In 2020, nu numai milioane de oameni au luat o pauza fortata din cauza covid-19, ci si multe orase, de asemenea. Aniversarea a 1.600 de ani a surprins Venetia la fel de devastata de stres ca orice director care, din cauza pauzei din izolare, a fost nevoit sa puna frana.

Zilele nesfarsite ale multor angajati si-au avut echivalentul aici intr-un flux turistic care nu a diminuat niciodata si a revarsat strazi si orare, iar navele de croaziera gigantice care obtinusera impunitate sa circule prin Marele Canal aminteau de trombi care ajung sa infunde un sistem circulator coplesit. Venetia era devorata de propria ei momeala, cel care prinsese in el talentul celor mai cunoscuti artisti din istoria omenirii, si care acum parea monopolizat de selfie-dependentii care invadeaza fiecare colt.

Orasul venetian imbina frumusetea sa irepetabila cu o imagine de fragilitate si lipsa de aparare, in contrast puternic cu vremurile cand era un oras invidiat si de temut in intreaga Mediterana. Citatele despre ea din stilourile scriitorilor de seama sunt nesfarsite. Una dintre cele mai cunoscute este cea a lui Francois Rene de Chateaubriand in Memoriile sale de dincolo de mormant : „Te-ai nascut din capriciile unui vis si din jocurile unei imaginatii orientale”. O fraza pe cat de impecabila, pe atat de inexacta, intrucat originile orasului sunt mult mai prozaice, iar mai mult decat vise sau imaginatie, isi au radacinile in politica, razboaie si comert.

Daca Venetia implineste 1.600 de ani in 2021, ne intrebam de ce un oras atat de unic vine dupa Imperiul Roman. Cum au putut cei responsabili pentru intemeierea atator orase nemuritoare sa rateze un astfel de site? Raspunsul este ca in vremurile prevenenetice un astfel de site nici nu exista. Desi romanii se aflau in zona. In 2009, o seceta severa a permis arheologilor sa acceseze mai usor ramasitele Altinumului, o populatie de mare importanta –se estimeaza ca a depasit 20.000 de locuitori, mai mult decat Pompeii– situata in imensa laguna legata de Marea Adriatica care astazi este cunoscuta. ca Laguna Venetiana.

Desi prosper, Altinum era un port ca atat de multi altii, dar embrionul a ceea ce avea sa vina mai tarziu era deja acolo: insulele lagunei – limbi uriase de nisip cunoscute sub numele de lidi (plural de lido, plaja sau extensie de coasta nisipoasa), care a protejat de bataia marii si care avea sa-si dea numele, secole mai tarziu, faimosului Lido al Venetiei– au fost folosite ca loc de recreere de catre romanii bogati si ca refugiu de catre veneti, locuitorii originari ai zonei. Teritoriul lor era predispus la atacuri din partea triburilor germanice, iar cand s-a intamplat asta, s-au mutat pe insule pana cand pericolul a trecut. Aceasta situatie a continuat pana in secolul al V-lea, cand amenintarea germanilor s-a cristalizat intr-o invazie cu drepturi depline care a distrus complet orasul Altinum.

Dar o miscare permanenta aduce cu sine reforme de anvergura. La acea vreme, insulele care aveau sa alcatuiasca Venetia se aflau mai departe de continent decat sunt astazi, aproximativ douazeci si cinci de mile marine, abundente in zone putin adanci sau cu bariere de nisip, ceea ce ingreuna navigarea intre ele. Venetii s-au dedicat imbunatatirii situatiei si au extins teritoriul cu tehnici de terasare. Au bagat mii de stalpi de lemn in lutul de jos, pe deasupra carora au construit platforme, tot din lemn, iar deasupra acestora, primele case.O metoda pe care nimeni nu s-a gandit sa o schimbe in secolele urmatoare, desi colibele primitive au facut loc unor conace de marime si maiestate tot mai mari. Nu a existat niciun motiv pentru care, de cand baza Venetiei a rezistat, asa cum o face si astazi, din doua motive: lemnul stalpilor sai a ramas necorupt, fiind complet scufundat si ferit de actiunea oxigenului. In plus, de-a lungul secolelor a fost impietrit de efectul slimei si al mineralelor din apa, ceea ce i-a crescut si mai mult rezistenta.

