Daca va ganditi sa achizitionati un laptop nou, optiunea second hand este un mod inteligent de urmat. Nu numai ca aceste laptop-uri sunt mai ieftine, dar sunt o decizie inteligenta de luat daca stii exact ce model de laptop te va ajuta sa iti realizezi sarcinile de lucru.

De exemplu, daca intentionati sa accesati doar web-ul, e-mailul si sa introduceti cateva foi de calcul pe saptamana, nu aveti nevoie de un computer cu multa putere de procesare. Ceea ce aveti nevoie este ceva de incredere care va functiona mai multi ani ani. Un punct de reper este magazinul online de electronice https://filebox.ro/.

Cititi mai departe sfaturile noastre despre ce trebuie sa faceti dupa cumpararea unui laptop second hand, astfel incat informatiile si datele sa fie protejate si in siguranta.

1. Verificati anul fabricatiei

Laptop-urile mai vechi costa mai putin, dar aceasta nu este o investitie inteligenta daca software-ul este prea vechi pentru noi actualizari de securitate. De exemplu, versiunile Windows precum XP si Vista nu mai primesc actualizari de securitate de la Microsoft, lasandu-va vulnerabil in fata virusilor, programelor malware si furtului de identitate. Asistenta pentru Microsoft 7 se va incheia in ianuarie 2020.

Puteti cumpara un laptop mai vechi daca sunteti dispus sa platiti suplimentar pentru a instala cel mai recent software antivirus pe acesta, dar in acest caz, poate merita sa cumparati pur si simplu un computer mai nou pentru a evita supraincarcarea. Hardware-ul mai nou va dura mai mult pe termen lung, necesitand mai putine inlocuiri si dureri de cap. Pe filebox.ro se regasesc laptopuri second hand care se incadreaza in rangul modelelor de laptop-uri mai noi, pe care puteti rula un chiar si un sistem de operare asa cum este Windows 10.   

2. Resetare la optiunile din fabrica

Dupa ce ati achizitionat laptop-ul, atunci cand il porniti, cel mai probabil va veti plimba prin ecranul de bun venit pentru a configura toate detaliile private. Acest lucru se datoreaza faptului ca in general, la magazinele online de profil, laptop-urile sunt configurate la setarile din fabrica.

Cu toate acestea, nu toti distribuitorii vor face acest lucru. Daca il porniti si merge pe ecranul de pornire al Windows-ului, resetarea din fabrica este usor de facut. Mai intai, navigati la meniul Start, Setari, apoi Actualizari si Securitate. Asigurati-va ca vedeti un mesaj potrivit caruia ,,Windows este activat cu o licenta digitala” si faceti o copie a numarului cheie al produsului in cazul in care veti avea nevoie mai tarziu.

3. Software de securitate

Daca laptop-ul a fost configurat la setarile din fabrica, verificati software-ul cu care este livrat si dezinstalati orice nu aveti nevoie. Aceasta este de obicei numit ,,bloatware” deoarece pur si simplu ocupa un spatiu pretios de stocare de care ai nevoie pentru programele de care ai nevoie de fapt.

Apoi, este recomandat sa instalati un software de securitate. Exista sute de tipuri diferite de programe de securitate disponibile. Cautati un soft antivirus care sa fie compatibil cu specificatiile laptop-ului si in functie de bugetul pe care doriti sa il alocati.

4. Instalati actualizari

Este posibil ca laptop-ul second hand sa nu aiba cele mai recente actualizari. Este important sa verificati pentru a te asigura ca are cele mai recente actualizari, deoarece acestea sunt adesea cu protectii de securitate importante.

Daca executati Windows 10, veti gasi actualizarile sub Setari, Actualizare si Securitate, apoi Windows Update. Alegeti ,,Verificati actualizarile” pentru a va asigura ca ati descarcat cea mai recenta versiune.

In timp ce aveti deja Windows 10 instalat, acest sistem de operare este cunoscut pentru actualizari automate de fundal care nu va vor intrerupe fluxul de lucru in orice moment al zilei. In pagina Windows Update, faceti clic pe Optiuni avansate pentru a seta un orar de update, in cazul in care update-ul este mai mare si implica o resetare sau iesirea din programele de lucru. 

5. Recuperare fisiere

Daca stiti ca veti folosi foarte mult laptop-ul, in special pentru munca dumneavoastra, crearea unui sistem de recuperare a fisierelor este un mod inteligent de a va proteja impotriva viitoarelor dureri de cap. Aceste programe de recuperare a fisierelor va permit sa recuperati complet fisierele care s-au pierdut din cauza unei intreruperi de curent sau pe care le-ati sters din greseala (sau din pacate).

Toate sfaturile pe care le-am oferit cu privire la ce sa faci dupa cumpararea unui laptop second hand va protejeaza de eventualele probleme. Software-ul de securitate, un hard disk sters si software-ul care inca primeste actualizari de securitate de la producator sunt factori importanti.

Cu toate acestea, un mod si mai mare de a va asigura ca cumparati modul inteligent este sa va asigurati ca aveti de-a face cu un magazin de incredere, asa cum este filebox.ro.