Nu doar oamenii din statele fostului bloc comunist pleaca din tarile de origine pentru a-si face o viata mai buna in Occident. Astazi, si lupii migreaza spre Vest. Ei sunt in cautarea unui habitat in care gasirea hranei sa nu fie o problema. The Independent prezinta in editia sa de vineri articolul “ Ar putea lupul sa revina in Europa de Vest?”, in care este dezbatuta posibilitatea ca lupii sa repopuleze padurile din vestul Europei de unde au disparut cu foarte multi ani in urma.

In introducerea materialului  este expusa povestea unui fermier, interesant este insa modul in care autorul articolului abordeaza aceasta tema. El este de parere ca sfarsitul Razboiului Rece a transformat Europa de Est intr-un teren de vanatoare ideal pentru lupi. In ciuda „libertatii” de care se bucura lupul prefera sa migreze spre Occident, facandu-si din ce in ce mai mult simtita prezenta in Germania si Olanda .Jurnalistul precizeaza ca, in aceasta saptamana, oameni de stiinta din Olanda au anuntat ca o creatura misterioasa care fusese gasita moarta la marginea drumului este aproape sigur primul lup descoperit in aceasta tara in ultimii 144 de ani. In aceasta tara lupul a disparut in 1869. Pornind de la acesta descoperite, organizatia olandeza pentru protectia patrimoniului natural, Natuurmonument, a declarat ca nu va trece mult pana cand acest animal se va intoarce in peisajul olandez.

Ziaristul The The Independent crede ca revenirea lupului in Europa Occidentala poate fi atribuita caderii Zidului Berlinului in 1989. Dupa reunificarea ulterioara a Germaniei in 1990, lupul a devenit o specie protejata in intreaga tara. El prezinta opinia Vanessei Ludwig, biolog care monitorizeaza populatia de lupi in crestere din regiunea germana Lausitz, aproape de granita cu Polonia, care spune ca “majoritatea tarilor europene au semnat Conventia de la Berna din 1979 care interzice uciderea lupilor. In Europa, lupul se situeaza in fruntea lantului pradatorilor, cu niciun alt dusman in afara de om. Pentru ca nu s-a atins limita legala a numarului de lupi care ar permite sacrificarea specia este, prin natura sa, destinata sa se raspandeasca pe intregul continent.”

The Independent mai scrie ca lupii au inceput sa ajunga in Lausitz din Polonia in anii ’90, iar sfarsitul Razboiului Rece a transformat zona intr-un teren ideal pentru aceste animale. Europa are in prezent noua zone populate de lupi, care includ Scandinavia, statele baltice, Polonia, Romania, sud-estul Frantei, Italia si Peninsula Iberica. In Lausitz, o schimbare dramatica si semnificativa a comportamentului lupilor a fost observata in anul 2000, atunci cand o camera video cu raze infrarosii a filmat o pereche de lupi cu un pui care umbla prin zonele militare pustii din regiune. S-a dovedit ulterior ca lupii nu se aflau doar intr-o incursiune in Germania, ci se restabilisera in aceasta tara pentru prima data de peste un secol. Astazi, exista circa 40 de lupi in regiune, iar numarul acestora este in crestere.

Lupii au fost observati si in Belgia si Olanda, iar in 2012 mai multi pui s-au nascut in landul Saxonia Inferioara (nord-vestul Germaniei). Cu toate acestea, cat de departe sunt dispusi lupii sa calatoreasca in cautarea hranei s-a aflat doar anul trecut, atunci cand un lup din Lausitz a fost descoperit in nordul Danemarcei, fiind primul exemplar al acestei specii observat in aceasta tara in ultimii 199 de ani.

Jurnalistul The Independent nu a luat in calcul si o alta ipoteza prin care s-ar putea explica fenomenul. Plecarea lupilor catre Vest ar putea avea ca principala cauza lipsa hranei din padurile din regiunile aflate candva sub comunism. Sa luam ca exemplu Romania, unde inainte de 1989 exista un sistem foarte bine pus la punct prin care, pe timp de iarna, era asigurata hrana animalelor salbatice aflate in padurile de la noi. La cativa ani dupa revolutie lucrurile s-au schimbat radical si asa s-a ajuns sa vedem ursii „gunoieri”, care nu sunt altceva decat niste biete animale infometate. In plus, sa nu uitam ca retrocedarea padurilor a mai adus cu ea un fenomen: defrisarile masive. Astfel, un animal precum este lupul s-a vazut in scurt timp alungat de om din habitatul sau si a trebuit sa gaseasca solutii de supravietuire. Si asemeni lucratorilor care au migrat in strainatate in cautarea unui loc de munca si lupul a fugit spre Vest pentru a-si salva specia.