Relatiile sunt complicate. Doi oameni, fiecare cu propriile probleme si asteptari despre lume, sunt de acord sa-si impartaseasca o parte din viata lor. Uneori, anxietatea poate prelua controlul asupra relatiei si ne poate trimite intr- o spirala de ganduri negative si coplesitoare. Intr-o zi simtim acea presiune in piept cand suntem cu acea persoana si incep sa apara indoieli pe care nu le aveam anterior : sunt indragostit de aceasta persoana? Aceasta este relatia pe care o caut? Mi-ar fi mai bine singur?

Suntem asaltati de temeri, indoieli si ganduri negative , toate acestea pot insemna ca partenerul tau te face anxios. In postarea de astazi de la Psicologia Nafria ne vom ocupa de aceasta anxietate relationala pentru a te ajuta sa iei deciziile pe care le consideri necesare.

De ce ma ingrijoreaza partenerul meu?

Exista mai multe motive pentru care anxietatea poate aparea intr-o relatie si nu toate trebuie sa fie legate de cealalta persoana. Acestea pot aparea si din interiorul nostru sau pot proveni din factori externi relatiei.

Inainte de a declansa toate alarmele, trebuie sa stii unde apare anxietatea pentru a o ameliora putin cate putin si a lucra la ea de la sursa ei. Acesta nu este un proces usor si uneori poate fi cel mai bine sa ceri ajutor .

Probleme independente de partenerul tau

Desi credem adesea ca partenerul nostru ne provoaca anxietate, realitatea este ca nu trebuie neaparat sa fie acesta ceea ce o provoaca, dar pot fi multe alte cauze.

Acestea pot fi, de exemplu, indoiala de sine, probleme la locul de munca, o experienta traumatizanta din trecut si chiar genetica sau obiceiurile noastre de viata pot juca un rol. De fapt, stresul si anxietatea sunt strans legate , asa ca acest lucru poate fi, de asemenea, un motiv pentru a suferi de anxietate.

Recomand sa investesti ceva timp in tine pentru a descoperi ce te doare si pentru a gasi radacina problemei. Petrecerea timpului cu noi insine este, de asemenea, o tehnica buna pentru a invata sa gestionam anxietatea.

Daca aveti nevoie sa aflati mai multe informatii despre aceasta , puteti vizita urmatoarele link-uri catre articole de pe blogul nostru despre anxietate:

  • Ce este anxietatea si de ce apare?
  • Cum sa depasesti anxietatea? 5 sfaturi pentru a sti cum sa-l depasesti
  • Psiholog si anxietate: importanta psihologului in tratamentul anxietatii

Va incurajez sa ma contactati daca banuiti ca suferiti de anxietate. Impreuna il putem atenua si va ajuta sa dezvoltati instrumentele necesare pentru a o face fata.

Probleme legate de partenerul tau

Anxietatea intr-o relatie poate aparea si din cauza modului in care persoana respectiva te face sa te simti sau din cauza modului in care este relatia ta . In cadrul acestei posibilitati exista multe altele care pot provoca anxietate.

  • Anxietate legata de a fi intr-o relatie nesanatoasa : simti ca partenerul tau te controleaza prea mult sau este constant deasupra ta? In ciuda a ceea ce putem simti pentru acea persoana, nu trebuie sa ignoram faptul ca ea depaseste limitele intimitatii noastre.
  • Prea multa dependenta de cineva din relatie . Dependenta, fie ca vine de la tine sau de la partenerul tau, te poate face sa te simti anxioasa. Acest lucru se poate intampla pentru ca ne este frica sa nu fim parasiti sau pentru ca simtim ca cealalta persoana ne sufoca sau ca nu avem suficient spatiu.
  • Anxietate fata de experientele romantice din trecut . Poate ca problema nu este in relatia ta actuala, ci mai degraba vine dintr-o relatie pe care poate ai avut-o in trecut. Experimentarea unor situatii traumatice cu un partener in trecut poate avea perfect consecinte in viitor.

Acestea sunt doar cateva motive pentru care partenerul tau iti poate provoca anxietate, totusi, fiecare persoana este diferita si nu trebuie sa fie asa in cazul tau . Te incurajez sa ceri ajutor unui specialist pentru a afla motivele pentru care te simti anxioasa in relatia ta si, daca este cazul, chiar sa mergi la terapie de cuplu.

Cum sa rezolvi anxietatea intr-o relatie?

Rezolvarea anxietatii intr-o relatie este un proces complicat si exista o serie de factori de care ar trebui sa tii cont. Daca partenerul tau te face anxios, atunci aceste sfaturi iti pot fi de ajutor.

Dependenta emotionala → cum sa o gestionezi?

Am mentionat anterior dependenta emotionala si modul in care aceasta poate afecta o relatie. A depinde de cineva nu este un lucru rau , stabilind relatii emotionale cream legaturi foarte puternice si este normal sa fim mai afectati de actiunile celeilalte persoane sau sa ne ingrijoram pentru ele.

Totusi, toate acestea trebuie sa fie sanatoase si ambele parti din relatie trebuie sa fie persoane independente si complete pe cont propriu . O modalitate de a realiza acest lucru este sa stabilim cercuri de prieteni in afara relatiei, sa ne dedicam ceva timp noua insine sau sa cautam un nou hobby.

Cresteti impreuna pentru a depasi anxietatea intr-o relatie

Lucrand in echipa, vom merge intotdeauna mult mai departe decat separat. Daca simti ca partenerul tau te face anxios, cel mai important lucru este sa vorbesti despre asta cu acea persoana. Comunicarea este foarte importanta in relatiile romantice pentru ca lucrurile sa functioneze.

In acest fel, trebuie sa explicam celuilalt ce simtim din empatie si sa ne asiguram ca nu ii ranim propriile sentimente. In acest fel, puteti cauta impreuna motivele pentru care va puteti simti astfel si puteti gasi o solutie.

Decideti daca merita sau nu sa continuati cu acea persoana

Uneori, aceasta anxietate poate fi un indiciu ca relatia in care ne aflam nu este buna pentru noi si ca ne dauneaza. In acest caz, trebuie sa evaluam daca merita sa rezolvam problemele care va afecteaza relatia sau daca este timpul sa mergem mai departe singuri.