Pietele par sa fi considerat datele economice pozitive din aceasta saptamana drept semnalul clar pentru Rezerva Federala de a incepe sa reduca in mod agresiv ratele dobanzilor anul viitor. Indicatiile ca atat ratele inflatiei pentru consumatori, cat si cele angro s-au redus considerabil de la varfurile de la mijlocul anului 2022 i-au pus pe comercianti intr-o frenezie, cele mai recente indicatii ale indicatorului FedWatch al Grupului CME indicand un punct procentual complet de reduceri pana la sfarsitul anului 2024.

Acest lucru poate fi cel putin putin optimist, mai ales avand in vedere abordarea prudenta pe care oficialii bancii centrale au adoptat-o ​​in timpul campaniei lor de scadere a preturilor.

„Cazul nu este inca concludent”, a declarat Lou Crandall, economist sef la Wrightson ICAP. „Facem progrese in aceasta directie, dar nu am ajuns in punctul in care vor spune ca riscul de a se echilibra la un nivel prea mult peste tinta a disparut”.

Saptamana aceasta a prezentat doua rapoarte importante ale Departamentului Muncii, unul care arata ca preturile de consum in total au ramas neschimbate in octombrie, in timp ce altul indica ca preturile cu ridicata au scazut de fapt cu jumatate de procent luna trecuta.

In timp ce citirea pe 12 luni a indicelui preturilor de producator a scazut la 1,3%, indicele preturilor de consum a fost inca la 3,2%. De asemenea, IPC de baza continua sa functioneze la o rata de 12 luni de 4%. Mai mult decat atat, masura Fed-ului din Atlanta a preturilor „lipicioase”, care nu se schimba la fel de des precum preturile la benzina, alimente si vehicule, a aratat ca inflatia continua sa creasca cu un ritm anual de 4,9%.

— Ne apropiem, spuse Crandall. „Datele pe care le-am primit saptamana aceasta sunt in concordanta cu ceea ce ati dori sa vedeti pe masura ce va deplasati in acea directie. Dar inca nu am ajuns la destinatie.”

In cautarea unei inflatii de 2%.

„Destinatia” Fed este un loc in care inflatia nu este neaparat la obiectivul anual de 2%, dar arata progrese „convingatoare” ca ajunge acolo.

„Ceea ce am decis sa facem este sa mentinem o rata de politica si sa asteptam date suplimentare. Vrem sa vedem dovezi convingatoare, intr-adevar, ca am atins nivelul corespunzator”, a declarat presedintele Fed, Jerome Powell, la conferinta de presa de dupa intalnire din septembrie.

Desi oficialii Fed nu au indicat cate luni la rand vor fi necesare pentru a reduce datele privind inflatia pentru a ajunge la aceasta concluzie, IPC de baza pe 12 luni a scazut in fiecare luna din aprilie. Fed prefera masurile de baza ale inflatiei ca un indicator mai bun al tendintelor inflatiei pe termen lung.

Comerciantii par sa aiba mai multa certitudine decat oficialii Fed in acest moment.

Preturile futures miercuri nu au indicat nicio sansa de cresteri suplimentare in acest ciclu si reducerea punctului procentual din primul trimestru va avea loc in mai, urmata de o alta in iulie si probabil inca doua inainte de sfarsitul anului 2024, conform indicatorului CME Group al preturilor in fondurile federale. piata futures.

Daca este corect, aceasta ar duce rata de referinta la un interval tinta de 4,25%-4,5% si ar fi de doua ori mai agresiv decat ritmul pe care oficialii Fed l-au stabilit in septembrie.

Pietele, asadar, vor urmari cu mai multa fervoare cum reactioneaza oficialii la urmatoarea lor intalnire de politica din 12-13 decembrie. In plus fata de un apel privind ratele, intalnirea va vedea oficialii sa faca actualizari trimestriale ale „graficul de puncte” al asteptarilor privind ratele, precum si previziuni pentru produsul intern brut, somaj si inflatie.

Dar preturile actiunilor Fed pot fi volatile si mai sunt inca doua rapoarte privind inflatia inainte de acea intalnire. Wall Street ar putea fi dezamagit de modul in care Fed vede cursul politicii pe termen scurt.

„Nu vor dori sa semnaleze ca acum este momentul sa inceapa sa vorbim despre scaderea ratelor dobanzilor, chiar daca contractele futures ale fondurilor federale au deja incorporate asta”, a declarat fostul presedinte al Fed din Boston, Eric Rosengren, miercuri, la „Squawk Box” de la CNBC.

Observatii cu „aterizare moale”.

Entuziasmul pietei in aceasta saptamana s-a bazat pe doua suporturi de baza: convingerea ca Fed ar putea incepe sa reduca ratele in curand si ideea ca banca centrala ar putea atinge laudatul sau „aterizare soft” pentru economie.

Cu toate acestea, cele doua puncte sunt greu de comparat, avand in vedere ca o astfel de relaxare agresiva a politicii monetare a insotit din punct de vedere istoric doar recesiunile economiei. Oficialii Fed par, de asemenea, reticenti sa devina prea concilianti, presedintele Fed din Chicago, Austan Goolsbee, afirmand marti ca vede „o cale de parcurs” inainte de a atinge tinta de inflatie, chiar daca tine deschisa o posibila „cale de aur” pentru a evita o recesiune.

„O economie mai lenta decat o recesiune este rezultatul cel mai probabil”, a spus Rosengren. „Dar as spune ca exista cu siguranta riscuri negative”.

Cresterea pietei bursiere plus recenta scadere a randamentelor trezoreriei reprezinta, de asemenea, o alta provocare pentru o Fed care cauta sa inaspreasca conditiile financiare.

„Conditiile financiare s-au relaxat considerabil, pe masura ce pietele proiecteaza sfarsitul cresterilor ratelor dobanzilor Fed, poate nu este baza perfecta pentru o Fed care pretinde ca va mentine ratele mai ridicate pentru mai mult timp”, a declarat Quincy Krosby, strateg sef global la LPL Financial.

Intr-adevar, mantra mai mare pentru mai mult timp a fost o piatra de temelie a comunicarii recente a Fed, chiar si din partea acelor membri care au spus ca sunt impotriva cresterilor suplimentare.

Face parte dintr-un sentiment mai larg al bancii centrale ca nu doreste sa repete greselile trecutului renuntand la lupta impotriva inflatiei de indata ce economia da semne de clatinare, asa cum a facut in ultima vreme. Cheltuielile consumatorilor, de exemplu, au scazut in octombrie pentru prima data din martie.

Pentru oficialii Fed, aceasta se adauga la un calcul dificil in care oficialii sunt detestati sa-si exprime excesul de incredere ca ultima mila este la vedere.

„O parte a problemei cu care trebuie sa se confrunte intotdeauna Fed este aceasta iluzie de control”, a spus Crandall, economistul care a inceput la Wrightson ICAP in 1982. „Ei pot influenta lucrurile, dar nu le pot controla. Sunt prea multe multi factori exogeni care alimenteaza dinamica complexa a economiei globale moderne. Asa ca sunt moderat optimist [Fed-ul isi poate atinge obiectivele de inflatie]. Este putin diferit de a fi increzator.”