„Lumea noastra energetica din 2030, peste doar sase ani, va fi foarte diferita fata de ceea ce avem astazi”, a subliniat Dr. Birol din biroul sau din Paris, cu Turnul Eiffel ca fundal. Economistul energetic a avut o cariera lunga in industria energetica, dar ramane optimist ca putem atinge obiectivele climatice daca cooperarea globala se imbunatateste.

In cel mai recent raport World Energy Outlook, AIE a declarat ca cererea mondiala pentru cei trei combustibili fosili: petrol, gaze si carbune va atinge varful pana in 2030. In timp ce utilizarea carbunelui intra intr-o scadere abrupta dupa 2030, cea a gazului si a petrolului va raman aproape de nivelurile de varf pentru urmatoarele doua decenii.

Angela l-a intrebat pe Dr. Birol de ce va continua dependenta noastra de combustibilii fosili si cum va arata viitorul energiei, in mod realist.

Ce limiteaza tranzitia la energie verde?

In trecut, AIE a fost criticata pentru ca nu a luat o pozitie mai ferma cu privire la schimbarile climatice .
Cu toate acestea, in 2021, au publicat o „lucrare fundamentala a industriei energetice”, in care Dr. Birol si echipa sa de 400 de experti au stabilit un plan detaliat pentru a ajunge la zero net pana in 2050 .

Desi nevoia de a aborda schimbarile climatice era incontestabila, acesta a fost si momentul in care costul energiilor regenerabile s-a redus suficient pentru ca acum sa aiba sens nu numai pentru mediu, ci si economic.

Din 2021, investitiile in energia verde au continuat sa creasca. Cand Acordul de la Paris privind Clima a fost semnat pentru prima data in 2015, investitiile globale in energie s-au ridicat la 2 trilioane de dolari (1,8 trilioane de euro), jumatate fiind cheltuita pe combustibili fosili si cealalta jumatate pe energie curata.

Astazi, 1 trilion de dolari (918 miliarde de euro) este inca cheltuit pe combustibili fosili, dar investitiile in energii curate au crescut la 2 trilioane de dolari. Din pacate, cea mai mare parte a acestor investitii are loc in principal in economia avansata si, de asemenea, in China , care este clasificata de Fondul Monetar International (FMI) drept economie emergenta.

„Linia de eroare a intregii probleme este ca nu se realizeaza suficiente investitii in energie curata in lumea in curs de dezvoltare ”, a explicat dr. Birol.

„Cum vom sprijini acele tari pentru a face investitiile necesare pentru energie curata, pentru energie solara, eoliana, pentru eficienta, pentru masini electrice si altele?”, a mai mentionat el.

Cum putem accelera tranzitia la energia verde?

In cuvintele dr. Birol, lumea are nevoie de cei cu „muschi financiari” sa faca un pas.

„Cand privesc, la nivel global, industria petrolului si gazelor , sunt departe de unde ar trebui sa fie”, a spus el pentru The Big Question.

„Este foarte regretabil pentru ca ar putea fi un aliat foarte bun pentru a ne atinge obiectivele, deoarece au multe abilitati de inginerie, au buzunare adanci, au experienta.”

Angela si Dr. Birol au continuat sa discute despre anumite companii care ar putea face mai mult.

Cum va afecta cresterea pretului petrolului asupra inflatiei?

Desigur, intrucat petrolul este inca o componenta energetica centrala, pretul titeiului de pe piete detine o mare putere, deoarece are capacitatea de a modifica cursul inflatiei, deci deciziile bancii centrale privind rata dobanzii, asa cum a discutat si Angela cu Dr. Birol.

Ei au abordat rolul OPEC, pentru care a lucrat, si, de asemenea, modul in care conflictul din Orientul Mijlociu afecteaza si mai mult preturile materiilor prime .

„Am avertizat [despre] pietele petroliere de la inceputul acestui an, deoarece cererea este foarte puternica. In principal, cererea de petrol este condusa de China, deoarece China iese din COVID si exista o crestere mare [in] cererea Chinei. Dar ceea ce au facut producatorii, in special Arabia Saudita si Rusia , impreuna, au redus productia.

„Nu au adus suficient petrol pe piete. Cand cererea este mare, cand aduci mai putin petrol pe piete, a fost foarte simplu, am spus la inceputul anului, vom vedea piete stramte si pretul va creste si chiar a facut-o.”

El a mai observat cum tensiunile geopolitice actuale din Orientul Mijlociu ar putea duce la o alta crestere a preturilor.

„Ma tem ca preturile ar putea creste din nou si ar putea fi o problema majora pentru economia globala, in special pentru tarile in curs de dezvoltare care importa mult petrol si gaze. 

„Ei, mai mult decat tarile europene, sunt mult mai ingrijorati decat tarile in curs de dezvoltare, pentru ca in Europa, in America de Nord, in Japonia, tarile au muschii economici pentru a face fata acestor probleme. Dar tarile in curs de dezvoltare pot trece prin foarte multe vremuri dificile daca preturile cresc in continuare”, a adaugat el.

Solar vs. Nuclear – Care este viitorul energiei?

Energia nucleara ramane o chestiune de diviziune intre tari si, de asemenea, intre statele membre din UE, cum ar fi Germania si Franta.

Pentru Franta, energia nucleara este cheia aprovizionarii sale cu energie, in timp ce Germania a optat sa inchida toate centralele sale pana in 2022.

Angela i-a cerut doctorului Birol parerea sa despre energia nucleara, despre care au discutat in intregul interviu. De asemenea, si-a impartasit gandurile despre optiunile solare si alte energie.

El a mentionat, totusi, ca abordarea tranzitiei trebuie sa fie una globala, deoarece „emisiile nu au pasaport”.

„Este in interesul tuturor, chiar si al economiilor avansate, sa faca aceasta investitie pentru ca atunci cand vorbim despre schimbarile climatice, de exemplu, suntem astazi la Paris , in Europa. Clima din Franta nu va fi doar afectata de emisiile din Europa, ci este vorba de emisii care vin din Jakarta sau din Detroit sau Sao Paulo sau Mogadiscio.

„Ne afecteaza pe toti. Este important pentru europeni sau americani sau japonezi ca investitia in energie curata sa aiba loc si in tarile in curs de dezvoltare, nu din motive etice si morale, ci din motive foarte egoiste, pentru ca daca emisiile din acele tari nu scad, ei ei insisi vor avea probleme”, a adaugat el.

El a mai subliniat ca cei care cred ca atingerea obiectivelor climatice este imposibila, se afla pe partea gresita a istoriei.