Aceasta cifra a fost anunțata inca inainte de alegeri, in dezbaterea finala dintre fostul Prim Ministru Gordon Brown, conservatorul David Cameron (actual premier) si liberal democratul Nick Clegg (actual vicepremier). Toți candidații au acceptat-o, așa ca englezii știu ce ii așteapta.

Tot in unanimitate, cei trei lideri majori ai Marii Britanii au spus ca salariile publice vor trebui “in cel mai bun caz” inghețate, iar sistemul public de pensii va trebui “reformat” (practic desființat).

Culmea insa! Deși in Romania un asemenea discurs ar fi considerat apocaliptic, Financial Times i-a acuzat pe toți cei 3 politicieni ca mint publicul, ca au viziuni prea optimiste si chiar “rupte de realitate”. Times crede ca nici un politician nu dorește sa se confrunte cu “durerea care va veni” si ca “implicațiile unor asemenea concedieri salbatice (savage cuts), dar din pacate necesare, sunt alarmante”. Si Times are dreptate!

Salarii mai mici chiar si cu 75%!

In ultimele luni, sindicatele au avertizat ca muncitorii britanici nu vor accepta sa lucreze pe salarii “ca in Est”.

Premierul Cameron spune insa ca scaderea nivelului salariilor este necesara pentru revigorarea economiei si ca presiunea șomajului in masa va fi folosita pentru a se obține acest lucru. Așa ca sistemul de protecție sociala va fi si el reformat. In cazul in care un șomer refuza un job din cauza ca salariul este prea mic, ajutorul de somaj ii va fi taiat pe o perioada de 3 ani. Ceea ce, in condiții de criza, echivaleaza cu o condamnare la moarte prin infometare.

In prezent Marea Britanie are 2.5 milioane de șomeri.

Nu vom adopta niciodata euro!

David Cameron a ținut sa faca si aceasta precizare, deși era oarecum inutil. Cand viitorul euro este pus sub semnul intrebarii, iar in Germania se discuta despre re-introducerea marcii, nimeni nu se așteapta ca Marea Britanie sa renunțe tocmai acum la lira si sara intr-o barca gaurita.

Afara cu imigranții!

Inca din timpul campaniei electorale, Cameron si Clegg au condamnat imigrația. Guvernul pregatește acum o reforma a sistemului britanic de imigrare. Deși 80% dintre imigranți provin din tari ale Uniunii Europene, premierul si vicepremierul intenționeaza sa limiteze numarul acestora si sa re-introduca patrulele de frontiera, ca si controalele la ieșire. Masurile lor se bucura de sprijinul majoritatii populației, care a imbrațișat cu entuziasm lozinca: “Joburi britanice pentru muncitori britanici” (British jobs for British workers).

Ce o sa faca Romania?

Situația este similara cu cea din Spania, unde imigranții romani au fost acuzați ca “mananca ajutoarele de șomaj ale spaniolilor” in loc sa se duca sa munceasca la ei acasa. Si este de așteptat ca, pe masura ce criza se adancește (pentru ca nimeni nu mai spera sa se termine rapid!), legi anti-imigrație sa fie adoptate in intreaga Europa.

Acest lucru va afecta in special tarile care au exportat masiv forta de munca in UE (ca Romania) si care se vor trezi cu milioane de oameni repatriati brusc, mai mult sau mai putin cu forta. In aceste tari, somajul s-ar putea dubla sau chiar tripla peste noapte (in functie de numarul real al celor plecati la munca in strainatate). Acest soc risca sa blocheze orice revenire economica. De aceea, orice program anti-criza realist trebuie sa ia in calcul aceasta varianta.

Visul cu “uniunea europeana” fara granițe si solidara cu cei slabi, pare acum uitat si nepopular – in primul rand printre europeni.