Am probleme in ceea ce priveste viata mea amoroasa. Se pare ca nu sunt in stare sa trec peste o anumita etapa, de doua luni. Am lucrat la problemele mele si am observat ca exista un tipar al relatiilor pe care il am.

De obicei, unul dintre noi devine lipicios, ceea ce il indeparteaza pe celalalt. Se pare ca nu pot crea echilibru in relatiile mele cand scala puterii incepe sa intre in joc. Cand sunt respinsa, vad in cealalta persoana o versiune a mea. Nu gasesc o solutie!

In Matrix Reloaded, naivul Neo este condus de Oracol pentru a-l gasi pe The Keymaker, care este detinut de unul din programele cele mai periculoase, Merovingianul. Neo intreaba care este motivatia Merovingianului, fara sa-si dea seama ca stie raspunsul la propria lui intrebare. „Ce vrea el?” intreaba Neo. Oracolul ii raspunde intelept, „Ce isi doresc toti barbatii cu putere… mai multa putere!”

In relatii, tindem sa atragem oameni de un anumit tipar. Aceste persoane sunt o combinatie intre calitatile si defectele noastre – ceea ce explica de ce doar putini oameni ne pot face atat de fericiti sau de suparati ca cel pe care il iubim. Ei reprezinta toate lucrurile care ne plac si ne displac la noi. Cand il indepartezi pe cel cel iubit, ceea ce faci, de fapt, este sa fugi de tine. Sa ramai in preajma nu e un semn de maturitate, ci o dovada de curaj.

Acestea fiind spuse, luptele pentru putere sunt un stadiu normal in dezvoltarea unei relatii sanatoase. Dar este ego-ul tau dispus sa renunte la o parte din putere pe care alter ego-ul tau (reprezentat de partener) o vrea? Fugi de relatiile tale sau de un aspect din tine cu care nu esti inca dispus sa te confrunti?

Jocul de putere in relatii nu este altceva decat campul de batalie pentru calitatile si defectele tale. Scopul final este sa infrunti acesti demoni si sa creezi o relatie armonioasa. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa continui sa determini la ce esti dispus sa renunti personal si ce astepti de la partener.Jocul de putere in relatii nu este altceva decat campul de batalie pentru calitatile si defectele tale

Ai observat deja tiparul, acum pune-l pe hartie. Gandeste-te la motivele care te fac sa te retragi. Daca ti se pare ca petrece prea mult timp cu prietenii, de exemplu, sapa adanc si intreaba-te de ce te deranjeaza acest lucru. Ai probleme cu prietenii lui? Duci lipsa de prieteni si astfel prietenii lui starneste in tine un sentiment de gelozie? Pot fi o multitudine de motive pentru orice problema.

Important este sa le identifici si apoi sa evaluezi daca esti dispusa sa potolesti razboinicul din tine. Razboinicul care e in misiune sa eradice sursa disconfortului (cel putin asa crezi) indepartandu-ti partenerul. Odata ce aceste probleme sunt identificate, nu incerca sa scapi de ele, fa pace cu aceste lucruri si accepta-le ca fiind o parte din tine. Dupa acest proces crucial, incepe procesul de a schimba lucrurile pe care nu le mai doresti.

Asa cum spune mama mea, care imi aminteste de Oracol: „Orice merita sa fie pastrat, merita sa lupti pentru el”. Ai rezistenta sa rezolvi diferentele din relatiile tale? Poti sa gasesti o modalitate de a fi sensibil la nevoile sale si, in acelasi timp, sa fii receptiv la incercarile sale de a-ti face pe plac? Merita partenerul tau? Vindecarea relatiilor vine cu multe recompense. Incepi sa iti vezi partenerul pentru calitatile pe care le aduce in relatia voastra, nu diferentele care iti amintesc de propriile tale probleme. Si, cel mai important, incepi sa accepti si sa devii una cu tine. Numai tu poti decide cand e timpul sa crezi in ceea ce stii deja.