Te iubesc, dar te parasesc. Pare o contradictie, dar cine s-a vazut cel mai mult si cine s-a vazut in acea situatie emotionala: a trebui sa rupa o relatie desi iubirea inca exista. Este ca o greseala de ortografie a vietii si un nonsens de afectiune. Cu toate acestea, a trebui sa paraseasca un partener pe care inca il iubim este o experienta foarte comuna . Este atunci cand exista o tradare la mijloc si trebuie sa pleci cu inima fragmentata, dar totusi batand pentru cel care ne-a inselat. Se intampla si cand, in ciuda pasiunii, convietuirea este pe cat de nesustenabila, pe atat de daunatoare.

Ne-ar placea ca dragostea sa fie un subiect mult mai simplu si mai putin complicat si detonat. Pentru ca, asa cum a spus scriitoarea franceza Francoise Sagan, a iubi nu inseamna doar a iubi, este si intelegere. Totusi, nu a ezitat sa sublinieze ca singura modalitate sensibila de a iubi se limiteaza la nebunie… Cu care am putea spune ca contradictia este un continuum etern in acest domeniu.

Este greu sa ne tinem picioarele pe pamant, dar ceea ce nu trebuie sa pierdem niciodata este capul. A continua intr-o relatie in care exista iubire, dar uzura si suferinta sunt continue, nu prea are sens. Pentru ca, desi ne este greu sa credem, uneori cei care ne iubesc cel mai mult ne ranesc cel mai mult si asta este ceva ce nu ne putem permite .

Sa vedem cum sa actionam in aceste situatii.

A parasi pe cineva pe care inca il iubesti este o experienta care de obicei ne marcheaza.

Putine experiente sunt mai grele decat sa ne dam seama ca persoana pe care o iubim nu este cea potrivita pentru noi.

Cheile pentru a parasi un partener pe care inca il iubim

Uneori dragostea si evenimentele se ciocnesc. Ca doua planete care se prabusesc. Nu prea stim de ce se intampla, dar ajungi mereu la acea varsta cand descoperi ca dragostea nu poate face totul. De asemenea, ca cineva care ne iubeste bine sa nu ne faca sa plangem, dar o face. Uneori, exista ceva inexact in formula afectiunii intre doi si este ceva de care devenim constienti mai devreme sau mai tarziu.

A parasi un partener pe care inca il iubesti este o experienta cu care multi s-au confruntat, este adevarat. Cercetarile de la Universitatea din Utah, de exemplu, evidentiaza ceva interesant. Motivele pentru care alegem sa parasim o relatie pot fi multiple, dar exista unul decisiv: pierderea increderii. 

Nu este vorba doar de a inceta sa simti acea alianta si acea complicitate autentica cu persoana iubita. Este constientizarea ca, oricat am face, oricat de mult efort am investi, ceea ce ne distanteaza nu se rezolva. Sa reflectam asupra acelor chei pe care ar trebui sa le luam in aceste circumstante.

Vorbeste sincer, dar fara a ceda noilor oportunitati

Pentru a parasi un partener pe care inca il iubesti, este esential sa fii sincer unul cu celalalt. Nu poti incheia o relatie fara a da o explicatie, fara a avea o conversatie finala pentru a clarifica motivul despartirii. Sa evitam cliseele sau cliseele, sa evitam clasicul „nu esti tu, sunt eu” sau „Nu sunt clar lucrurile, hai sa ne acordam ceva timp”.

Daca avem clar ca aceasta relatie nu ne aduce fericire autentica, trebuie sa fim asertivi si sa o spunem cu voce tare. Pentru a face acest lucru, este mai bine sa faceti urmatoarele:

  • Sa clarificam mai intai ce vom spune. Sa evitam sa improvizam si sa fim concisi.
  • Sa fim pregatiti pentru ceea ce poate spune cealalta persoana. Daca exista dragoste in acea relatie, cu siguranta o vor folosi ca pretext principal, folosind expresii precum „daca ma iubesti, nu ma poti parasi”.
  • Sa nu cadem in capcana de a mai oferi o sansa. In medie, este pentru a intensifica suferinta.
  • In aceste situatii putem explica urmatoarele. „Plec pentru ca ma iubesc. „Voi parasi aceasta relatie pentru ca te iubesc si niciunul dintre noi nu merita sa ne ranim unul pe altul, asa cum am facut-o pana acum.”