Pe masura ce lupta impotriva apei a progresat, s-au cautat modalitati de a naviga in zona in siguranta si eficient. Rezultatul au fost barci cu chila plata care puteau traversa distante mari peste lagune. Acest lucru nu a trecut neobservat de Cassiodorus, un oficial la curtea ostrogota din Ravenna, care a fost strans implicat cu veneti si a lasat dovezi ale modului lor de viata. In 523 a scris ca „si bogatii si saracii traiesc impreuna in egalitate. Ei impart aceeasi hrana si case asemanatoare, asa ca nu exista invidie intre ei si nu sunt afectati de viciile predominante in lumea noastra. Acea viziune idilica nu ar dura mult, asa cum era de asteptat, dar in ea se poate percepe germenul mandriei identitare pe care venetienii autentici il simt si astazi impotriva hoardelor de intrusi care le umplu orasul.

Casiodor a observat si aspecte mai utile: a angajat curand serviciile venetilor pentru a muta marfurile prin zona folosind posibilitatile navelor lor. El a remarcat, de asemenea, tehnica sa de extragere a sarii, imbunatatita si amplificata, mentionand ca din ea „de unde toate profiturile sale […] deoarece, desi exista cei care nu cauta aur, omul care nu a fost inca nu a fost. nascut.” doreste sare, ceea ce face mesele mai gustoase.” Fara sa stie, acest nobil scria despre care ar fi cei doi stalpi – sarea si comertul – pe care va creste economia Venetiei in secolele urmatoare pana cand va deveni un oras-stat puternic si de temut.

Pe masura ce site-ul a crescut, la fel si structura sa si noi forme de guvernare au devenit curand necesare. Ca si alte popoare din zona, venetii faceau parte din Imperiul Roman de Rasarit si se supuneau exarhului Ravennei – adica guvernatorului bizantin al Italiei, care isi avea sediul in acel oras –, situatie care nu era in totalitate apasatoare, intrucat le-a permis o ampla autonomie pentru a-si continua activitatile si, la un pic, au avut armata Bizantului pentru a-i proteja. Exista si un lider regional, aproape intotdeauna un general al imperiului, a carui functie se numea magister militum. Si, sub el, se afla figura dogului, termen roman care avea sa ajunga sa adopte forma nominala de doge, prin care conducatorii orasului erau cunoscuti de secole. Primul doge a fost Paoluccio Anafesto, dar in afara de preluarea mandatului sau in 697 nu se stie nimic altceva despre el.

In anul 800, incoronarea lui Carol cel Mare ca Sfant Imparat Roman a declansat un razboi in care fiul sau Pepin a invadat si a distrus multe orase lagunare, fortand ca centrul orasului sa fie mutat pe insule. Dogii si-au stabilit noua resedinta in Rialto, nume preluat de la Rialtine, cu care a fost numit grupul de insule ale lacului. Odata cu Tratatul de pace de la Aachen, in 812, Venetia s-a intors in Bizant si a inceput, sub mandatul Dogului Agnello Partecipazio (811-827), una dintre marile sale remodelari arhitecturale, care a inclus sapatura de noi canale si devierea cursului. ale diverselor rauri. In anul 840 un alt doge, Pietro Tradonico, a semnat un tratat cu Lothair I, nepotul lui Carol cel Mare, care insemna independenta de facto a Republicii Venetia.

Pe atunci orasul-stat era deja o putere de luat in seama, conditie pe care o va mentine in secolele urmatoare gratie bogatiei provenite din tratatele sale comerciale semnate cu toate imperiile care o inconjurau si care i-au permis sa construiasca un flota importanta care ar putea actiona ca element defensiv, sau ca un aliat deloc nesemnificativ in conflictele de razboi care au afectat natiunile din jur. Viclenia cu care si-a dezvoltat manevrele si aliantele in secolele urmatoare a ajuns sa-i intareasca puterea, cand dupa caderea Constantinopolului, Venetia s-a vazut proprietarul unei parti din teritoriul capitalei fostului sau stapan, precum si situri importante din Grecia: era ca si cum aveam cheile pentru aproape tot comertul din Orient, asa cum dovedesc luptele lor aprige impotriva Genova, principalul lor rival, intr-o perioada in care competitiile comerciale se rezolvau intr-un mod sangeros.

