O Ucraina batuta de razboi a comemorat cea de-a 10-a aniversare a asa-numitei revolutii de la Maidan, revolta populara care a rasturnat un presedinte pro-rus, a aratat imbratisarea natiunii a valorilor europene si a prefigurat conflictul actual cu Moscova. In toata Ucraina, oamenii au depus flori la monumentele care ii onoreaza pe cei ucisi in timpul protestelor, iar oficialii au salutat revolta care a inceput in 2013 ca fiind o piatra de hotar pe drumul spre atingerea unei democratii mai mari si in fata Rusiei.

Intr-o adresa video difuzata marti dimineata, presedintele Volodymyr Zelensky al Ucrainei a spus: „Acum 10 ani, am inceput un nou capitol in lupta noastra. Acum 10 ani, ucrainenii au lansat prima lor contraofensiva.” In timpul revolutiei de la Maidan, a adaugat el, „prima victorie in razboiul de astazi a avut loc”.

Revolta, declansata de indignarea populara fata de decizia presedintelui Ucrainei la acea vreme, Viktor F. Ianukovici, de a renunta la un acord comercial cu Bruxelles-ul, a fost o demonstratie puternica a angajamentului tarii fata de Europa.

Razboiul actual a accelerat aceste aspiratii, Ucraina fiind acum oficial candidata pentru a deveni membru al Uniunii Europene. Mai multi oficiali europeni de rang inalt au vizitat marti capitala Ucrainei, Kiev, pentru a-si reafirma sprijinul fata de natiunea distrusa de razboi, inclusiv Charles Michel, presedintele Consiliului European si Boris Pistorius, ministrul apararii al Germaniei.

Revolta de la Maidan „face, de asemenea, parte din istoria Europei”, a declarat Kateryna Zarembo, membru asociat la Centrul Noua Europe din Kiev, intr-un interviu, adaugand ca vizitele de marti au demonstrat angajamentul puternic al Europei fata de Ucraina.

Comemorarile de marti au fost invaluite intr-un sentiment deosebit de profund de tristete, deoarece ucrainenii au reflectat nu numai asupra vietilor pierdute in lupta pentru independenta in ultimul deceniu, ci si asupra perspectivei ca multi altii vor muri pe masura ce luptele sangeroase continua.

„Acesti oameni ne urmaresc acum din cer”, a declarat Rostyslav Karandieiev, ministrul interimar al culturii al Ucrainei, in timpul unui memorial la Kiev in onoarea celor aproximativ 100 de participanti la revolta de la Maidan ucisi de politie.

„Au fost primii, dar, din pacate, nu ultimii”, a adaugat el.

In jurul lui, indoliati stateau in frigul amar al diminetii tinand buchete de crizanteme albe si galbene, alaturi de portretele din marmura ale victimelor. Au recitat rugaciuni, au cantat imnul ucrainean si au strigat „Slava Ucrainei! Slava eroilor!” — sloganul in jurul caruia s-a adunat natiunea de cand Rusia a invadat anul trecut.

Comemorarile au avut loc in aceeasi zi in care Natiunile Unite a raportat ca estimarea sa privind numarul de civili ucisi in timpul razboiului a depasit pana acum pragul simbolic de 10.000. Acesta a avertizat ca cifra reala a fost probabil semnificativ mai mare.

Protestele de la Maidan au izbucnit pe 21 noiembrie 2013, la cateva ore dupa ce domnul Ianukovici a anuntat ca respinge acordul comercial cu Uniunea Europeana in favoarea unor legaturi economice mai stranse cu Rusia. Multi ucraineni au sustinut acordul cu Bruxelles-ul, vazandu-l ca o modalitate de a reduce influenta Moscovei si de a imbunatati nivelul de trai.

Protestele au fost pasnice la inceput, dar au escaladat in violenta, pe masura ce politia a inceput sa traga cu munitie reala in multimile de demonstranti, care s-au inarmat cu scuturi si bate improvizate. Luptele au ucis peste 100 de persoane, inclusiv o duzina de politisti.

