Icterul – coloratia galbena a tegumentelor si sclerelor – este o manifestare frecventa in perioada neonatala (prima luna de viata). In marea majoritate a cazurilor nu este vorba de o conditie patologica ci de icter”comun” sau „fiziologic” adica normal la varsta de nou-nascut.

In timpul vietii intrauterine, oxigenarea fatului nu se face pe cale respiratorie ci sanguina, din vasele placentare; la acest nivel concentratia de oxigen este mai mica si de aceea, pentru a compensa acest neajuns, fatul dispune de un numar mai mare de eritrocite (hematii sau globule rosii – celulele sanguine cu rol in transportul oxigenului) cu o concentratie mai mare de hemoglobina.

Imediat dupa nastere copilul trece la respiratia pulmonara; aceasta presupune un aport crescut de oxigen, iar numarul mare de hematii nu se mai justifica. De aceea, o parte din ele sunt distruse. Numarul de eritrocite la nou-nascut este in medie de aproximativ 6 milioane/ mmc (5-7 milioane/mmc) cu o concentratie de hemoglobina in medie de aproximativ 18.5 g/dl (17-20 g/dl) in timp ce la varsta de 2 saptamani valorile scad la aproximativ 5 milioane eritrocite/mmc cu 16.5 g hemoglobina/dl (adultul are 4.5-5milioane erirocite/mmc si 12-17g hemoglobina/dl).

Din procesul de distrugere al eritrocitelor se elibereaza hemoglobina, care prin metabolizare succesiva duce la formarea bilirubinei „indirecte” sau „neconjugate”; aceasta, pentru a putea fi eliminata, sufera un proces de conjugare la nivelul ficatului, transformandu-se in bilirubina „directa” sau „conjugata”.

Datorita imaturitatii functionale hepatice, bilirubina nu poate fi conjugata si eliminata integral ci se acumuleaza in corp. La concentratii mari, peste 3g/dl (valoarea normala a bilirubinei totale ≤1.2g/dl), bilirubina determina colorarea tegumentelor in galben.

Icterul „fiziologic” al nou-nascutului se datoreaza atat distructiei eritrocitare ca adaptare la viata extrauterina cat si imaturitatii enzimatice hepatice; el apare dupa primele 24 de ore de viata si dureaza in majoritatea cazurilor 2-3zile; neori poate persista 14-21 de zile; valorile bilirubinei sunt moderat crescute (nu depasesc 10-12g/dl) si se fac exclusiv pe seama bilirubinei „indirecte”.

Deoarece bilirubina indirecta este neurotoxica si poate determina aparitia encefalopatiei hiperbiliribinice (la valori ale bilirubinei >15-20mg/dl, in primele zile de viata), se impune monitorizarea valorilor bilirubinei la nou-nascuti si mentinerea lor in limite acceptabile. De regula, valori ale bilirubinei ce depasesc 15mg/dl indica o forma patologica de icter ce necesita investigatii suplimentare si tratament adecvat.

In majoritatea cazurilor, icterul fiziologic nu necesita tratament. Alimentarea si hidratarea corespunzatoare precum si trecerea timpului, care aduce dupa sine maturarea functionala a ficatului, vor rezolva problema.

In situatia in care valorile bilirubinei sunt mari (peste 10-13mg/dl) se practica fototerapia – expunerea tegumentelor nou-nascutului la lumina albastra. Aceasta penetreaza pielea si contribuie la metabolizarea bilirubinei; fotoizomerii de bilirubina astfel obtinuti sunt mai usor de eliminat din organism. Eficienta fototerapiei este cu atat mai mare cu cat suprafata expusa este mai mare si cu cat concentratia de bilirubina este mai mare; de aceea nou-nascutii sunt expusi la lumina dezbracati, avand ochii protejati (pentru a evita leziunile retiniene); durata fototerapiei variaza in functie de valorile initiale ale bilirubinei si viteza de scadere a acestora.

Ca medicatie, se poate folosi fenobarbital, cunoscut fiind efectul acestuia de stimulare a enzimelor hepatice. Exanghinotransfuzia este rezervata cazurilor grave, cu bilirubina foarte mare sau cu rata mare de crestere postnatal, cazurilor care asociaza anemie, situatii care nu definesc icterul fiziologic.

Icterul debutat in primele 24 de ore, icterul foarte intens, care persista mai mult de 21 de zile, care se insoteste de somnolenta, alimentare dificila si crestere nesatisfacatoare a copilului trebuie sa alarmeze parintii; in aceste situatii este obligatoriu un consult pediatric.