Asta da, dusmanii din afara erau combinati cu cei din interior: figura dogului era un magnet pentru tot felul de conflicte interne, asa ca s-au creat noi pozitii guvernamentale pentru a dilua puterea, desi toti erau alesi dintre membrii principalelor familii. Lista numelor de familie cu drept la un loc a fost consemnata in celebra Carte de Aur, iar din aceasta a aparut Maggior Consiglio, infiintat in 1172. Cei aproape 2.000 de membri ai sai au ales dogele si membrii Consiliului celor Zece, alcatuit din insusi dogele. , cei sase consilieri ai sai si trei vorbitori din Carante, cei patruzeci de membri ai Curtii Supreme. Odata cu inchiderea Marelui Sfat in 1297, posturile lor au devenit ereditare. Guvernul Republicii a ramas timp de secole in mainile unui grup foarte mic de alesi.

Obiectiile excesive fata de un model de guvernare nu apar de obicei atunci cand lucrurile merg bine si multa vreme au fost mai bine decat bine. Rutele de cumparare si vanzare s-au raspandit in Asia pe mare – o expansiune reflectata, daca nu prea in mod sigur, in Cartea minunilor venetianului Marco Polo – si pe uscat intr-un numar tot mai mare de tari europene. In acelasi timp, in zonele terestre din jur – ceea ce era cunoscut sub numele de terraferma – venetienii controlau o zona larga de locuri si orase care includea regiunea Veneto, Brescia si Bergamo, si care a provocat razboaie prelungite impotriva Milano, Florenta si Ferrara. .

De la matase pana la sclavi, nu exista marfa de care sa fie dezgustat, desi jurnalistul Mark Kurlansky, in cartea sa Sal , subliniaza ponderea pe care a avut-o acest mineral in „cheia unei politici care a facut din Venetia prima putere comerciala din sudul Europei. ”. Nu este ca a lipsit concurenta, cum ar fi cea a calugarilor benedictini din zona Comacchio, care s-a incheiat cand venetienii si-au distrus salinile in 932. Dar cea mai definitiva schimbare a venit in secolul al XIII-lea, cand, fortati sa importe sare dupa propriile lor saline au fost distruse de o serie de inundatii, au descoperit ca specularea cu ea era mult mai productiva decat producerea acesteia. In linii mari, a functionat astfel:din 1281, guvernul a platit negustorilor o subventie generoasa pentru vanzarea sarii aduse in oras din alte regiuni, permitandu-le sa aduca si alte bunuri la preturi mult mai mici in acelasi timp.

Profiturile le-au permis sa domine rapid aprovizionarea cu condimente sau cereale, deoarece puteau trimite nave in India si sa vanda marfurile pentru mult mai putini bani decat concurenta. Guvernul, la randul sau, a recuperat subventiile cu taxe mari pe insasi sarea a carei achizitie o facilitase, facand din aceasta o marfa enorm de scumpa in Venetia. Dar nu a contat, pentru ca celelalte bunuri au fost vandute la preturi care au ucis concurenta. Datorita sarii, Venetia aproape ca a monopolizat piata italiana de cereale; datorita sarii au mentinut minunea unor palate din ce in ce mai ostentative si sistemul hidraulic care sustinea orasul; In secolele al XV-lea si al XVI-lea, spune Kurlansky, „intre 30% si 50% din tonele de marfuri pe care Venetia le importa erau sare”, transfer strict controlat de Guvern prin Camera Salis.

Atata prosperitate trebuia aratata lumii, nu numai din vanitate, ci si ca o etapa de putere in crestere. Incetul cu incetul, acea egalitate intre clasele sociale consemnata de Cassiodor s-a diluat, desi este adevarat ca, in primele sale secole de existenta, la Venetia nu a existat o divizare clara intre cartierele sarace si cele bogate. Motivul, asa cum ne aminteste istoricul de arta Deborah Janet Howard in scrierile sale, a fost distributia originala in insule, fiecare dintre acestea „a devenit o parohie separata, cu biserica indreptata spre un spatiu deschis”. Parohiile, ca in toate orasele vremii, au fost epicentrul fiecarei comunitati, iar in jurul lor au crescut primele locuinte, atat pentru bogati, cat si pentru saraci. Cand insulele au inceput sa se alature, la fel si comunitatile, intr-o retea urbana si sociala inegalabila: „Un amestec de bogati si saraci, laici si religiosi, a populat fiecare parohie. Familiile nobiliare erau raspandite in tot orasul.

