Principala diferenta dintre ambele tipuri de lapte este ca laptele degresat contine o proportie mai mica de grasime si, prin urmare, caloriile pe care le contine sunt mai mici.

Daca vrei sa stii ce spun noile cercetari despre controversa dintre laptele degresat versus laptele integral, nu rata acest articol care te va ajuta sa-ti clarifice indoielile.

Una dintre primele masuri luate la inceputul unei diete pentru a slabi este  inlocuirea laptelui integral cu lapte degresat  pentru consumul zilnic, cu scopul de a reduce consumul de grasimi si de a slabi treptat.

Alte persoane schimba tipul de lapte ca o chestiune de gust, deoarece considera ca laptele integral este puternic si greu. Indiferent de motiv, este important sa te uiti la alimentele care fac parte din dieta ta zilnica si daca laptele degresat este cea mai buna alternativa.

Lapte degresat versus lapte integral

Principala diferenta dintre ambele tipuri de lapte este ca laptele degresat contine un procent mai mic de grasime si, prin urmare, caloriile pe care le contine sunt mai mici.

Cu toate acestea,  atunci cand grasimea este indepartata,  vitaminele liposolubile A, D si E sunt aruncate. Trebuie remarcat faptul ca unii dintre acesti nutrienti, cum ar fi vitamina D, s-au dovedit a fi esentiali pentru prevenirea patologiilor complexe. In plus, este adesea dificil sa-l introduci in organism prin dieta.

Care este mai hranitor?

Potrivit mai multor investigatii, consumul de lapte integral nu este mai daunator decat cel al laptelui degresat.

Dupa cum am mentionat deja, principala diferenta va fi in procentul de grasime, care va influenta atat caloriile, cat si gustul.

Dar nu numai ca, prin pierderea de grasime, laptele degresat pierde si vitaminele liposolubile caracteristice laptelui, in special vitamina A si vitamina D sau calciferol. De asemenea, o anumita proportie minora de vitamina E sau tocoferol se pierde in mod natural prin degresare.

La aceasta se adauga o reducere a capacitatii de absorbtie a calciului pe care sistemul digestiv il capteaza mai bine insotit de grasimea si vitaminele laptelui.

In prezent, laptele degresat care ajunge la noi nu prezinta aceste diferente in ceea ce priveste vitaminele liposolubile si cantitatea de calciu (daca se absoarbe la fel sau nu este altceva) deoarece vitaminele A, D si E sunt adaugate artificial.

Acestea nu sunt intotdeauna vitamine sintetice, dar nici nu trebuie sa provina din grasimi topite. Adica, initial, din punct de vedere nutritional, ambele lapte sunt la fel, desi unul are mai putine calorii.

Ce spun studiile?

Un studiu din 2017 publicat in The American Journal of Nutrition  asigura ca aportul de branza si iaurt cu toate ingredientele sale nu numai ca nu afecteaza obezitatea, dar ar putea chiar ajuta la prevenirea acesteia, precum si a diabetului. Ceva care, potrivit studiului, nu se observa la consumatorii de produse degresate.

Un alt studiu condus de dr. Dariush Mozaffarian a concluzionat ca consumul de lapte integral ar putea preveni diabetul. In aceasta cercetare, sangele a peste 3.000 de oameni a fost analizat pe o perioada de 15 ani. Persoanele care au consumat lapte integral aveau cu 46% mai putine sanse de a avea aceasta boala.

Pe de alta parte, un cercetator de la Universitatea Harvard, Mohammad Yakoob, nu a gasit nicio relatie intre consumul de lapte integral si obezitate sau diabet intr-o meta-analiza a dosarelor medicale din Statele Unite. Dimpotriva, revizuirea sugereaza ca consumatorii de lapte integral par mai protejati. 

Mai multe studii, de data aceasta la copii

Prescolarii tind sa consume ambele tipuri de lapte, desi exista putine dovezi pentru a prefera nici unul.

Un studiu publicat in 2016 a analizat dieta a 2.700 de copii cu varste cuprinse intre doi si sase ani. Rezultatele lor au demonstrat ca copiii care au baut lapte integral  au o masa corporala mai mica.

Dr. Dariush Mozaffarian afirma urmatoarele:

„Cred ca aceste rezultate indica faptul ca avem nevoie de o schimbare a politicii care recomanda doar consumul de lactate cu continut scazut de grasimi. Nu exista dovezi care sa indice ca cei care consuma o dieta cu lactate cu continut scazut de grasimi sunt mai bine decat cei care consuma o dieta cu lactate pline de grasimi .”

Importanta consumului de lapte

Speram ca am contribuit la cunoasterea putin mai multe despre tipurile de lapte. Deocamdata, se pare ca controversa dintre laptele integral si laptele degresat arunca o lumina noua. Ceea ce este clar este ca promovarea consumului de lactate este esentiala pentru sanatate.

Aceste alimente contin proteine, micronutrienti si bacterii necesare pentru a asigura buna functionare a organismului. Din acest motiv ele trebuie sa apara in contextul unei alimentatii sanatoase.

In orice caz, incercati sa nu va depasiti consumul pentru a nu creste valoarea calorica a alimentelor in exces. Altfel ai putea suferi o crestere a masei grase care nu este recomandabila.