EXPOZITIA ARTISTILOR PLASTICI EUGEN CRACIUN,MIHAELA NICA,DANIEL CRACIUN, VICTOR BRATU, VINICIUS TOMESCU, GABRIEL ALEXANDRESCU LA CENTRUL ORFEU DIN BRUXELLES

Organizata prin curtuazia Centrului Cultural Galeria Livraria ORFEU din Bruxelles, care cuprinde galerie de arta, librarie si biblioteca, concentrate spre un specific cu precadere lusitan, si efortul curatorial al lui Juaquim Pinto Dasilva(Director ORFEU) si a pictorului DANIEL CRACIUN,in perioada 21-30 septembrie 2006 s-a desfasurat expozitia de grup romneasca ce a inclus pe artistii mai sus mentionati. Ea s-a dorit o panoplie fericita de orientari plastice din generatii diferite, de la inca tinerii creatori Daniel Craciun si Vinicius Tomescu, prin pictura lui Gabriel Alexandrescu si Victor Bratu(asa numita generatie de mijloc) pana la venerabilii Mihaela Nica si Eugen Craciun-din pacate trecut in nefiinta in 2001.

Aceasta insumare de orientari si varste diferite dar complementare vizual a adus in atentia urmaritorilor de frumos bruxellezi, creatia unor artisti de renume din Romnia, nca nu foarte bine valorizati institutional prin raport cu exceptionalele calitati ale creatiilor lor, dar care cu unele exceptii au avut deja un des contact cu spatiile de expunere internationale. Am remarca insa, nainte de toate, asa cum spunea Eugen Craciun odinioara,ca artistul trebuie sa fie mut,arta lui e cea care vorbeste; arta e un vis care depaseste realitatea; calitatea ei este de a te emotiona si de a te face sa-ti pui mereu intrebari.

De aceea expozitia de fata inainte de a fi trupul unei prezente romnesti in Belgia cosmopolita a anului de gratie 2006 este un omagiu adus spiritualitatii si culorii. Caci tot cum Eugen Craciun preciza coloristii sunt chiar superiori armonistilor ntruct poseda reala calitate de a si trai culoarea, neaglomernd inutil spatiul, asa cum se practica nu rareori n compozitiile tematice sau n saloanele actuale, organizatorii au avut grja sa aleaga lucrari emblematice din creatia fiecarui artist participant, care sa se puna in valoare ele insele, cu toate ca apartin unor perioade usor diferite.

Cu alte cuvinte expozitia a avut un caracter usor retrospective. Ar fi , estetic vorbind, de remarcat printre altele, armoniile grave si totusi exuberante din picturile lui Eugen Craciun, anume n Umbra si omul si Drumul, sau Victor Bratu n Compozitie si Driptic, ce nsumeaza substratul metafizic al enunturilor lor plastice. De asemenea nonconformismul compozitional si starea aproape psihederica din lucrarile lui Daniel Craciun, poetica realist magica a picturii semnata Mihaela Nica,(in Deal nud,Colineetc. sau dialogul cu desenul din Compozitie cu mini). Fotografia cu caracter documentar-memorialistic a lui Vinicius Tomescu ce se nscrie datorita procedeelor specifice genului, intr-o gama cromatica in care rosul predomina obsesiv . Siluete antomice de balerine ale Operei romane ele nsasi usor deformate sau straniu rotite in spatiu.

Nu in ultimul rand , despre Gabriel Alexandrescu ce nu a fost present artistic pentru prima data in Belgia, s-ar putea afirma ca aici a dorit sa revalorizeze naturi statice din anii 80-90 cu trimitere usor academica (compozitional vorbind) dar n care monocromiile virulente ne duc cu gndul la Buffet, Hoppner(actualizati la stranietati din Delvaux.) La Victor Bratu, ar mai fi de remarcat dorinta de a inova mereu n cadrul nonfigurativului cu toate ca n cadrul acestuia, forma geometrica este foarte des prezenta, (arcul de cerc, patratul,etc) n sensul modulatiei cromatice si a uneltelor ntrebuintate Arta Mihaelei Nica de o cerebrala feminitate, desi considerata altfel cuminte prin raport cu drumurile sinuoase si nu rareori vecine experimentului, din parcursul celorlalte expozitii( n special a sotului sau Eugen Craciun,a lui Victor Bratu sau Daniel Craciun), duce o imagistica primenita prin raport chiar cu lucrarile sale din anii 90 pna n 2002, reprezentnd mai ales cromatic un liant ntre discursul expozitiilor, altminteri vecine formal sau spiritual dar diferite tematic. Creatia lui Eugen Craciun n realitate enorma dar diversa si care probabil n-ar avea loc nici n muzeul de arta din Bruxelles, cum nu a avut loc nici n retrospectiva de la Sala Brncusi a Parlamentului Romniei n 2005, a fost punctata de lucrari de mare profunzime din subciclurile creatiei sale nouazeciste cum ar fi cele ale Monocromiilor n verde si albastru ,cel metafizic sau neoexpresionist mistic.

Din creatia lui Daniel Craciun apar lucrari de data recenta (2005-2006) din ciclul Vegetal sau ngeri si demoni , ce vor fi expuse imediat dupa, printre alte lucrari din personalele de la Bucuesti, la Galeriile Bazil si Mora. nsotiti de un superb catalog color, editat la Finger-Print,Bucuresti, expus n Sala de receptii de la Orfeu, lucrarile celor sase artisti par si mai bine reliefate. Acompaniata si cu sprijinul Ambasadei romne din Bruxelles, acest act artistic este un laudabil nceput al afirmarii artei acestor creatori n capitala Belgiei, una din cele mai interesante capitale cultrurale europene si mondiale demne de a fi itinerate prin expozitii si n alte spatii de prestigiu ale acestui oras n care goticul si renasterea fac un tot cu modernul n sesnsul celui mai bun gust.