Romania are nevoie de un „Pact pentru Sanatate pe 20 de ani”, care sa fie adoptat cu doua treimi dintre voturi in Parlament sub forma de lege, este de parere fostul ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu. Acesta a declarat, la un eveniment organizat de Business Magazin, ca o astfel de lege ar responsabiliza toate guvernele care vor conduce Romania in urmatorii 20 de ani, iar sistemul sanitar ar putea cunoaste stabilitate si predictibitate.

„Sunt trei sisteme publice mari in lume, care daca nu sunt finantate si urmarite corespunzator, vorbim degeaba. Acestea sunt sistemele de sanatate, pensii si educatie. Daca in urmatorii ani nu facem ceva pentru ele, ne vom intalni si peste 5 ani in aceeasi situatie neplacuta, dar lucrurile se vor inrautati pentru ca oamenii se vor imbolnavi si mai mult, costurile vor trebui suportate pentru mult mai multe persoane si pentru patologii mult mai grave. Momentul adevarului e atat de aproape, iar o decizie trebuie luata astfel incat toti actorii din societate sa se aseze la masa si sa discute”, a precizat acesta.

In opinia acestuia, bani la bugetul sanatatii vor exista in cazul in care in urmatorii ani, vor veni ministri seriosi, cu forta in partidele pe care le reprezinta. In caz contrar, sistemul sanitar va continua sa fie o „Cenusareasa”, care se va chinui asa cum se chinuie de ani de zile.

„Avem un sistem sanitar care astazi este prost asezat pe componente, nu facem aproape nimic pe componenta de baza, pe medicina de familie, acolo unde ar trebui sa gasim poate cele mai importante costuri, in sensul ca foarte multe patologii pot fi rezolvate acolo si nu mai ajung la spital.

Nu avem aproape deloc dezvoltata componenta de ambulatoriu sub o forma eficienta, acolo unde s-ar putea rezolva multe dintre problemele de sanatate ale oamenilor. Cand au nevoie nu apeleaza la medicul de familie sau la ambulator, ci suna la SMURD sau la ambulanta. Sistemul este prost asezat, nerestructurat, finantarea componentelor este proasta si atunci nu ai cum sa ajungi la un sistem sanitar eficient” a mai adaugat fostul ministru.

Economistul liberal a mai spus ca singurul an in care Romania a avut cea mai mare finantare pe medicina preventiva a fost 2008 (8% din cheltuielile de sanatate, din fondurile Casei, au mers catre preventie). „A fost asa-numitul program de analize gratuite”.

Ce aduce anul 2013

„Stiu de la europarlamentarii nostri ca sunt sanse mari sa avem o Autoritate de Management la nivelul sanatatii, ceea ce va schimba lucrurile din punct de vedere al eficientei si al atingerii de obiective”, a mai adaugat acesta.

Referindu-se la relatia dintre stat si producatorii de medicamente, fostul ministru a precizat ca, in prezent statul are datorii de peste 1 miliard de euro catre producatorii de medicamente si le-a adresat o intrebare legata de o posibila ieftinire a medicamentelor.

„Daca am spune ca in anul 2013 se platesc toate arieratele si mai spunem ca tot in 2013 reducem termenul de decontare la maximum 90 de zile, va chemam la masa pe toti producatorii interesati si haideti sa vedem daca vi se micsoreaza costurile. Nu mai faceti credite bancare ca sa suportati un an de zile toate arieratele. Cat ati putea sa faceti reduceri de preturi la medicamente?”