa, incep sa poata comunica cu cuvinte si, mai ales, incep sa descopere mediul prin mers si atingerea tuturor obiectelor care cad in mainile lor avide.

Jucariile pentru aceasta varsta trebuie sa fie in sigure, sa fie perfect adaptate la varsta lor si sa contribuie la dezvoltarea lor corecta in cateva luni vitale pentru cresterea lor intelectuala, emotionala si relationala. Va propunem cateva exemple: blocuri si constructii, jucarii din lemn, biciclete si trotinete pentru copii,

Doi-trei ani

In aceasta grupa de varsta, copilul isi petrece mare parte din zi jucandu-se, de aceea este important ca jucariile pe care le foloseste sa fie educative , distractive si perfecte pentru a-si dezvolta abilitatile motorii, sociale si emotionale.

Pe masura ce copilul creste, jocul evolueaza si devine complex, iar in aceasta etapa a vietii apare asa-numitul „ joc simbolic ”, care este cel mai reprezentativ al copilariei si consta in simularea situatiilor din viata de zi cu zi sau interpretarea personajelor.

Va oferim cateva propuneri de jucarii / carti pentru aceasta categorie de varsta: povestiri, jocuri puzzle, papusi, unelte, etc.

De la patru la cinci, sase ani

Dezvoltarea unui copil de la cinci la sase ani este dificil de definit in mod concret, deoarece acestia sunt la o varsta in care schimbarile sunt mai lente si ritmurile variaza mult de la un copil la altul.

In orice caz, majoritatea copiilor de aceasta varsta sunt destul de priceputi in abilitatile lor fizice si le place sa incerce noi provocari pe care si le imagineaza, atat acasa, cat si pe strada si in parc. Sunt copii care au o abilitate comunicativa evidenta si curiozitate pentru multe lucruri, intrebandu-i in mod constant pe parinti ce nu stiu. Jucarii recomandate copiilor de 5, 6 ani: trambuline, biciclete, lego, jocuri creative, jocuri de societate, carti.