Israelul si Hamas au ajuns miercuri dimineata la un acord pentru o pauza a luptei, alaturi de eliberarea unora dintre ostaticii detinuti de gruparea militanta, in schimbul prizonierilor palestinieni inchisi de Israel. Acordul inovator vine dupa saptamani de discutii minutioase care au implicat negociatori si mediatori internationali – si marcheaza prima detensionare majora a conflictului, care a inceput pe 7 octombrie, dupa ce atacurile brutale ale Hamas asupra Israelului au ucis aproximativ 1.200 de persoane.

De atunci, peste 12.000 de oameni au fost ucisi in Gaza de cand Israelul a inceput atacurile aeriene asupra enclavei, potrivit autoritatilor palestiniene.

Iata ce stim pana acum.

Ce este in afacere?

Acordul va presupune eliberarea a 50 de femei si copii tinuti captivi in Gaza de Hamas, potrivit Qatar, care a mediat negocierile dintre Israel si gruparea militanta.

In schimb, Israelul va acorda o „pauza umanitara” in atacul sau asupra enclavei si va elibera cativa prizonieri palestinieni.

Hamas a lansat o declaratie in care spune ca 150 de femei si copii detinuti in inchisorile israeliene vor fi eliberati. Acordul permite, de asemenea, sute de camioane care transporta ajutoare, materiale medicale si combustibil sa intre in Gaza, a spus acesta, facand ecou detalii din declaratia Qatarului.

Declaratia Israelului spunea ca pauza in lupta va dura patru zile – dar a spus ca armistitiul ar putea fi mai lung, cu o zi suplimentara adaugata pentru fiecare 10 ostatici suplimentari disponibili pentru eliberare.

Exista o optiune ca pauza sa dureze pana la 10 zile, dar oficialii israelieni cred ca este putin probabil sa dureze atat de mult.

Ce ostatici sunt eliberati?

Numele ostaticilor care urmeaza sa fie eliberati nu au fost facute publice. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a spus ca toti sunt israelieni, cu cativa cetateni cu dubla cetatenie.

Presedintele american Joe Biden a declarat marti ca acordul „ar trebui sa aduca acasa mai multi ostatici americani”.

Doi ostatici americani, Judith Tai Raanan si fiica ei in varsta de 17 ani, Natalie Raanan, s-au numarat printre cei patru ostatici eliberati mai devreme in conflict.

Se crede ca Hamas tine 239 de ostatici in Gaza, potrivit armatei israeliene. Mai multe detalii despre acordul de eliberare vor fi trimise familiilor mai tarziu astazi, a declarat guvernul israelian.

Aproximativ 150 de prizonieri palestinieni vor fi, de asemenea, eliberati din inchisorile israeliene, a spus Hamas. Marea majoritate a prizonierilor palestinieni enumerati ca fiind eligibili pentru eliberare sunt adolescenti barbati cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani – copii conform definitiei Natiunilor Unite – desi cativa au doar 14 ani. Aproximativ 33 sunt femei, potrivit unui numar de CNN.

Lista celor 300 de nume publicata de Israel prezinta, de asemenea, acuzatiile sub care sunt tinuti prizonierii. Aruncarea cu pietre si „vatamarea securitatii regionale” sunt printre cele mai frecvente, dar altele includ sprijinul pentru organizatii teroriste ilegale, acuzatii de arme ilegale, instigare si cel putin doua acuzatii de tentativa de omor.

Cum a ajuns acordul?

Acordul vine dupa saptamani de negocieri care au implicat SUA si Egipt, cu mai multe inceputuri si opriri pe masura ce luptele la sol au continuat, inclusiv raidul Israelului asupra celui mai mare spital din Gaza, au declarat surse pentru CNN.

Acordul depindea de aprobarea cabinetului israelian – care a votat in favoarea acordului cu o „majoritate semnificativa” la primele ore ale diminetii de miercuri, dupa ceea ce un oficial israelian a numit o intalnire de sase ore „tensionata si emotionanta”.

Acordul a urmat, de asemenea, presiunile crescande asupra guvernului israelian din partea familiilor ostaticilor, care au cerut raspunsuri si actiuni primului ministru israelian Benjamin Netanyahu.

Ce se intampla in continuare in razboi?

Mai multe partide si familii de ostatici si-au exprimat sperantele ca acest acord initial ar putea deschide calea pentru intoarcerea tuturor ostaticilor, presedintele Israelului numind-o „un prim pas semnificativ”.

Negociatorul principal al Qatarului a indemnat, de asemenea, comunitatea internationala „sa profite de aceasta scurta fereastra de oportunitate pentru a genera un impuls suplimentar pentru calea diplomatica”, spunand ca o astfel de miscare este singura modalitate de a rezolva conflictul si de a stabili pacea durabila.

Cu toate acestea, Israelul a precizat in declaratia sa ca intentioneaza sa-si reia campania aeriana si terestra in Gaza „pentru a finaliza eradicarea Hamas” odata ce aceasta runda de eliberare a ostaticilor se incheie.

Netanyahu a spus in repetate randuri ca razboiul are doua obiective: intoarcerea tuturor ostaticilor si distrugerea Hamas.

Marti, inainte de aprobarea intelegerii, Netanyahu a spus cabinetului sau ca acordul va „permite (armata) sa se pregateasca pentru continuarea luptei”. El a spus ca razboiul va continua pana cand „Hamas, Gaza nu va mai fi o amenintare pentru Israel”.