Nu cauta vina, un final fara resentimente se inchide mult mai bine

Cand o relatie se termina, vina este aproape intotdeauna cautata. Poate unul l-a tradat pe celalalt. Este posibil ca unul dintre cei doi sa fi neglijat afectiunea si atentia. De asemenea, se intampla adesea ca personajele si personalitatile sa nu se armonizeze prea mult in ciuda dragostei.

Oricum ar fi, atunci cand parasesti un partener pe care inca il iubesti, este indicat sa nu porti sau sa proiectezi vina. Sa presupunem ca despartirea este cea mai buna optiune pentru amandoi, singura modalitate de a inceta suferinta si de a fi din nou noi insine . Sa o facem fara resentimente si disconfort in exces.

Aveti sprijin pentru a face fata durerii

Cand o relatie esueaza, se rupe, si noi rupem cu ea. Mai ales daca iubirea inca persista. In aceste situatii, este esential sa ducem un duel care sa ne permita sa trecem prin toate aceste emotii complexe . Acest proces necesita timp si, fara indoiala, vor fi zile grele si momente de indoiala.

In acele momente de dificultate este indicat sa aveti un sprijin bun: prietenii si familia sunt acei aliati esentiali.

Aplicati zero contact, cea mai buna strategie pentru a merge mai departe

Cand are loc o despartire emotionala, este indicat sa nu-l urmariti pe fostul partener pe retelele de socializare. Evitarea oricarui contact, atat in ​​viata reala, cat si in universul online, ne va impiedica sa continuam sa hranim ganduri si emotii care nu-si mai au locul. Acest lucru va face mai usor sa mergem inainte fara a privi inapoi, fara a deveni ancorati de cineva care nu mai are spatiu in prezentul nostru.

Avand in vedere nevoia de a recupera relatia, sa ne amintim de ce am parasit-o

Cand inca mai exista dragoste intr-o relatie care se rupe, mergerile si venirile sunt comune. Sunt acele legaturi „de guma” care nu sunt niciodata rupte complet, care merg de la reconciliere la despartire iar si iar. Nu este potrivit. Nu este recomandat pentru echilibrul nostru mental si emotional.

Confruntati cu tentatia de a recapata contactul cu fostul partener, sa ne amintim ce ne-a determinat sa parasim acea relatie. Sa ne gandim la acea suferinta traita si sa ne intrebam unde ar fi demnitatea noastra daca am incepe din nou contactul.

Cand parasim pe cineva pe care-l iubim, este bine sa ne stabilim noi obiective de viata, sa intalnim oameni noi, sa facem o schimbare.

Angajati-va la decizie si stabiliti-va noi obiective vitale

A parasi pe cineva pe care l-am iubit pentru ca tot ce am primit a fost nefericire este o decizie curajoasa. A-ti da prioritate este intelept. Reafirmarea propriei decizii fara a privi inapoi este un act de mare maturitate emotionala. Este adevarat ca, uneori, cand inchidem ochii, ne vin in minte anumite momente semnificative si magice din acea relatie trecuta.

Ca acest lucru se intampla este pozitiv, pentru ca din tot ceea ce am trait, este indicat sa pretuim momentele bune. Dar cel mai decisiv este sa nu ne intoarcem, sa nu reluam legaturi care ne doare si ne invalideaza ca oameni. Deci, cel mai bun lucru este sa mergi inainte, sa continui, sa stabilesti noi obiective, sa cunosti oameni noi, sa indraznesti sa cresti in continuare cu noi invataturi . Acesta este secretul vietii.