Rompetrol Rafinare din Romania a inchis primul trimestru cu o pierdere neta de 14,73 milioane dolari (12,09 milioane euro), semnificativ mai mica comparativ cu o pierdere neta de 87,8 milioane dolari in perioada similara din 2020, a spus.

Rompetrol Rafinare a inregistrat o imbunatatire semnificativa a indicatorilor financiari, comparativ cu cei inregistrati in perioada similara a anului 2020, dar, in plus, rezultatele companiei sunt influentate de volatilitatea mediului de piata si de efectele cauzate de pandemia COVID-19, compania a declarat luni intr-un comunicat de presa.

Compania de rafinare a petrolului a atins un rezultat operational consolidat pozitiv (EBITDA) de 29,5 milioane USD in primele trei luni ale anului 2021, comparativ cu un EBITDA negativ de 15,56 milioane USD in perioada similara a anului 2020.

Cifra de afaceri bruta a crescut la 1 miliard USD in perioada ianuarie-martie de la 929 milioane USD in primul trimestru al anului 2020, in principal ca urmare a unei usoare cresteri a vanzarilor si a unei cresteri a marjei brute de rafinare.

„Am trecut printr-un an foarte dificil, din toate punctele de vedere, in care am avut o presiune fara precedent pe piata de profil. Cu toate acestea, am finalizat cu succes schimbarea rafinariei Petromidia, care in prezent ne ofera o functionare optima, dar si posibilitatea de a ne adapta productia la cererea tot mai mare de produse petroliere „, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Felix Crudu Tesloveanu.

In primul trimestru al anului 2021, rafinaria Petromidia a prelucrat 1,26 milioane de tone de materii prime, un volum similar cu aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, gradul de utilizare a capacitatii de rafinare s-a ridicat la 84%, cu peste 10% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului 2020.

Cealalta rafinarie Rompetrol, Vega, care produce bitum si hexan, a procesat 69 kilotone (kt) de materii prime in perioada ianuarie-martie, comparativ cu 72 kt in perioada similara din 2020.

Pe segmentul de distributie, Rompetrol a ajuns la un profit net de 2,6 milioane de dolari in primul trimestru al anului 2021, de la o pierdere neta de 2,97 milioane de dolari inregistrata in ianuarie-martie anul trecut.

Pierderea neta a Rompetrol Rafinare s-a extins la 220,1 milioane USD anul trecut, comparativ cu o pierdere neta de 48,9 milioane USD in 2019.

Rompetrol Rafinare este activul principal al companiei olandeze KMG International, fostul grup Rompetrol, care este detinut in totalitate de compania energetica de stat Kazahstan KazMunaiGaz Group. Prin cele doua rafinarii sale de petrol, Rompetrol Rafinare asigura peste 40% din capacitatea de rafinare a Romaniei si este singurul producator de polimeri din tara.

Actiunile Rompetrol Rafinare s-au tranzactionat cu 0,94% mai mici, la 0,0525 lei (0,01 USD / 0,01 euro), la ora 0930 CET, marti, la Bursa de Valori Bucuresti.