Panourile fotovoltaice reprezinta, fara indoiala, o alternativa viabila pentru sursele de energie conventionale. De ce? Ei bine, pentru ca reduc destul de mult factura la energie electrica si ofera in acelasi timp independenta din punct de vedere energetic. Mai mult decat atat, implica si costuri foarte mici de intretinere.

Ce trebuie sa stii despre panourile fotovoltaice

Inainte de a achizitiona sunup.ro – panouri solare, este important sa tii cont de factorii determinanti, printre care se numara si dimensiunea acoperisului. Daca acesta este suficient de mare, atunci ar trebui sa te orientezi catre panouri solare mai putin eficiente si mai accesibile din punct de vedere financiar. Acest tip de investitie este una inteligenta pe termen lung.

De asemenea, ar trebui sa faci si un calcul estimativ de energie electrica in decurs de o luna, rezultat care va fi in functie si de numarul de persoane care locuieste sub acelasi acoperis. Tine cont de faptul ca unele panouri fotovoltaice se monteaza exclusiv pe acoperis, in timp ce altele se pot monta si la sol.

Insa, in ambele situatii, este nevoie ca aceste panouri sa nu fie obstructionate de copaci, stalpi, cladiri sau orice altceva care le poate minimaliza eficienta.

Ce modele de panouri fotovoltaice se gasesc pe piata?

Marea majoritate a panourilor fotovoltaice sunt realizate din siliciu cristalin si arseniu de galiu. Pentru ca cererea de energie regenerabila sa crescut foarte mult in ultimii ani, si fabricarea acestor panouri a crescut semnificativ. Panourile fotovoltaice se utilizeaza pentru a converti energia soarelui in energie electrica.

Energia solara este o energie regenerabila si gratuita pentru toata lumea. Prin urmare, cu totii ne putem bucura de ea in locuintele noastre daca instalam panouri fotovoltaice casa.

Panourile solare monocristaline – Au capacitatea de a produce de aproximativ patru ori mai multa energie electrica in comparatie cu alte modele de panouri solare. Panourile monocristaline se pot amplasa pe portiuni mai restranse, iar rezistenta lor in timp este una excelenta. In plus, performeaza foarte bine chiar si atunci cand lumina este scazuta. Eficienta panourilor solare monocristaline este de 15% si au un aspect exterior uniform si colorat.

Panourile solare policristaline – Aceste panouri au o rezistenta la caldura ceva mai scazuta decat panourile solare monocristaline. De asemenea, sunt si mai putin eficiente la temperaturi inalte. Eficienta lor este de 13% si repreznta cea mai buna alegere din punct de vedere al raportului calitate-pret. Datorita eficientei mai reduse, este nevoie sa instalezi un numar mai mare de panouri policristaline.

Panouri solare cu strat subtire – Panourile solare cu strat subtire se clasifica la randul lor in functie de materialul care este expus pe substrat. Performanta lor este cuprinsa intre 7% si 13% si nu este afectata in absolut nici un fel de temperaturile ridicate sau de zonele umbrite. Tocmai de aceea sunt foarte potrivite pentru suprafetele intinse si mai largi. Asadar, daca locuinta ta se afla intr-o zona mai umbrita, atunci poti apela cu incredere la panourile solare cu strat subtire.

Panourile solare amorfe – Aceste panouri fac parte dintr-o categorie ceva mai noua pe piata. Sunt mult mai putin raspandite fata de cele cu celule de siliciu cristalin. Procesul de realizare al celulelor implica depunerea unor straturi succesive de material semiconductor. Acest material semiconductor are o grosime de ordinul nanocronilor. Prin urmare, sunt foarte eficiente la o intensitate luminoasa scazuta. Panourile solare amorfe au o eficienta de 7% si reprezinta cea mai ieftina optiune.

Panourile solare hibride – Panourile solare hibride sunt cele mai eficiente dintre toate, avand o eficienta de 18%. Acestea sunt compuse dintr-un strat subtire de pelicula solara amorfa. Acest strat este cel care extrage o cantitate mai mare de energie din lumina soarelui.