2009 va fi probabil cel mai rau an, marcat de stagnare economica si de recesiune severa pentru cea mai mare parte a economiei globale si cu presiuni deflationiste, a afirmat Nouriel Roubini, profesor de economie la Stern School of Business din cadrul Universitatii din New York si presedinte al firmei de analiza financiara si economica globala, RGE Monitor, totodata fost presedinte al Comisiei consilierilor economici ai Casei Albe in timpul administratiei Clinton, intr-un interviu pentru Financial Times.

In opinia lui Roubini, o alta sursa de presiune o reprezinta economiile de piata emergente. Exista aproximativ 12 dintre acestea care se afla in pragul unei potentiale crize financiare. Este vorba de Letonia, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Romania, Turcia, Ucraina, in Europa emergenta, Pakistan, Indonezia si Coreea de Sud, in Asia, si Ecuador, Argentina si Venezuela, in America Latina.

Unele dintre aceste tari ar putea avea probleme si ar putea exista un efect de contaminare pentru alte piete financiare din alte economii emergente. Aceasta pierdere de credit este pe cale sa se extinda de la domeniul ipotecar la ipotecile comerciale, carti de credit, credite pentru automobile, credite industriale si comerciale, a afirmat Roubini. Potrivit expertului economic, recesiunea va dura pe tot parcursul lui 2009 fiind posibil sa se revina la crestere economica de abia in 2010. Roubini mai crede ca deficitul fiscal din SUA va fi imens, cel putin 1.000 de miliarde de dolari, in 2010, si alte 1.000 de miliarde de dolari, in 2011.Nu cred ca este sfarsitul capitalismului, al economiilor de piata, dar situatia arata ca exista esecuri de piata semnificative, faptul ca pietele nu se mai auto-reglementeaza, a explicat Roubini.

SCADEREA DOLARULUI

In ceea ce priveste dolarul, expertul american a apreciat ca in ultimele luni el s-a intarit, partial pentru ca s-a venit in ajutorul lui, dar in perspectiva se prefigureaza o slabiciune a dolarului, deoarece Rezerva Federala (Fed) pune la dispozitie bani irational. Roubini se declara ingrijorat in ceea ce priveste dividendele, creditul si marfurile care vor inregistra o scadere cu alte 15-20 procente din cauza recesiunii. In opinia sa, cash-ul si instrumentele similare precum obligatiunile guvernamentale reprezinta inca solutia mai sigura in urmatoarele cateva luni.