Razboiul electronic din Orientul Mijlociu si Ucraina afecteaza calatoriile aeriene departe de campurile de lupta, deranjeaza pilotii si expuna o consecinta neintentionata a unei tactici despre care expertii spun ca va deveni mai comuna. Avioanele pierd semnale prin satelit, zborurile au fost deviate si pilotii au primit rapoarte false de locatie sau avertismente inexacte ca zburau aproape de teren, potrivit autoritatilor de reglementare a sigurantei Uniunii Europene si a unui memoriu intern al companiei aeriene. Administratia Federala a Aviatiei a avertizat, de asemenea, pilotii cu privire la bruiaj GPS in Orientul Mijlociu.

Interferentele de radiofrecventa – menite sa perturbe semnalele satelitului utilizate de rachete, drone si alte arme – au crescut dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia la inceputul anului 2022 si au devenit si mai intense in aceasta toamna in Orientul Mijlociu. Interferenta poate implica blocarea semnalelor satelitilor prin inecarea lor cu zgomot sau falsificarea lor – mimand semnalele reale ale satelitului pentru a pacali destinatarii cu informatii inselatoare.

Interferenta radio nu s-a dovedit pana acum a fi periculoasa. Dar sistemele de aeronave s-au dovedit in mare masura incapabile sa detecteze falsificarea GPS si sa o corecteze, potrivit Opsgroup, o organizatie care monitorizeaza schimbarile si riscurile din industria aviatiei. Un avion Embraer cu destinatia Dubai aproape ca a virat in spatiul aerian iranian in septembrie, inainte ca pilotii sa-si dea seama ca avionul urmarea un semnal fals.

„Ne-am dat seama ca a existat o problema doar pentru ca pilotul automat a inceput sa se roteasca la stanga si la dreapta, asa ca era evident ca ceva nu era in regula”, au raportat membrii echipajului pentru Opsgroup.

De obicei, avioanele pot zbura in siguranta fara semnale prin satelit, iar aeronavele comerciale mari au cel putin sase sisteme de navigatie alternative, au spus pilotii. Avioanele de afaceri precum Dassault Falcons, Gulfstreams si Bombardiers par a fi mai susceptibile la falsificarea semnalelor, a declarat Agentia pentru Siguranta Aviatiei a Uniunii Europene.

Tensiunea asupra aviatiei ar putea fi un prevestitor al unor probleme economice si de securitate de anvergura, pe masura ce armele razboiului electronic prolifereaza. Pietele financiare, companiile de telecomunicatii, furnizorii de energie, radiodifuzorii si alte industrii din intreaga lume se bazeaza pe semnalele prin satelit pentru a pastra ora exacta. Un studiu din Marea Britanie a spus ca o intrerupere de cinci zile a semnalelor satelitare ar putea costa tara 6,3 miliarde de dolari.

Se stie de multa vreme ca semnalele satelitare sunt susceptibile la bruiaj si falsificare. Ele transmit de pe orbita, la mai mult de 12.000 de mile deasupra Pamantului, si sunt atat de slabe incat puterea lor se compara cu cea a unui bec.

Insa multi experti au respins atacurile de falsificare ca fiind prea complicate si costisitoare pentru toti, cu exceptia expertilor foarte bine pregatiti, potrivit Todd Humphreys, profesor de inginerie aerospatiala la Universitatea Texas din Austin.

Preturile au scazut rapid. Astazi, un amator entuziast cu cateva sute de dolari si instructiuni de pe internet poate falsifica semnalele satelitului. Guvernele, de asemenea, au fost mai dispuse sa interfereze in mod deschis cu semnalele ca parte a razboiului lor electronic.

„Ceea ce s-a schimbat in ultimii doi ani este ca falsificarea sa mutat de la teorie in articolele de cercetare si in laboratoare la evenimente reale in salbaticie”, a spus profesorul Humphreys.

Nu este intotdeauna posibil sa distingem bruiaj de falsificare sau sa se determine cine se afla in spatele interferentei. Israelul a declarat la mijlocul lunii octombrie ca a restrictionat GPS-ul in regiune si i-a avertizat pe piloti sa nu se bazeze pe sistemele de navigatie prin satelit pentru aterizare. Fortele de Aparare ale Israelului nu au raspuns la intrebari.

Interferenta Rusiei este bine documentata. Un raport din 2019 al grupului analitic nonprofit C4ADS cu sediul la Washington a aratat o falsificare extinsa de la o baza aeriana controlata de rusi din Siria. Raportul mai indica ca, atunci cand presedintele rus, Vladimir V. Putin, a calatorit in locatii indepartate sau in Crimeea ocupata de rusi, a fost flancat de tehnologia mobila de falsificare a GPS-ului.

Rusia a intrerupt semnalele GPS pentru a directiona gresit dronele ucrainene si pentru a arunca obuze ghidate cu precizie de pe tinte. Ucraina blocheaza si receptorii rusi, dar ii lipseste acelasi nivel de sofisticare.

