In adolescenta, Meredith Ezinma Ramsay si-a urat prenumele. ,,Am fost atat de jenata de asta”, spune ea. ,,Mi-am spus:,, De ce nu mi-ai fi putut spune ceva normal, ca Haley? „

I s-a dat numele de tatal ei, un matematician din Guyana. Derivat din limba igbo din Nigeria, inseamna ,,frumusete adevarata” sau ,,noroc” – dar Ramsay nu a apreciat semnificatia sa pana cand nu a citit capodopera Chinua Achebe Things Fall Apart.

In romanul lui Achebe, Ezinma este fiica iubita a regelui, al carei spirit si intelect sunt atat de mari incat isi doreste sa se fi nascut baiat si sa-si poata mosteni regatul. Dupa ce a dat jos cartea, Ramsay spune ca ,,simtea ca vreau sa merg in pantofii ei – este un nume atat de puternic”.

Acum, in varsta de 30 de ani, si-a revendicat numele. Cand urca pe scena – indiferent daca face parte din formatia lui Beyonce sau se ocupa de lucrarile sale solo – Ramsay este Ezinma.

,,M-am simtit cu adevarat indraznet, ca o declaratie despre cine am vrut sa fiu ca femeie si femeia pe care am vrut sa o fac”.

Ezinma a devenit unul dintre cei mai vorbiti muzicieni clasici din generatia ei. S-a indragostit de vioara cand era mica, dupa ce a vazut alti copii la prescolar maturand un arc peste corzi. ,,Din orice motiv, stiam adanc in interiorul micului meu corp de trei ani ca era destinul”, spune ea.

Au urmat ani de practica istovitoare, care au dus-o din Nebraska la prestigioasa New School din New York. Acolo, un iubit a introdus-o in productia de muzica si a devenit ,,obsedata” de ideea de a contopi un sunet orchestral cu bataile grele ale trapului – un subgen de hip-hop.

In scurt timp, a fost angajata de Kendrick Lamar, SZA si Mac Miller pentru a adauga corzi la muzica lor. Acest lucru a dus la o aparitie la setul istoric Coachella al lui Beyonce.

Dar cariera ei solo a decolat cu adevarat atunci cand s-a filmat jucand impreuna cu Future’s Mask Off – prezentand tehnici indraznete de sautille si spicatto de zbor, pe masura ce adauga noi dimensiuni esteticii kung-fu a piesei.

Videoclipul a devenit viral si a obtinut Ezinma un acord cu Decca Records, care a lansat recent EP-ul sau de debut, Classical Bae – care pune o noua rotire pe Simfonia a cincea a lui Beethoven si Preludiul in sol major al lui Bach, printre altele.

Din fericire, nu este un Hooked On Classics – uraciunea din anii 80 care a vazut masinile cu tambur din plastic fixate pe spectacole orchestrale. Fiecare dintre piesele Ezinma deconstruieste miscarile si motivele familiare, apoi le re-contextualizeaza cu hi-palarii balbaite si sub-bas care scutura fundatia.

,,Este o linie foarte fina intre cool si corny”, recunoaste muzicianul. „Am petrecut mult timp asigurandu-ma ca totul se simte grozav si relevant. Acesta este intr-adevar conceptul.”

Ea spera, de asemenea, ca va deschide lumea clasica muzicienilor negri – care inca reprezinta doar 1,8% din muzicienii orchestrali din SUA.

,,Simt ca, crescand, ar fi insemnat atat de mult pentru mine sa aud acest tip de muzica si sa vad pe cineva ca mine cantand-o”, spune ea.

Alaturandu-ne prin apel video de la LA, Ezinma este plin de energie entuziasta, in timp ce isi discuta cariera de pana acum, aratand chiar ,,hickey-ul viorii” care s-a dezvoltat pe gatul ei dupa ani de joc.

,,Nu doare sau nimic”, spune ea. „Este ceva de care te mandresti. Daca vezi un violonist si nu au un loc, esti de genul:,, Cand ai practicat ultima data ?! „

M-am antrenat clasic pentru cea mai mare parte a vietii mele. Am studiat orchestratia, armoniile si motivele si respect cu adevarat acea muzica – dar respect si hip-hopul si popul. Am fost crescut cu toate aceste diferite tipuri de muzica cantand in casa parintilor mei si am aflat ca toata muzica este egala, apoi m-am intrebat ce s-ar intampla daca le-as amesteca. Si recunosc ca primele mele fuziuni, pe care lumea nu le va auzi niciodata, au fost destul de ciudate!