Adica luati si mai multi bani de la bugetari! Ce daca ies in strada?In ultimii 6 ani, romanii s-au purtat ca un copil rasfatat, care bate din picior si cere prajitura, chit ca maica-sa are bani doar de mamaliga. Si “mamicile” de la guvernare (PNL, PDL, PSD) s-au imprumutat si i-au dat “copilului” tot ce a cerut. Ca sa nu piarda voturi.

Acum nimeni nu vrea sa mai imprumute familia numita Romania, asa ca romanii au ramas…de mamaliga. Cam asta a facut guvernul in week-end. Doar a taiat cheltuielile, adica a recunoscut ca nu mai are bani de prajituri. Asta nu inseamna inca reforma. Reforma incepe cind incepi sa imparti mamaliga in felii. Aici incep si discutiile.

Vreti venituri mai mari la buget? Vreti o “mamaliga” mai mare de impartit? Atunci felia cea mai mare trebuie sa ramina in economia reala, la cei care produc “mamaliga” nationala: la firmele private. Statul sa ia doar o feliuta subtire!

Desfiintati protectia sociala! Oricum o sa dispara pina la anul. 

In clipa asta, prabușirea Romaniei e inevitabila. Nici un geniu economic nu ne mai poate salva. Dar daca vrem sa ne revenim macar in urmatorii ani, uite de ce au nevoie firmele:

Contributii optionale la fondul de pensii. Cine plateste acum pentru pensie, plateste degeaba. Pensia de stat oricum va da faliment in cel mult 6 ani. Apoi, pensia de stat va disparea. Asa ca de ce imi ia statul bani cu forta, pentru sistemul lui de pensii? Ma uit acum la mitingurile pensionarilor, si am mult mai multa incredere intr-un fond de pensii privat, decit in Casa Nationala de Pensii. Contributii optionale la fondul de sanatate. Acelasi lucru: de ce sa fiu obligat sa ma asigur la sistemul medical de stat? Hai sa zicem ca as putea fi obligat sa imi fac asigurare de sanatate. Dar e treaba mea cui ii dau banii si la ce spital vreau sa ma duc. Si sigur am mai multa incredere in spitalele private. Contracte de munca flexibile: contracte de comision, contracte de colaborare ca alternative la contractul de munca. Acum angajatul are prea multe drepturi. El trebuie sa simta ca la poarta asteapta 1 milion de someri, si ca salariul lui nu e garantat – ci depinde de citi bani face firma in luna respectiva. Doar asa asa vor re-porni productia si vinzarile. Egalitate in fata legilor. Daca o firma privata are datorii la stat, i se blocheaza conturile. Dar Compania Nationala a Huilei are datorii de 1 miliard de euro, primeste si subventie, si a mai dat si prime! Iar daca statul are datorii la o firma privata, nu poti sa faci nimic! Ii recuperezi cind si daca vrea statul. De asta Romania ramine o tara comunista si nu o democratie capitalista. Eliminarea subventiilor. Firmele private trebuie sa sustina, din banii lor, alte firme: pe cele din minerit, metroul etc. De ce? Doar pentru ca actionar majoritar acolo este statul! E aberant.

Vi se pare capitalism salbatic? Asa si e! Dar altfel o sa asteptati si peste 30 de ani iesirea din criza!

Cerintele astea nu sunt negociabile.Nu puteti spune: noi nu va marim TVA, dar voi renuntati la scaderea CAS-ului. Nu asa atragi investitorii! Pentru ca nu puteti obliga in nici un fel patronii sa infiinteze firme in Romania. Indiferent ca e roman sau strain, un investitor baga bani intr-o afacere doar cind crede ca are profit – nu pentru ca ai tu nevoie sa-ti platesti bugetarii. Daca ii povestesti unui om de afaceri de “solidaritate sociala” cu sarantocii din Romania, te saluta din mers!

Iar in Romania nu mai poti sa faci profit – mai ales daca esti firma mica. Pe drept cuvint economia Romaniei a fost calificata ca “junk”: adica economie marginala, fara importanta in regiune. Pe scurt: gunoi! In 2009 si 2010 au disparut 160 000 de firme. Majoritatea IMM-uri (desi au disparut si destule firme mari, ca Flamingo sau Leonardo). Fara ele, economia s-a prabusit si prabusirea continua. Credeti ca ii puteti forta cumva pe patronii lor sa le re-infiinteze si sa va plateasca iar impozite? Prostii!

Daca nu le place de Romania, oamenii de afaceri au o multime de tari mai atragatoare in jur, unde sa-si chetuiasca banii. De pilda Slovenia, Bulgaria, Ungaria, sau Polonia.

Consecintele prabusirii sectorului privat:In anii urmatori, saracia si mizeria se vor raspindi. Iar cei saraci nu vor avea asigurat nici un ”minim de subzistenta”. Nici de mincare, nici servicii medicale garantate. Pentru ca statul nu va mai asigura servicii publice decit haotic si doar in orasele mari. Mare lucru daca Romania ramine macar cu invatamintul de baza pentru copii.

Salariile se vor prabusi la cel mult 100 de euro pe luna, pentru ca si piata muncii se va prabusi. Cine va reusi sa isi gaseasca ceva in Vest, o sa fie norocos. Dar ura si dispretul fata de “cersetorii” romani vor creste in tarile UE. Ne comparam acum cu Germania si zicem ca la noi salariile sunt prea mici fata de ei? Ei, o sa vedem ca intotdeauna se poate si mai rau.

In realitate, acum suntem la acelasi nivel economic cu Botswana. Dar fara un sector privat puternic, o sa ajungem curind la nivelul Angolei. Ca Africa e mare.