De la 1 ianuarie la conducerea UE vine o tara care nu a ratificat nici la aceasta ora Tratatul de la Lisabona, ce prevede reformarea structurilor de conducere ale UE. Premierul Mirek Topolanek pledeaza pentru indeplinirea tuturor procedurilor in acest proces, insa la varful conducerii nu exista unitate de opinie, in pofida puternicilor atitudini eurosceptice din societatea ceha.

Presedintele Vaclav Klaus se autodenumeste disident european. Presedintele Republicii Cehe, Vaclav Klaus, este cunoscut pentru euroscepticismul sau, plasat undeva intre liberal si populist. Vaclav Klaus a facut saltul in politica de mana lui Havel in Revolutia de catifea (1989). In epoca comunista a facut cariera ca economist. El nu va avea un rol real in presedintia ceha a Uniunii Europene, care incepe la 1 ianuarie, dar ar putea fi cel care sa dea nota, subliniaza ziarul spaniol ABC. In urma cu cateva zile, Klaus a incalcat traditia diplomatica publicand pe Internet, in ajunul presedintiei cehe, o disputa cu parlamentarii europeni. Intrebat in biroul sau despre iminenta presedintie a tarii sale, el si-a manifestat dispretul: Vedeti dumneavoastra, Republica Ceha nu va prezida UE, Uniunea este prezidata de birocrati. Si a adaugat, fara sa-l intrebe nimeni, ca Spania este cu siguranta o tara frumoasa si respectabila, n-as spune si bogata, nu o cunosc.

Ce ma poate uni de tara dv, daca nu am fost acolo decat de trei ori?. Mai mult el a anuntat ca nu vor flutura steaguri albastre deasupra castelului sau in timpul presedintiei semestriale cehe. Ministrul ceh al afacerilor externe, Karel Schwarzenberg, a declarat ca nici o lege europeana nu obliga Cehia sa arboreze drapelul european si de aceea niciun alt sef de stat nu are dreptul sa-l critice pe presedintele nostru, apropo de criticile lui Nicolas Sarkozy.Cehii sunt singurii care inca nu au ratificat Tratatul de la Lisabona. Delimitandu-se de presedinte, premierul Topolek a anuntat recent ca va lega ratificarea in Parlament, in februarie, de radarele americane antiracheta: un fel de quid pro quo intre europenisti si americanisti.

Sunt un liberal clasic, spune el, desi nu se regaseste acest lucru nici in tonul personal nici in reformele sale. Vorbeste impotriva pericolului standardizarii pe care l-ar impune UE, dar o face in numele unui patriotism ieftin sau in numele cetatenilor, fapt ce-l tradeaza drept populist. Nu mira deci pe nimeni ca in acest patriotism anti-Bruxelles, cel care se considera pe sine drept un thatcherist, sa se regaseasca mai degraba tendinte socialiste si comuniste, considerand UE o tovarasa de pat. Un astfel de tovaras ar putea fi verosul milionar irlandez Declan Ganley, care a platit insulei nu-ul exprimat Tratatului de la Lisabona. Nascut la Praga, in 1941, fire sportiva si afisand o mustata bine ingrijita si de religie protestanta, a absolvit studiile economice in 1963; a obtinut neobisnuite burse comuniste pentru a studia in strainatate si un post la Banca Centrala (1971-1986), inainte de a se inscrie in Forumul Civic al lui Vaclav Havel. Dupa mai multe dispute si invidii cu disidentul presedinte, Klaus a reusit sa-i succeada la sefia statului in 2003, dar in ciudata postura de euroesceptic ajuns acum in fruntea presedintiei UE.

A suscitat prin urmare zambete penibile cand zilele trecute le-a adresat reprezentantilor Parlamentului European urmatoarele cuvinte: Nimeni nu mi-a vorbit niciodata asa! Istoricul Timothy Garton Ash il considera cel mai grosolan om pe care l-a cunoscut vreodata. Este atat de simpatic incat daca cineva reuseste sa se apropie de el si sa-i vorbeasca, din politete, in ceha, Klaus se blocheaza, se intoarce brusc spre secretarul sau si il intreaba printre dinti: Ei bine, si despre ce am putea sa vorbim?