Poate de criza de personalitate! Intr-o situație grava cum sunt inundațiile s-a putut vedea clar ce inseamna un angajat de stat si cați dintre ei sunt dispuși sa-si asume raspunderile unui post de conducere: foarte putini!

Ca sa fie clar, precizez chiar de la inceput ca nu discut aici despre diguri platite si nefacute. Aia e alta problema. Si e foarte adevarat ca nici un dig n-ar fi oprit probabil o asemenea cantitate de apa. Dar eu ma refer aici strict la muncitorul cinstit, tenace si incompetent, platit din bani publici. La capacitatea profesionala a aparatului de stat, de a raspunde intr-o situație grava. Si capacitatea asta s-a vazut si in alte crize: la gripa aviara, sau chiar in criza economica. De fiecare data „managerii” de la stat au aratat doua lucruri esențiale:

Ca habar n-au ce sa faca. Ca habar n-au ce sa spuna oamenilor.

Daca ii scoți din optimismul imbecil si din ascunderea mizeriei sub preș  (genul: „situația nu e chiar așa de grava, trece si asta”) foarte putini „responsabili” ai statului s-au dovedit capabili sa iși asume cu adevarat o raspundere. Au ramas oamenii fara case si mor de sete? Pai, de unde sa le dam apa? Pe banii cui? Sa facem o adresa catre direcția economica, sa se organizeze o licitație pentru apa! E normal pentru un angajat la stat care e obișnuit sa faca cerere pentru fiecare capsa (poate pentru ca, dupa licitație, capsa respectiva costa de parca ar fi din aur).

Cel mai slab manager din privat e rege la stat!

Foarte putini angajați de stat (indiferent din ce structuri) au dovedit ca au capacitatea sa decida si sa taie nodul birocratic – si ei merita respectati. Dar culmea, dupa ce se liniștește totul, s-ar putea sa le fie imputata contravaloarea ajutorului pe care l-au dat. Ca nu s-au acoperit cu nici o hartie.

Pentru un manager din privat (mai ales dupa a trecut prin criza), asemenea lucruri sunt demne de tot disprețul. Daca așa se poarta angajații statului cand vine apa peste ei, de ce sa ne miram ca n-au facut nimic pana acum in privința crizei economice, care e mult mai putin vizibila ? De fapt, care criza? Ca la stat pana acum nu s-a simțit deloc!

Scoli pentru managerii de stat?

Eventual in strainatate? Aiureli. De 20 de ani, tot sistemul de stat asta face: cursuri peste cursuri, deplasari peste deplasari si strange diplome peste diplome. Le folosește la ceva? Poate la salariu! Dar pentru noi, care platim toate deplasarile lor, rezultatul s-a vazut clar si se numește simplu: incompetenta! S-a vazut acum, cu inundațiile si se tot vede de un an si jumatate, cu criza economica. Nu lipsa de cunoștințe teoretice e problema birocrației romanești, ci lipsa de voința. Si faptul ca iți pastrezi mai sigur locul daca nu faci nimic, decat daca ieși in evidenta si…doamne ferește!

Sistemul insuși e facut in așa fel incat sa fie complicat, costisitor si greoi: pentru ca sa fie nevoie de cat mai mulți angajați!

Așa ca singura soluție este externalizarea serviciilor statului.

Cat se poate de mult. Cat se poate de repede. Cu o firma privata vorbești altfel, iar daca nu vorbești, rupi contractul cu ea foarte simplu. Așa au fost concediați anul trecut 360 000 de oameni din sectorul privat. In schimb, am vazut cu toții ce greu e sa dai afara o nimica toata de 25 000 de funcționari publici. Chiar daca si-au dovedit incompetenta in fata tuturor!

Nu mai stiu cine a spus ca exista doua Romanii (cred ca Adrian Nastase). Inundațiile au aratat ca intr-adevar exista: o Romanie a incapabililor, care de 50 de ani primesc mancare gratis de la stat si sunt disperati sa n-o piarda. Si o Romanie a celor care se descurca singuri. Si care au cam inchis robinetul cu bani catre stat (dovada incasarile bugetului pe luna asta).

Ce o sa se intample cu cele „doua Romanii”? Simplu: una o sa moara de foame, cealalta o sa supraviețuiasca. Si as putea sa pariez pe rezultatul final!