Brumarea este comuna in zonele de conflict. Falsificarea, pana de curand, era rara.

„Nu am vazut niciodata acest nivel de falsificare”, a spus Martin Drake, un expert tehnic pentru Asociatia Pilotilor de Aerieni Britanici, care sa pensionat recent dupa 42 de ani ca pilot.

Interferenta a fost resimtita la 190 de mile distanta de campurile de lupta si „pare sa depaseasca cu mult eficienta unei misiuni militare”, potrivit Eurocontrol, principalul manager de control al traficului aerian al Europei. Regiunile cele mai afectate includ cerul deasupra zonei Marii Negre, din Turcia pana in Azerbaidjan; Marea Mediterana care se intinde de la Cipru pana in Libia; Marea Baltica langa Polonia si Letonia; si Arctica langa Finlanda si Norvegia.

Cresterea intensitatii si sofisticarea unor astfel de interferente radio a fost remarcabila. Airbus a declarat ca a inregistrat aproape 50.000 de evenimente de interferenta pe aeronavele sale anul trecut, de peste patru ori mai multe decat anul trecut. Acest lucru s-a adaugat la un salt de peste douazeci de ori a evenimentelor de interferenta radio din 2017 pana in 2018, dupa cum a fost inregistrat de un sistem voluntar de raportare a incidentelor condus de Eurocontrol. Eurocontrol a spus ca bruiajul crescut din 2018 a fost cel mai probabil menit sa interfereze cu dronele de pe campul de lupta.

In Orientul Mijlociu, echipa de cercetare a profesorului Humphrey a descoperit falsificare pe scara larga cu semnale false care le spuneau pilotilor ca aeronavele lor se aflau direct deasupra aeroportului din Tel Aviv cand erau departe. Opsgroup a spus ca a primit aproximativ 50 de rapoarte similare. In unele cazuri, echipamentele de la bord au aratat ca avioanele se apropiau de aeroporturi din Bagdad, Cairo sau Beirut, Liban, cand nu se apropiau.

„Efectele acestui semnal fals sunt observate pentru prima data in ultimele doua luni”, a declarat Mark Zee, fondatorul Opsgroup, din Noua Zeelanda.

Atacurile de falsificare, a spus el, au dezvaluit un defect fundamental in designul electronic al aviatiei, care se bazeaza pe ideea ca semnalele GPS pot fi de incredere si nu trebuie verificate.

Acea credinta dateaza de zeci de ani. Dupa ce un avion Korean Air Lines a ratacit din greseala in spatiul aerian sovietic in 1983 si a fost doborat, Statele Unite au autorizat GPS-ul pentru uz civil. In 2001, guvernul a facut aceste semnale mai precise.

Lumea a devenit rapid dependenta de ei.

Guvernul SUA le numeste „o utilitate invizibila”. Smartphone-urile, masinile, bursele, centrele de date si nenumarate industrii se bazeaza pe ele pentru timp, navigare sau ambele. Sisteme similare exista in intreaga lume, cum ar fi Galileo in Europa, Glonass in Rusia si Beidou in China.

Expertii au observat riscul de bruiaj in 2012, cand un amplificator de semnal de la sol a esuat pe Aeroportul International Newark Liberty. Sursa problemei, s-a dovedit, a fost un sofer care si-a parcat camionul Ford emis de companie in apropierea aeroportului si a folosit un bruiaj GPS pentru a-si ascunde locul unde se afla de angajatorul sau.

De atunci, soferii de camion care vor sa lucreze mai multe ore, jucatorii Pokemon Go care vor sa insele si chiar hotii de masini care vor sa dezactiveze sistemul de navigatie al unei masini au folosit bruiaj mici si ieftini, care au creat intreruperi neintentionate. Unele receptoare de semnal sunt acum echipate cu tehnologie pentru a contracara bruiajele.

Falsificarea este mai greu de gestionat, deoarece semnalul pare legitim. Doar sistemul european de navigatie prin satelit, Galileo, incorporeaza un sistem de autentificare care poate oferi incredere ca un semnal este de la satelitii sai. Galileo, care este in prezent cel mai precis si mai precis sistem de navigatie prin satelit, intentioneaza sa introduca un nivel si mai puternic de autentificare, potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Dar nici macar autentificarea lui Galileo nu poate proteja impotriva unuia dintre cele mai de temut tipuri de falsificare, cunoscut sub numele de „meconing”. Intr-un atac misto, un spoofer ar inregistra semnalele satelitului si apoi le-ar difuza cu o amplificare sau o intarziere. Expertii nu au confirmat in mod public niciun atac mizerabil in Orientul Mijlociu.

Opsgroup a spus ca ultimele evenimente ar trebui sa determine producatorii sa reexamineze integrarea semnalelor satelitare in electronica aeronavei, cunoscuta sub numele de avionica, fara o garantie care sa poata identifica semnale false.

„Va dura ceva timp pentru ca producatorii sa ajunga din urma”, a spus domnul Zee.