Din ce in ce mai nepopular, domnul Ianukovici a fugit in Rusia si a fost demis din functie de Parlamentul Ucrainei, moment pe care tara l-a celebrat ca o victorie democratica istorica.

Insa Rusia a vazut protestele ca pe o lovitura de stat sustinuta de Occident, menita sa indeparteze Moscova de o tara care se afla in sfera sa de influenta. La scurt timp dupa, trupele ruse au capturat Crimeea si au instigat o revolta separatista in estul Ucrainei.

La memorialul de la Kiev, marti, Ohla Salo, un lucrator al muzeului, a spus: „Cand Maidan a castigat, Putin a inteles ca nu va fi posibil sa preia controlul asupra Ucrainei decat prin mijloace militare”.

In adresa sa video, domnul Zelensky a trasat o legatura directa intre revolta de la Maidan si razboiul actual.

„Ne-am luptat si inca ne luptam”, a spus el. „Atat in ​​centrul capitalei pe atunci, cat si la periferia lui Bakhmut acum”, a adaugat el, referindu-se la un oras din est care a cunoscut unele dintre cele mai intense batalii ale razboiului.

Comemorarile de marti au fost in mod clar menite sa intareasca rezistenta si curajul ucrainenilor in fata invaziei Rusiei. Dar participantii de la Kiev nu au putut ascunde un sentiment de oboseala din ce in ce mai mare, deoarece razboiul se apropie de cea de-a 21-a luna si progresul pe campul de lupta s-a blocat in mare parte.

„Intelegem ca, poate, victoria nu va fi rapida”, a spus doamna Salo.

Armata ucraineana a declarat marti ca fortele sale se confrunta cu atacuri aprige din partea trupelor ruse in estul oraselor Bakhmut si Avdiivka.

Serhii Tsekhotskyi, un ofiter ucrainean care lupta langa Avdiivka, a declarat pentru televiziunea nationala ca fortele ruse au trimis in ultimele zile vehicule „kamikaze” fara sofer pline cu explozibili catre pozitiile ucrainene.

Moscova a declarat marti ca fortele sale au respins incercarile trupelor ucrainene de a-si extinde controlul asupra unei fasii de pamant pe care au asigurat-o pe malul stang al raului Nipro, ocupat de rusi, in apropierea orasului Herson, din sud. Contul Rusiei nu a putut fi verificat independent.

„Va fi un razboi lung”, a spus Oleksandr Krykun, un sergent ucrainean in varsta de 67 de ani, la memorialul de la Kiev.

Domnul Krykun si-a exprimat un sentiment care a crescut in Ucraina in ultimele saptamani: ca Occidentul nu este suficient de angajat in victoria Ucrainei asupra Rusiei acum, cand atentia lumii se indreapta catre razboiul din Gaza.

Intrebat despre anuntul de luni al SUA privind asistenta militara suplimentara de 100 de milioane de dolari pentru Kiev – un pachet mic in comparatie cu cele anterioare – domnul Krykun a spus: „Sunt doar monede”.

Pe fondul temerilor cu privire la o posibila scadere a sprijinului american, liderii europeni au promis ca vor spori propriul ajutor pentru Ucraina. Tari precum Germania si Tarile de Jos au promis asistenta de miliarde de dolari in ultimele zile. Domnul Pistorius, ministrul german al apararii, a anuntat marti la Kiev ca tara sa va trimite un pachet suplimentar de ajutor militar in valoare de 1,4 miliarde de dolari.

Vizitele oficialilor europeni au avut loc inaintea unui summit de luna viitoare in timpul caruia liderii Uniunii Europene intentioneaza sa decida daca vor deschide discutii oficiale de aderare cu Ucraina.

Domnul Zelensky a facut eforturi pentru ca tara sa sa se alature. „An de an, pas cu pas, facem totul pentru a ne asigura ca steaua noastra straluceste in cercul de stele de pe steagul UE”, a spus el marti.