A trecut peste un an de cand COVID-19 a sosit pentru prima data, inchizand scolile si locurile de munca din intreaga lume si imbunatatind rutina noastra zilnica.

Dar unii ar sustine ca nu toate schimbarile precipitate de pandemie au fost in rau – in special trecerea uriasa la aranjamente de lucru la distanta si flexibile.

In anumite privinte, COVID-19 a fortat societatile noastre sa treaca printr-un experiment social la scara larga in telelucrarea in masa. Si rezultatul? Unele companii au trebuit sa accepte ca temerile lor de a scadea productivitatea din cauza muncii la distanta erau neadevarate.

In schimb, multi subliniaza avantajele acestui nou stil de viata: lipsa deplasarilor, nevoia redusa de spatiu de birouri, un echilibru mai bun intre viata personala si mai multa autonomie.

Unele multinationale au cautat sa faca comutatorul permanent, astfel incat si ele sa poata absorbi beneficiile acestui sistem.

Asa a fost cazul gigantului tehnologic japonez Fujitsu, care are 80.000 de angajati in toata Japonia.

Mentinerea „schimbarii vietii profesionale”

Compania isi mentine politica de „schimbare a vietii profesionale”, oferind o flexibilitate fara precedent lucratorilor sai.

„Ni s-a adresat sa ne mutam in noile stiluri de lucru, fara restrictii de locatie sau de timp si unde angajatii pot selecta singuri cel mai bun timp si locatie”, a declarat Hiroki Hiramatsu, directorul resurselor umane al Fujitsu.

Hiramatsu crede ca, pe termen lung, munca la distanta va imputernici femeile la locul de munca si, de asemenea, va ajuta la revitalizarea comunitatilor rurale prin extinderea posibilitatilor de localizare a angajatilor. El subliniaza ca compania sa beneficiaza, de asemenea, de un fond mai larg de unde sa recruteze.

„Din punct de vedere corporativ, putem angaja diverse talente indiferent de loc si le putem sprijini sa joace un rol activ in companie”.

Cu toate acestea, expertii avertizeaza ca, daca alte companii vor sa instaleze telelucrarea si sa ramana competitive, vor trebui sa abordeze problemele informatice si de securitate pe care pandemia le-a dezvaluit.

„Mediul de lucru la distanta creat de graba de a lucra prin pandemia COVID a dus la izbucnirea problemelor IT pe care le detineau corporatiile”, a declarat Hironobu Uchino, editorul sef al ITmedia.

„Exista diverse probleme pe care companiile trebuie sa le rezolve, dar in timp ce unele companii iau initiative pentru a rezolva aceste probleme, unele sunt inca pasive sau intarzie investitiile in IT, ceea ce imparte corporatiile in doua grupuri”.