Peste 10.000 de civili au fost ucisi in Ucraina de la invadarea Rusiei in februarie 2022, aproximativ jumatate dintre decesele recente au avut loc cu mult in spatele primelor linii, a anuntat Biroul ONU pentru Drepturile Omului. Misiunea ONU pentru drepturile omului din Ucraina, care are zeci de monitori in tara, a declarat ca se asteapta ca bilantul real sa fie „semnificativ mai mare” decat numarul oficial, deoarece lucrarile de coroborare sunt in desfasurare.

Acestea includ evenimente din primele luni dupa invazie, cum ar fi batalia pentru controlul Mariupolului, unde rezidentii au raportat victime civile mari.

„Zece mii de morti de civili reprezinta o piatra de hotar sumbra pentru Ucraina”, a spus Danielle Bell, care conduce misiunea de monitorizare.

Germania anunta mai mult ajutor militar in valoare de 1,3 miliarde de euro pentru Ucraina, in timp ce seful UE viziteaza Kiev

„Razboiul Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, care intra acum in cea de-a 21-a luna, risca sa evolueze intr-un conflict prelungit, costul uman sever fiind dureros de inteles”, a spus ea.

Marea majoritate a deceselor au fost cauzate de arme explozive cu impact pe arie extinsa, cum ar fi obuze, rachete si munitii cu dispersie, a spus Natiunile Unite.

Ajutorul militar al Germaniei

Intr-o evolutie similara, Germania a anuntat ca va sprijini Ucraina cu un alt pachet de ajutor militar in valoare de 1,3 miliarde de euro (1,42 miliarde de dolari), care va include patru unitati suplimentare de aparare aeriana IRIS-T, a declarat ministrul Apararii Boris Pistorius in timpul vizitei sale la Kiev, marti.

Pana acum, Berlinul s-a angajat sa furnizeze Kievului opt sisteme IRIS-T, dintre care trei au fost livrate. Ucraina le foloseste in principal pentru a se proteja de atacurile rusesti cu rachete.

Pachetul de sprijin va cuprinde, de asemenea, 20.000 de obuze de artilerie de 155 mm, precum si mine antitanc, a declarat Pistorius reporterilor, vorbind alaturi de omologul sau ucrainean Rustem Umerov.

Seful UE viziteaza Kiev

La cateva ore dupa sosirea lui Pistorius, seful UE Charles Michel a facut o vizita neanuntata la Kiev, cu ocazia implinirii a 10 ani de la inceputul miscarii pro-Occident. „Bine sa fiu inapoi la Kiev, intre prieteni”, a postat presedintele Consiliului European pe retelele de socializare, alaturi de o fotografie cu el coborand dintr-un tren.

Michel a declarat inainte de sosirea sa la Kiev ca urmeaza sa „exprima sprijinul puternic al UE” si sa se pregateasca impreuna cu presedintele ucrainean Volodymyr Zelensky pentru un viitor summit al Uniunii Europene din decembrie.

Loviturile rusesti ucid trei

Pe frontul de razboi, trei persoane au fost ucise si opt ranite in atacurile si bombardamentele rusesti peste noapte in regiunile Donetk si Harkov din estul Ucrainei, au declarat marti oficialii ucraineni.

Rachetele au lovit un spital din orasul Donetk Selydove si o mina de carbune, a declarat ministrul de Interne Ihor Klymenko pentru serviciul de mesagerie Telegram.

„Doua cladiri ale spitalului au fost avariate, sase civili au fost raniti. Pot exista victime sub daramaturi, operatiunile de cautare continua”, a spus Klymenko.

Procuratura ucraineana a declarat ulterior ca o persoana a fost ucisa in atac, probabil cu rachete S-300.

„Fortele de ocupatie au vizat spitalul orasului unde oamenii erau tratati. In urma bombardamentelor, opt cetateni au suferit contuzii si rani de schije, iar unul a fost ucis”, au spus procurorii.

Klymenko a spus ca un muncitor a fost ucis in atacul asupra minei de carbune.

Semanat grau de iarna

Pe fondul atacurilor aflate in desfasurare, Ministerul Agriculturii al Ucrainei a declarat ca fermierii aproape ca au terminat insamantarea recoltei de iarna, insamanand aproximativ 5,8 milioane de hectare incepand cu 20 noiembrie.

Suprafata includea 4,02 milioane de hectare de grau de iarna, sau 92,3% din suprafata estimata, a spus ministerul.

Graul de iarna al Ucrainei reprezinta de obicei cel putin 95% din productia totala de grau. Ministerul se asteapta in continuare ca suprafata de insamantare a graului de iarna sa ajunga la 4,36 milioane de hectare.