Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, o glanda mare responsabila cu eliberarea de enzime in duoden (inceputul intestinului subtire) si care ajuta la digestia alimentelor. Pancreasul este responsabil cu secretarea hormonilor implicati in reglarea zaharului din sange.

La persoanele cu pancreatita, enzimele digestive devin activate inainte de a fi eliberate din pancreas. Enzimele se intorc impotriva țesuturilor care le produc, ceea ce provoaca leziuni pancreasului. Pancreatita impiedica organismul sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie.

Pancreatita poate fi acuta sau cronica. In caz de pancreatita acuta, inflamația apare brusc și va poate pune viața in pericol.

Cauzele pancreatitei

Pancreatita poate fi cauzata de o serie de factori, printre care:

– calculi biliari

– consumul excesiv de alcool

– folosirea anumitor medicamente (cum ar fi corticosteroizii si medicamentele antiinflamatorii precum antibioticele si tetraciclina)

– o infecție (inclusiv oreion, rubeola, hepatita și virusul Epstein-Barr)

– cancerul pancreatic sau alte anomalii din pancreas

– un nivel ridicat de grasimi in sange

– o operatie care taie temporar alimentarea cu sange a pancreasului

– leziuni la nivelul abdomenului

– fibroza chistica

– fumatul

– istoricul familial de pancreatita

– niveluri ridicate de calciu in sange

– ulcere

Simptomele pancreatitei Simptomele pancreatitei acute pot include:

–    abdomen umflat si sensibil

–    dureri abdominale superioare, care radiaza inspre spate

–    dureri abdominale care se agraveaza dupa ce mancati

–    greața sau varsaturi

–    febra

–    un puls rapid

Simptomele pancreatitei cronice includ:

–    dureri abdominale superioare

–    greața sau varsaturi

–    scaderea in greutate

–    diaree

–    scaune uleioase

–    indigestie

Tratamentul pentru pancreatita

Deoarece pancreatita poate duce la complicatii majore (inclusiv probleme respiratorii, diabet, infectii, insuficienta renala, malnutritie si cancer pancreatic), este important sa solicitati asistența medicala daca prezentați simptome de pancreatita.

Medicina alternativa pentru pancreatita

1) Suplimentele cu antioxidanti

O serie de studii sugereaza ca tratamentul cu suplimente cu antioxidanti (cum ar fi seleniu, beta-caroten și vitaminele C și E) poate imbunatați calitatea vieții și poate reduce durerea la pacienții care sufera de pancreatita cronica. Antioxidantii ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi – produsi chimici care joaca un rol in dezvoltarea pancreatitei.

2) Acupunctura

Intr-un studiu pe animale efectuat in 2008, cercetatorii au descoperit ca electroacupunctura (o forma de acupunctura in care acele sunt atașate la un dispozitiv care produce impulsuri electrice continue, iar apoi sunt plasate in anumite puncte de pe corpul pacientului) a ameliorat durerile pancreatice pe șobolanii cu pancreatita acuta . Cu toate acestea, nu s-au efectuat studii pe oameni pentru a sprijini folosirea acupuncturii in tratarea pancreatitei.

Deși nu au fost studiate in mod specific pentru tratarea pancreatitei, si alte terapii alternative (inclusiv exercițiile de meditație și de respirație) pot ajuta la reducerea stresului provocat de durerile pancreatice.

3) Medicina traditionala chinezeasca

Un studiu din 2007 a constatat ca plantele folosite in medicina tradiționala chinezeasca pot ajuta la blocarea progresiei pancreatitei acute severe și pot promova vindecarea organelor interne afectate, ca urmare a raspunsului inflamator al organismului la pancreatita acuta.

Deși plantele medicinale pot ajuta la tratarea pancreatitei, este esențial sa va consultati medicul de familie, daca va gandiți sa folositi medicamente pe baza de plante.

Prevenirea pancreatitei

Urmatoarele va pot ajuta la reducerea riscului de pancreatita:

–    mentinerea unei greutati sanatoase

–    limitarea consumului de alcool

–    urmarea unei diete echilibrate

–    exercitiile fizice regulate