Stoxx 600 paneuropean a scazut cu 1% in comertul timpuriu, resursele de baza scazand cu 2,1% pentru a conduce la pierderi, deoarece toate sectoarele si bursele majore au tranzactionat in rosu.

Pietele europene urmaresc sentimentul dur in alta parte; La termen, actiunile futures din SUA au fost mai mici la tranzactionarea timpurie a premarketurilor, inaintea mai multor castiguri cu amanuntul, in timp ce stocurile din Asia-Pacific au scazut miercuri, unele piete din regiune fiind inchise de sarbatori.

Investitorii preocupati de cresterea inflatiei vor urmari cu atentie Comitetul Federal pentru Piata Deschisa, deoarece publica procesul-verbal de la reuniunea sa din aprilie miercuri.

Procesul-verbal al sedintei ar putea oferi mai multe indicii cu privire la momentul in care banca centrala ar putea lua in considerare reducerea achizitiilor de obligatiuni, o miscare care se asteapta sa vina inainte de a creste ratele dobanzii.

In ceea ce priveste datele, inflatia din Marea Britanie a mai mult decat dublat in aprilie, a declarat miercuri Biroul de Statistica Nationala. Preturile de consum au crescut cu 1,5% dupa o crestere de 0,7% in martie.

,,Inflatia IPC a iesit in sfarsit din intervalul de la 0,2% la 1,0% de la un an la altul in care s-a aflat de la aparitia pandemiei. Cu toate acestea, chiar si cu IPC de baza mai mare, acest lucru nu reflecta inca cresterea presiunii inflationiste interne subiacente „, a declarat Melanie Baker, economist senior la Royal London Asset Management.

,,Economia Regatului Unit functioneaza in continuare sub nivelurile dinaintea crizei, iar asteptarile inflationale par rezonabil de ancorate. Cu toate acestea, pe masura ce economia se redeschide, se pare ca vom vedea si alte cresteri ale preturilor, iar inflatia va incheia anul mai sus. „

Castigurile europene au venit de la E.On , care detine si o adunare generala anuala. Deutsche Boerse , Uniper , Experian si Premier Foods isi vor publica, de asemenea, ultimele rezultate.

Actiunile grupului britanic de investitii in infrastructura, John Laing, au crescut cu peste 11% in tranzactiile timpurii la un nivel maxim de 52 de saptamani, dupa ce firma de capital privat KKR a anuntat ca a fost de acord sa cumpere compania pentru 2 miliarde de lire sterline (2,84 miliarde de dolari).

Pe Stoxx 600, firma olandeza de biotehnologie Argenx a fost cea mai slaba performanta la primele tranzactii, scazand cu peste 6%, in timp ce compania britanica de instalatii sanitare si termice Ferguson a urcat cu 4% dupa ce a raportat un salt de 65,4% in profiturile trimestriale.