O inovatie, spun unii. Dar care scade semnificativ calitatea.  Editorul si proprietarul site-ului de informatii din SUA Pasadena-Now, James Macpherson, in varsta de 53 de ani, a infiintat jurnalismul delocalizat.
Jurnalistii de la Pasadena-Now lucreaza astazi pentru el din India! Ideea i-a venit, asa cum i-a marturisit el editorialistei de la New York Times, Maureen Dowd, din activitatea sa precedenta. Macpherson gestiona o croitorie si avand in vedere costurile cu locurile de munca din SUA s-a gandit sa exporte munca in Vietnam, unde salariile sunt pe masura zonei. Avand aceasta experienta, editorul s-a intrebat: Unde pot gasi persoane care sa scrie pentru mai putini bani?.
A postat un anunt pe Craigslist, site-ul de oferte locale, primind o avalansa de raspunsuri din India. Macpherson nu a stat pe ganduri, si-a concediat cei sapte angajati, printre care cinci jurnalisti, si a angajat sase noi redactori in India, realizand, asa cum spune el, jurnalismul viitorului. Fiecare trebuie sa se pregateasca pentru inevitabil. Multe ziare sunt niste morti ambulanti si vor fi inlocuite de acest tip de produse mici, multicentrice, a afirmat el.

Acesti jurnalisti aflati la mii de km si 13 ore si jumatate diferenta de fus orar scriu despre evenimente locale pentru un ziar dintr-un orasel californian. Jurnalistii indieni o mai dau in bara sau scapa stiri importante. Stadionul Rose Bowl sa fie luat drept eveniment culinar iar iesirea in semn de protest din consiliul primariei a doi alesi afro-americani sa nu fie relatata, deoarece nu a fost fotografiata de camere.

Macpherson plateste 7,50 dolari pentru un text de o pagina de ziar, comparativ cu 600-800 de dolari pe saptamana cat dadea redactorilor sai americani.Pasadena-Now nu este insa un caz exceptional. Si Dean Singleton, presedintele Associated Press, priveste spre Orient pentru Media-News, care in SUA publica 54 de cotidiene, printre care si Denver Post, Detroit News si Pasadena Star-News. Singleton a remarcat cum costurile pentru locurile de munca de pre-productie, deja transferate in India, s-au redus cu 65%.

El se gandeste acum sa faca acelasi lucru pentru munca jurnalistica. Chiar si gigantica Reuters are deja o redactie la Bengaluru, in India, care acopera stirile de pe Wall Street. Potrivit unei cercetari a World Association of Newspaper sunt in numar de peste 350 ziarele care se gandesc sa se transfere in India.