La cinci secole de la nasterea sa, Davidul lui Michelangelo Buonarroti va avea un geaman. Nu va fi singura (sunt aproximativ 32 de statui similare in lume), dar va fi cea mai fidela originalului datorita tehnologiilor de printare 3D.

Noul David se va afla la mii de mile de casa lui din Toscana. Mai exact, va prezida pavilionul italian la viitoarea Expozitie Universala din Dubai, care era planificata sa aiba loc anul acesta, dar a fost amanata pentru octombrie 2021.

Singurul autorizat

Lucrarea va fi realizata de o echipa de tehnicieni condusa de Universitatea din Florenta, sub supravegherea expertilor de la Galeria Accademia, unde David isi are resedinta din 1873.

Tehnologia 3D va permite vizitatorilor Expozitiei sa se bucure de capodopera lui Michelangelo fara probleme logistice din cauza transportului si a fricii de risc de deteriorare.

Acesta va fi singurul exemplar autorizat de Galerie, dupa un lung proces legal castigat de acest muzeu in 2017, cu care dezavueaza reproducerile care ajung la tricouri, statui mici si suveniruri pentru turisti.

Cu toate acestea, dupa cum a spus directorul sau, Cecilie Hollberg, in prezentarea acestei tehnologii, este foarte greu de afirmat protectia drepturilor in fata acestei industrii.

Etapele tiparirii

Procesul de creare a geamanului lui David va fi impartit in trei faze: in prima, suprafata va fi scanata cu senzori si lasere de inalta precizie, la care se adauga un proces numit fotogrammetrie, tehnologii care sunt utilizate de obicei in industria aeronautica.

Cu aceste informatii, in Dubai va fi instalata cea mai mare imprimanta 3D din lume, care va modela noua statuie. Nu s-a precizat ce materiale vor fi folosite in reproducere, dar ar putea fi materiale plastice durabile sau diferite tipuri de rasini.

Al treilea pas este lasat pe seama mesterilor si restauratorilor, care vor curata imperfectiunile astfel incat sa fie identic cu originalul.

In plus, noua statuie va fi supusa unui proces de pictura pentru a imita textura blocului de marmura care a dat viata creatiei lui Michelangelo.

Opera de varf a lui Michelangelo

David a fost creat intre 1501 si 1504 intr-un bloc de marmura poreclit „Uriasul”, pe care niciun sculptor nu a indraznit sa-l atinga de teama ca fragilitatea lui ar strica lucrarea.

Cand Michelangelo i-a aratat Florentei creatia sa a Davidului biblic pe punctul de a arunca o piatra in Goliat, orasul a tacut. Perfectiunea proportiilor sale, armonia figurii, cu trasaturile tensionate ale mainii si celebra privire, au facut din aceasta simbolul Renasterii.

Din anumite motive, locuitorii l-au luat si ca pe un semn al mandriei Florentei medievale tarzii, care statea mandra impotriva puterii Papei si a altor orase-state ale peninsulei.

Timp de mai bine de trei secole statuia a stat in fata Palatului Vechi din Florenta, dar sederea sa indelungata in aer liber a degradat marmura, asa ca a fost gazduita in Galeria Accademia. Acolo impune respect prin prezenta sa de 5,2 metri inaltime.

In acest oras toscan exista doua copii ale lui David, unul in marmura in acelasi loc cu originalul si altul in bronz in frumoasele gradini din Piazza Michelangelo, pe unul dintre dealurile care inconjoara cartierul istoric.

In caz de probleme exista copia

Cand evenimentul din Dubai se va termina, sculptura 3D va zbura in Italia, desi destinatia sa finala nu este inca cunoscuta.

Aceasta tehnologie poate revolutiona arta si reproducerea acesteia, iar in cazul in care David de cinci secole este deteriorat iremediabil, poate fi solutia pentru inlocuirea lui. Desi nu are magia originalului.