Riscurile geopolitice vor fi amenintarea cheie la adresa perspectivelor economice pentru 2024, deoarece razboaiele la scara larga converg cu o serie de alegeri esentiale in marile puteri globale. Pe masura ce institutiile financiare ale lumii elaboreaza peisajul investitional pentru anul viitor, se asteapta la un context geopolitic din ce in ce mai incordat si la o divergenta mai mare intre regiunile cheie, agravand incertitudinea si volatilitatea pietei.

Intr-un sondaj de risc global efectuat in randul a 130 de intreprinderi luna trecuta de Oxford Economics, aproape doua cincimi dintre respondenti au considerat razboiul Israel-Hamas ca un risc foarte semnificativ pentru economia globala in urmatorii doi ani.

Cu toate acestea, ingrijorarile legate de relatiile dintre China si Taiwan si Rusia si NATO au fost la fel de raspandite, iar tensiunile geopolitice au fost cea mai mare preocupare a afacerilor atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu, 62% dintre companii citand geopolitica drept un risc foarte semnificativ pentru economia globala.

„Deglobalizarea si cresterea persistenta a preturilor petrolului, ambele ar putea fi declansate de o intensificare a tensiunilor geopolitice, sunt, de asemenea, destul de proeminente in ultimul sondaj”, au spus cercetatorii Oxford Economics.

Fondul Monetar International se asteapta ca cresterea globala sa incetineasca la 2,9% in 2024, pe fondul divergentei tot mai mari dintre regiuni – se preconizeaza o crestere mai puternica in SUA si pe pietele emergente mari, in timp ce China si zona euro se asteapta sa se lupte.

In previziunile sale de investitii pentru 2024 publicate luni, Goldman Sachs Asset Management a remarcat ca alegerile din SUA, Marea Britanie, Africa de Sud, India, Taiwan si Rusia se vor adauga la gama de posibilitati ca economia globala sa se abate de la traiectoria actuala.

Grupul de gestionare a activelor gigantului de pe Wall Street a remarcat ca ingrijorarile cu privire la sustenabilitatea datoriilor guvernamentale si traiectoria fiscala din SUA ar putea creste in perioada premergatoare alegerilor prezidentiale din noiembrie viitor, in timp ce riscurile socioeconomice interne – cum ar fi grevele din anumite industrii pe fondul incapatanarii ridicate. inflatia – ar putea persista in economiile majore si ar putea afecta si mai mult cresterea.

„Tensiunile geopolitice in crestere ar putea declansa mai multe restrictii comerciale pe tot globul, ceea ce duce la o fragmentare economica suplimentara. Ne asteptam ca economiile sa continue sa investeasca masiv in securitatea lor economica in urmatoarele 12 luni si mai departe”, au scris strategii GSAM.

„Acest lucru poate fi determinat de lanturile de aprovizionare critice de „re-shoring” si „friend-shoring” ale pietelor dezvoltate, care raman foarte interdependente si, in unele cazuri, supra-concentrate, cum ar fi semiconductorii de varf”.

Rusia-Ucraina, Israel-Hamas, China-Taiwan

Opinia a fost reluata de Ronald Temple, strateg-sef de piata la Lazard, care a declarat intr-un raport de perspectiva globala de saptamana trecuta ca, desi prezice cursul oricarei crize geopolitice unice este plin de probleme, ceea ce este clar este ca „traiectoria globala este mai frecventa. conflicte cu consecinte tot mai mari”.

„Navigarea in peisajul geopolitic in evolutie – uneori perfide – va necesita probabil accesul la puturi profunde de expertiza, deoarece problemele geopolitice care ar fi putut fi ignorate in trecut au un impact direct asupra lanturilor de aprovizionare si a clientilor companiilor”, a spus Temple.

„Conflictele si tensiunile geopolitice in curs de desfasurare ar putea scadea si mai mult cresterea, adaugand in acelasi timp presiunilor inflationiste care sunt in afara controlului bancilor centrale”.

Temple a prezis ca conflictul Rusia-Ucraina se va extinde pana in 2024, pe masura ce contraofensiva ucraineana isi pierde din avant din cauza iernii care invadeaza, in timp ce preocuparile cresc cu privire la fiabilitatea finantarii occidentale si a ajutorului militar.

