Unele medii americane devin constiente ca prelungirea lunii de miere cu presedintele ales i-ar afecta credibilitatea in fata cititorilor, motiv pentru care au adoptat o pozitie mai dura, scrie cotidianul spaniol La Vanguardia.Exemplul cel mai clar de pana acum este cel al ziarului New York Times, varf de lance al presei liberale de pe Coasta de Est si care a sprijinit prin editorialele sale candidatura lui Obama. 

Doua reportaje de investigatie publicate pe prima pagina au scrutat fara pudoare trecutul a doi membri de marca ai echipei viitorului presedinte. Eric Holder, noul ministru al justitiei si Rahm Emanuel, viitorul sef de cabinet al Casei Albe. Chiar si la ultimele conferinte de presa oferite de Obama la Chicago s-a observat o mai mare agresivitate din partea ziaristilor. Multi dintre ei l-au interpelat pe presedintele ales pe tema ciocnirilor si diferentelor avute cu Hillary Clinton in timpul primarelor. Iar un alt ziar La Opinion l-a tras la raspundere pe Obama ca le-a rezervat hispanicilor un rol secundar, prin numirea lui Bill Richardson ca ministru al comertului, considerata un premiu de consolare.

Articolul despre Eric Holder a fost chiar virulent, deoarece pretindea sa demonstreze ca omul ales de Obama pentru a conduce Ministerul Justitiei a fost implicat, la sfarsitul Administratiei Clinton, in controversata iertare a multimilionarului si acuzat de evaziune a impozitelor Marc Rich. Rolul lui Holder in aceasta gratiere prezidentiala este punctul cel mai vulnerabil al nominalizatului cand se va prezenta in fata Senatului pentru a fi confirmat in functie. In ce-l priveste pe Rahm Emanuel, desemnat pentru unul din posturile cele mai influente si apropiate lui Obama, New York Times amintea miercuri ca in decurs de cativa ani, dupa ce a abandonat postul din Administratia Clinton si inainte de a ocupa un loc din partea statului Illinois in Camera Reprezentantilor, pe vremea cand a lucrat in sectorul financiar el a strans o avere de 18 milioane de dolari. Presa americana, care traverseaza un moment foarte delicat de audienta si venituri publicitare, nu isi poate permite luxul de a fi vazuta prea condescendenta cu puterea. Inca sunt deschise ranile lasate de atentatele din 11 septembrie cand medii dintre cele mai prestigioase au inghitit explicatiile Administratiei Bush privind presupusele arme de distrugere in masa ale lui Saddam Hussein si s-au lasat duse de val de exaltarea patriotica si de inducerea temerii care au provocat razboiul din Irak, spune la Vanguardia.