Marea Britanie a intins covorul rosu pentru presedintele Coreei de Sud, la inceputul unei vizite de stat menite sa aprofundeze legaturile diplomatice si de afaceri dintre cele doua tari, in timp ce acestea lanseaza discutiile privind un nou acord de liber schimb. Regele Charles l-a intampinat pe presedintele Yoon Suk Yeol cu ​​o garda regala de onoare dupa sosirea sa la Londra, apoi a mers cu el cu trasura pana la Palatul Buckingham.

Yoon, un conservator care a invocat o „policriza” a provocarilor globale drept motiv pentru a cauta legaturi mai stranse cu parteneri care au aceleasi opinii, apoi s-a adresat parlamentarilor ambelor camere ale parlamentului, marti, inainte de un banchet de stat in onoarea sa.

„Trebuie sa fim solidari si sa raspundem la multe dintre provocarile lumii”, a spus Yoon in discursul sau, unde a sarbatorit 140 de ani de legaturi diplomatice dintre natiuni.

„Coreea este unita cu Regatul Unit si cu comunitatea internationala pentru a lupta impotriva agresiunii si provocarilor ilegale”.

El va purta discutii cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak miercuri si va semna un acord privind relatiile diplomatice mai stranse.

„Prin noul nostru acord de la Downing Street, vom impulsiona investitiile, vom stimula comertul si vom construi o prietenie care nu numai ca sprijina stabilitatea globala, dar ne protejeaza interesele si va dura testul timpului”, a spus Sunak.

Intr-o declaratie care anunta ca discutiile asupra unui nou Acord de Liber Schimb (ALS) vor incepe, de asemenea, miercuri, Sunak a spus: „Stiu ca un Acord de Liber Schimb potrivit pentru viitor va genera doar investitii suplimentare, indeplinindu-mi promisiunea de a creste economia si sprijina locurile de munca cu inalta calificare.”

Conform acordului, tarile vor conveni sa lucreze indeaproape in domenii precum semiconductori – din care Coreea de Sud este un producator important – si inteligenta artificiala.

Acordul de la Downing Street va consolida, de asemenea, capacitatea comuna a celor doua tari de a aplica sanctiunile ONU impotriva Coreei de Nord pentru a preveni dezvoltarea programelor sale de arme nucleare, folosind patrule pe mare pentru a preveni contrabanda.

Marea Britanie a declarat ca intreprinderile sud-coreene vor investi 21 de miliarde de lire sterline (26,17 miliarde de dolari) in proiecte de infrastructura si energie regenerabila din Marea Britanie si a anuntat un parteneriat pentru energie curata pentru a lucra impreuna la tranzitia la energia verde.

„OFERTA improspatata, modernizata”

Sub Yoon, Coreea de Sud s-a concentrat pe consolidarea legaturilor economice, politice si militare cu SUA, incercand in acelasi timp sa mentina comertul cu China si sa lucreze pentru a depasi disputele istorice cu Japonia.

„Coreea va colabora cu Regatul Unit pentru a consolida securitatea politica si economica in regiunea Indo-Pacific”, a spus Yoon, adaugand ca „impreuna, vom aborda amenintarile ADM (armele de distrugere in masa) ale Coreei de Nord”.

El a spus ca cele doua tari vor extinde, de asemenea, cooperarea pe lanturile de aprovizionare, digital, energie nucleara, securitate cibernetica si industria de aparare si a adus un omagiu veteranilor britanici care au luptat in razboiul din Coreea.

El a atins, de asemenea, partea mai usoara a relatiilor anglo-coreene, comparand trupele pop Beatles si BTS, precum si picioarele drepte ale starurilor fotbalului David Beckham si Son Heung Min.

Marea Britanie a incercat sa construiasca legaturi in Indo-Pacific, ca parte a unei inclinatii a strategiei sale diplomatice fata de regiune, iar anul acesta a incheiat discutiile pentru a se alatura Acordului cuprinzator si progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific.

Discutiile privind un nou acord comercial cu Coreea de Sud vor avea ca scop inlocuirea unui acord de report de la momentul in care Marea Britanie a parasit Uniunea Europeana, care s-a bazat pe replicarea unui acord cu UE din 2011 si reducerea tarifelor intr-o serie de domenii.

Ministrul britanic al afacerilor si comertului, Kemi Badenoch, a declarat ca un „acord reimprospatat si modernizat” ar ajuta sectoarele britanice de servicii si export, deoarece isi propune sa creasca comertul digital si sa simplifice procedurile complexe.