„In timp ce o intelegere negociata este probabil singura modalitate de a pune capat razboiului, ambele parti raman departe de a fi de acord sa capituleze asupra planurilor lor marete – adica ca Rusia sa controleze toata Ucraina si ca Ucraina sa-si controleze toata puterea suverana. teritoriu”, a spus el.

In ceea ce priveste Orientul Mijlociu, cea mai „situatie combustibila” ar fi o raspandire a conflictului Israel-Hamas in statele din apropiere, inclusiv Iran, care ar putea „sa se transforme intr-un conflict regional cu implicatii globale si militare”. Riscul principal al acestei forme de escaladare ar fi o intrerupere a tranzitului aprovizionarii cu energie prin Stramtoarea Ormuz, prin care este transportata aproximativ 20% din aprovizionarea globala cu petrol.

Dar Temple a sustinut ca toate partile, inclusiv Iranul, Israelul si Statele Unite, au stimulente puternice pentru a evita acest rezultat si ca situatia geopolitica cea mai importanta din punct de vedere economic sunt tensiunile multifatete ale Chinei cu Occidentul asupra concurentei si Taiwanului.

„Alegerile de la inceputul anului 2024 din Taiwan vor pregati scena pentru restul anului. Partidul Democrat Progresist (DPP) este in prezent cu mult inaintea Kuomintang-ului mai prietenos cu Beijingul (KMT)”, a mentionat el.

„O victorie a DPP ar putea escalada tensiunile cu Beijingul, deoarece DPP este vazut ca favorizand o declaratie oficiala de independenta, o linie rosie pentru guvernul chinez”.

Un rezultat clar atat al concurentei industriale directe dintre China si SUA, cat si al preocuparilor legate de intentiile Chinei in Taiwan este fragmentarea in crestere a lantului de aprovizionare, deoarece tarifele comerciale si barierele, impreuna cu preocuparile logistice post-Covid, au determinat economiile dezvoltate sa urmareasca „prieten-shoring” sau politici de „near-shoring”.

„Aceste planuri se dovedesc mai dificile decat si-ar fi imaginat factorii de decizie, avand in vedere inertia in jurul lanturilor de aprovizionare si provocarea de a cultiva abilitatile necesare in randul lucratorilor din localitati noi”, a spus Temple.

„Totusi, tensiunea geopolitica contribuie la fragmentarea economica care, cel putin pe termen scurt, poate diminua cresterea globala si poate contribui la fortele inflationiste”.

Intr-o nota pozitiva, Temple a sugerat ca dezinflatia sustinuta ar trebui sa permita Rezervei Federale a SUA si altor banci centrale sa ia in considerare reducerea ratelor dobanzilor inca din trimestrul al doilea, ceea ce ar trebui sa „atenueze vanturile impotriva cresterii economice si sa revigoreze cheltuielile de capital in anticiparea unei redresari economice ciclice. .”

Securitate si semiconductori

Seful GSAM de gestionare a activelor si averii, Marc Nachmann, si echipa sa se asteapta ca lanturile critice de aprovizionare cu minerale sa primeasca atentie din cauza importantei lor tot mai mari in tranzitia catre energie curata, impreuna cu potentiala vulnerabilitate la socuri de aprovizionare.

In consecinta, GSAM a sugerat investitorilor sa evite sa incerce sa cronometreze piata sau sa apeleze la rezultate politice sau geopolitice binare, ci sa adopte o abordare proactiva a alocarii activelor bazata pe „cercetari ample de jos in sus”.

„Credem ca companiile care se aliniaza cu succes la eforturile corporative si guvernamentale de a spori securitatea lanturilor de aprovizionare si a resurselor, precum si securitatea nationala, vor deveni castigatoare pe termen lung”, au spus strategii, adaugand ca firmele cu putere de stabilire a preturilor, modele de afaceri durabile si bilanturile solide ar trebui sa fie in centrul atentiei.

„Piata publica de actiuni poate prezenta oportunitati de a obtine o expunere tintita la firme mai consacrate care produc semiconductori si la echipamente de fabricare a semiconductoarelor, precum si la companiile de automatizare industriala si tehnologie care faciliteaza relocarea productiei”.

Cererea de produse din gaze naturale este probabil sa creasca, pe masura ce natiunile cauta energie accesibila, fiabila si durabila, a prezis GSAM, in timp ce amenintarile de securitate tot mai complexe si in crestere creeaza oportunitati pentru platformele de securitate cibernetica si furnizorii de tehnologie aerospatiala si de aparare.