Igiena personala are ca scop menținerea unei stari de curațenie a corpului, a hainelor și a mediului inconjurator. Igiena personala corecta este primul pas catre o viața sanatoasa deoarece include practici care previn apariția și raspandirea bolilor.

Mai ține și de eticheta, incluzand gesturi pe care le facem atunci cand suntem in public. Dovedim respect fața de noi inșine, dar și fața de ceilalți atunci cand avem o ținuta curata, cand avem un parfum discret. Felul in care alegem sa ne intreținem igiena personala difera de la un om la altul. Putem alege ce produse de ingrijire ne plac, ce produse ne permitem, important fiind rezultatul final: o persoana curata, placuta, manierata. Acest lucru se obține urmad pașii de mai jos:

OBICEIURI PENTRU UN ASPECT INGRIJIT

Faceți duș zilnic. Gel de duș, burete, șampon. Esențial. In fiecare dimineața și inainte de culcare periați-va dinții, folosiți ața dentara și apa de gura. Va asigurați astfel o respirație proaspata și o dantura sanatoasa. Puteți avea chiar la serviciu o periuța de dinți și o puteți folosi dupa masa de pranz. Urechile se curața zilnic, evitand bețișoarele. Doamnelor, demachiatul nu trebuie sa lipseasca niciodata din ritualul Dumneavoastra de seara. Țineți cont de tipul de ten și de cat de mult machiaj folosiți.

Folosiți deodorant in fiecare zi, oferind atenție marita acestui aspect in perioada calduroasa. Nu uitați de parfum. Ingrijiți-va unghiile. Fie ca preferați unghii scurte, fie lungi, Doamnelor, ele trebuie sa fie mereu curate, iar daca purtați oja, aceasta va fi aplicata cu grija. Daca stratul de oja nu mai acopera unghia in totalitate, e timpul sa refaceți manichiura. Același lucru este valabil și pentru unghiile de la picioare, indiferent de anotimp, indiferent de genul pantofilor pe care ii purtați. Domnilor, unghiile Dumneavoastra vor fi mereu scurte și curate. Mereu. O persoana manierata are grija de propriul par. Curat, tuns, pieptanat.

Altfel este nepoliticos sa ne parasim locuința. Doamnele vor fi mereu atente la calitatea și cantitatea machiajului pe care il aplica, respectand ocazia și momentul zilei. Pilozitatea corporala este un aspect pe care omul modern il controleaza, de asemenea, cu atenție. Domnii vor acorda o atenție maxima felului cum iși poarta și iși ingrijesc barba. Purtați haine curate, fara pete și fara miros neplacut. Acordați importanța aspectului vestimentației Dumneavoastra. Bluzele, camașile și lenjeria intima se schimba zilnic și apoi se spala la mașina de spalat. Anumite obiecte vestimentare precum sacoul,pantlonii sau fusta se pot purta o perioada mai lunga, apoi se recomanda curațarea lor la curațatorie.

GESTURI PENTRU PREVENIREA IMBOLNAVIRII

Spalați-va pe maini – inainte de fiecare masa, imediat ce ați ajuns acasa, dupa ce ați folosit toaleta (publica sau personala), dupa ce ați dus gunoiul, inainte și dupa prepararea meselor, dupa ce v-ați jucat cu animale, imediat ce ați ajuns in vizita la spital, dupa ce ați terminat de gradinarit etc. Evitați astfel sa va imbolnaviți și sa raspandiți germeni.

Desigur, acest lucru nu este posibil mereu, de aceea este recomandabil sa aveți cu Dumneavoastra fie un spray pentru curațarea mainilor, fie un pachet de șervețele umede, ca masura provizorie, pana la prima sursa de apa. Stranutați sau tușiți cu grație, folosind un șervețel și prevenind astfel impraștierea germenilor. Daca sunteți racit, este recomandabil sa evitați contactul cu colegii sau prietenii atat pentru siguranța lor, cat și pentru a Dumneavoastra. Scuipatul pe strada este un gest lamentabil. Daca trebuie sa eliminați ceva din gura folosiți un șervețel apoi aruncați-l la gunoi.

Curațenia periodica a spațiului in care locuim și a celui in care muncim contribuie la menținerea unei bune stari de sanatate. Atenție mare la curațenia din bucatarie, din frigider și din baie. Inainte de a consuma sau prepara legumele și fructele este imperativ sa le spalam sub jet de apa. Debarasați-va corect și discret de absorbantele folosite, de dischetele pentru demachiere, de șervețelele folsite, de seringi și alte dispozitive medicale.

Nu imprumutați sub nicio forma: periuțe de dinți, lame de ras, perii de par, prosoape, lenjerie intima, șosete sau incalțaminte, epilatoare, setul de manichiura. Mergeți la medic și efectuați analize de rutina. Acest obicei va poate salva viața.