Unilateralismul american a distrus sansele de pace in Orientul Mijlociu, a declarat Vladimir Putin, presedintele rus, la o intalnire de criza a Brics-ului in Gaza, in timp ce incerca sa atraga liderii din sudul global. Intalnirea virtuala a 11 natiuni, convocata de presedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a avut loc in timp ce ministrii arabi de externe au vizitat capitalele pentru a sustine o noua rezolutie a Consiliului de securitate al ONU care mandateaza Israelul sa introduca o incetare totala a focului si sa puna capat a ceea ce ei spun ca sunt incalcari ale normelor internationale. 

Miscarile sunt cel mai recent semn al unei revolte care se formeaza in randul natiunilor din sudul lumii cu privire la dublul standard al SUA in refuzul de a face mai mult pentru a opri bombardamentul israelian asupra Gaza, care pana acum a provocat peste 13.000 de vieti civili, potrivit ministerului palestinian al Sanatatii.

Consiliul de securitate al ONU a facut saptamana trecuta un apel, fara a echivala cu o instructiune, ca Israelul sa accepte pauze umanitare, dar ministrii arabi de externe doresc o rezolutie mai ferma si sunt pregatiti sa provoace SUA sa nu-si foloseasca dreptul de veto pentru a proteja Israelul. A fost de remarcat faptul ca ministrii de externe arabi, inclusiv cei care nu erau aliati cu Iranul, au ales sa calatoreasca mai intai in China si Moscova pentru a-si obtine sprijinul.

Putin a spus la intalnirea Brics ca SUA submineaza sansele pacii incercand sa monopolizeze diplomatia in propriul interes. El a spus ca „moartea a mii de oameni, stramutarea in masa a civililor si catastrofa umanitara care a avut loc sunt profund tulburatoare”.

El a adaugat: „Datorita sabotajului eforturilor ONU, mai mult de o generatie de palestinieni sunt crescuti cu un sentiment de inechitate fata de statul lor, in timp ce poporul israelian nu isi poate garanta pe deplin propria securitate”.

Putin a acuzat SUA ca a lasat deoparte alti membri ai Cvartetului din Orientul Mijlociu – un grup care incearca sa navigheze in procesul de pace israeliano-palestinian care include si Rusia, ONU si UE. Washingtonul a incercat sa „monopolizeze rolul mediatorului”, blocand in acelasi timp eforturile altor actori internationali, a spus el. „Istoria a demonstrat in mod clar ca incercarile de a taia de unul singur nodul palestinian nu sunt viabile si contraproductive.”

Printre alte tari care au participat la intalnire se numara Brazilia, India, China, Iran, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, ceea ce reflecta modul in care grupul extins Brics este acum un puternic rival al grupului G7 de vest al tarilor industrializate lider.

Presedintele chinez, Xi Jinping, si-a adaugat vocea la apelul pentru o incetare a focului in Gaza, spunand la summit: „Toate partile din conflicte ar trebui sa inceteze imediat focul si ostilitatile, sa opreasca orice violenta si atacuri care vizeaza civili si sa elibereze detinutii civili pentru a evita. mai multe pierderi de vieti si suferinta.”

Xi a spus: „Cauza fundamentala a situatiei palestiniano-israeliene este faptul ca dreptul poporului palestinian la statutul de stat, dreptul sau la existenta si dreptul sau la intoarcere au fost ignorate de mult timp”.

Cu toate acestea, eventuala declaratie comuna a fost relativ blanda si a cerut doar ca Israelul sa respecte dreptul international umanitar si sa accepte „acces umanitar deplin, imediat, sigur, nestingherit si sustinut”. De asemenea, a avertizat Israelul sa nu incerce sa stramute palestinienii din Gaza.

Administratiei Biden i s-a spus in mod repetat, inclusiv de catre propriii diplomati, ca risca sa piarda sprijinul natiunilor globale din sud. Multi dintre acestia acuza SUA de standarde duble in condamnarea crimelor de razboi rusesti din Ucraina, ramanand in general tacuti cu privire la actiunile Israelului in Gaza.

In deschiderea intalnirii Brics, Ramaphosa a acuzat Israelul ca a comis crime de razboi care echivalau cu genocid si pedepse colective. „Pedepsirea colectiva a civililor palestinieni prin folosirea ilegala a fortei de catre Israel este o crima de razboi”, a spus Ramaphosa. „Negarea deliberata a medicamentelor, combustibilului, alimentelor si apei locuitorilor din Gaza echivaleaza cu genocid”.

Presedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a cerut consiliului de securitate sa adopte o rezolutie obligatorie in cadrul Adunarii Generale a ONU pentru a opri atacurile asupra Gaza si pentru a eticheta Israelul drept regim terorist si armata sa drept organizatie terorista. El a cerut ca SUA sa raspunda si a indemnat lumea sa recunoasca dreptul palestinienilor la autoaparare, o expresie care ar absolvi Hamas pentru atacurile sale din octombrie asupra Israelului.

Mohammed bin Salman, printul mostenitor saudit, a criticat uciderea unor civili nevinovati si distrugerea unitatilor de sanatate si a lacasurilor de cult.

Premierul indian, Narenda Modi, nu a participat.

Reuniunea Brics vine inaintea unei intalniri virtuale de miercuri a grupului mai larg de natiuni G20, convocata de India, la care va participa Putin.

Delegatia diplomatilor arabi este condusa de un grup desemnat de Organizatia pentru Cooperare Islamica, inclusiv ministrii de externe din Iordania, Egiptul, Indonezia, Arabia Saudita, Palestina si secretarul general al Ligii Arabe.

Ei l-au vizitat luni la Beijing pe ministrul chinez de externe, Wang Yi, inainte de a calatori la Moscova pentru a se intalni cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Se asteapta ca delegatia sa viziteze, de asemenea, Franta si Regatul Unit in aceasta saptamana.

Ministerul egiptean de Externe a declarat ca diplomatii au „elaborat o noua rezolutie care sa fie prezentata consiliului de securitate de catre grupurile arabe si islamice, pentru a face fata obstacolelor si dezechilibrelor existente la intrarea ajutorului umanitar in Gaza”.

Ministerul de Externe al Egiptului a declarat ca ramane convins ca „bombardele continue care vizeaza persoanele stramutate din sud au avut un obiectiv clar, si acesta este acela de a forta rezidentii din Gaza sa paraseasca fasia. Egiptul si-a declarat in mod clar respingerea totala a oricarei incercari de a impune stramutarea palestinienilor”.