In articol poti citi despre cum sa depasesti depresia postnatala, care afecteaza doua treimi dintre femei dupa nastere.

Ce este depresia postnatala?

Despresia postnatala este o experienta foarte dureroasa pentru fiecare femeie in perioada de dupa nastere. Depresia postnatala este, de asemenea, cunoscuta sub numele „baby blues” si afecteaza aproape doua trimi din femei dupa nastere. Aceasta apare de obicei intr-o forma usoara si poate fi observata chiar la cateva zile dupa nastere. 

In aceasta perioada, femeile se simt deprimate, confuze, dezamagite, obosite, deprimate si pot sa planga fara nici un motiv real. Uneori, acestea pot sa planga o zi intreaga deoarece se simt respinse de familia lor, prieteni si partenerul de viata. 

Cu toate acestea, cauzele cele mai probabile ale despresiei postnatale sunt schimbarile hormonale rapide ce urmeaza dupa nastere, precum si teama de a-si asuma noi responsabilitati ce implica un nou membru al familiei. 

O forma severa a despresiei postnatale este numita psihoza si apare la aproximativ o mie de mame. Simptomele includ iluzii, halucinatii si comportament ciudat. In acest caz, o femeie este complet confuza si poate reprezenta un pericol pentru ea si copilul nou-nascut. Ea trebuie consultata de un medic. Recuperarea completa necesita medicamente si consiliere, care il include si pe partenerul de viata. 

Un partener iubitor si grijuliu poate ajuta o femeie sa depaseasca depresia postnatala in cateva zile, dar uneori poate dura luni sau chiar ani. Acest lucru insa nu mai este cauzat de hormoni, ci are de-a face cu anumite probleme ale mamei de a accepta noua identitate maternala si cu emotiile noi pe care aceasta functie le determina.

Cum depasesti depresia postnatala cat mai repede posibil?

Sprijin din partea prietenilor si familiei

Membrii familiei si prietenii pot ajuta mama care sufera de depresie postnatala prin monitorizarea starii ei si raportarea acesteia la medic. Acestia trebuie sa inteleaga, de asemenea, ca este o stare temporara si ca va trece mult mai repede cu sprijinul lor. Este foarte important ca mama care se afla intr-o astfel de dispozitie sa nu fie ignorata de prieteni si familiei si sa nu fie lasata singura. In plus, trebuie sa i se reaminteasca faptul ca se va simti mai bine in curand. Cea mai buna solutie este organizarea in asa fel incat sa nu i se permita mamei sa fie singura, ci sa existe cineva in permanenta cu ea. Un rol deosebit in depasirea depresiei postnatale este jucat de un partener iubitor si intelegator.

Care este rolul medicului si asistentelor medicale?

Personalul spitalului poate ajuta o mama prin incercarea de a-i impulsiona increderea in sine si prin a-i imbunatati stare de spirit, prezentandu-i celelalte mame cu aceeasi problema si incurajand-o sa vorbeasca si ea despre ceea ce i se intampla. 

Este foarte important ca doctorul sa fie constient de toate simptomele de depresie postnatala pe care le experimenteaza mama, deoarece numai in acest fel el poate decide daca ea are nevoie de calmante sau antidepresive de care mama, desigur, nu trebuie sa devina dependenta. 

Daca medicul observa ca bunastarea mamei este mai rea dupa ce a luat medicul prescris, metoda de tratament trebuie schimbata. Starea de bine a acesteia poate fi ameliorata si prin mentinerea unui regim alimentar normal si adminstrarea unor cantitati recomandate de vitamine.