Sarcinile de terasare au fost supravegheate de administratia locala prin legislatie si control constant, ceea ce a determinat forma orasului, pe care multi au comparat-o cu un delfin rampant. La inceputul Epocii Moderne, separarea dintre bogati si saraci a devenit definitiva cand Marele Canal a devenit zona cea mai de dorit pentru clasele bogate si a fost intreprinsa o mare sarcina de nivelare care ar da nastere marelui bulevard al apei care continua sa existe si astazi. Dar cum a fost posibil sa construim superbul palazzi pe un teren atat de instabil si umed? Singura modalitate a fost de a crea structuri flexibile si respirabile. Fundatiile erau sustinute de stalpi de stejar cufundati in noroi si nisip la fund, care actionau ca o pluta pe care se construiau zidurile portante; dar nu au fost suficiente pentru a opri miscarea cauzata de maree. Drept urmare, majoritatea zidurilor au fost construite folosind caramizi rosiatice ieftine, usoare si poroase, tipice zonei, imbinate tot cu un mortar bogat in var care a oferit o flexibilitate suplimentara. Grinzile si sinele interioare au fost realizate din zada, molid sau brad, toate lemn de rasinoase usoare,

Utilizarea obligatorie a materialelor din beton pentru constructii a contribuit ca Venetia sa aiba un stil arhitectural propriu, pentru totdeauna protejata de inovatii sau experimente: in ultimele patru secole ale Republicii Venetiane, intreaga zona a lagunei era deja ocupata, cu care se creeaza fundatii. pentru cladirile noi era o sarcina exorbitant de costisitoare; nimeni nu ar veni sa schimbe sau sa influenteze ceea ce era deja construit. Schimbarile pentru Venetia au venit din alte parti si, desi nu i-au modificat fizionomia, i-au redus, incetul cu incetul, puterea si influenta.

Lumea se schimba si comertul de asemenea. Asta, minti la fel de pragmatice precum cele ale negustorilor venetieni trebuie sa fi vazut. Desi este evident ca nimeni nu ar fi putut prevedea o rasturnare atat de brutala precum cea produsa de descoperirea unui nou continent, care a inlocuit Marea Mediterana si Asia ca favorite ale rutelor comerciale in favoarea Americii, ei nu au putut ignora declinul care a fost avand loc in cadrul familiilor lor puternice. Averea s-a impartit intre mostenitorii fiecarei noi generatii, unele filiatii au disparut din lipsa de fii, altele s-au casatorit cu mult sub posibilitatile lor si nu trebuie sa uitam epidemiile de ciuma care au decimat Europa si din care orasul nici nu a coborat. 

John Reader, in cartea sa Cities , subliniaza cum, dupa patru sute de ani fara modificari, in 1646 Consiliul a hotarat in ​​cele din urma sa faca loc in Cartea de Aur noilor nume de familie, avand in vedere deficitul tot mai mare de candidati nobili: de la 2.500 de barbati eligibili pentru consiliu. la mijlocul secolului al XVI-lea trecuse la 1600 doar o suta de ani mai tarziu. Norocul lui pe campurile de lupta s-a terminat si el, iar in secolele urmatoare Venetia isi va pierde toate domeniile pe uscat si pe mare. Atacat de turci, asediat de habsburgi, folosit ca moneda de schimb de Napoleon, zdruncinat si trecut din mana in mana de noile puteri emergente, a ajuns sa faca parte din Italia in 1866. Dar Epoca Moderna si vremurile ulterioare au avut un nou rol rezervat acesteia: acela de gazda pentru vizitatorii din intreaga lume care au folosit noile mijloace de transport pentru a cunoaste direct acel oras mitic. Iesita din ambitie si comert, Venetia avea sa se confrunte cu declinul sau convertita in marfa sa cea mai valoroasa.