Coreea de Nord a declarat ca a pus pe orbita primul sau satelit spion si a promis lansari suplimentare pentru a se apara impotriva a ceea ce a numit „manevrele militare periculoase ale inamicilor sai”. Analistii au spus ca, daca nava spatiala functioneaza, ar putea imbunatati semnificativ capacitatile militare ale Coreei de Nord, inclusiv permitandu-i sa tinteze mai precis fortele oponentilor.

Satelitul, denumit „Malligyong-1”, a fost lansat marti seara pe o noua racheta purtatoare, „Chollima-1”, potrivit Agentiei Centrale de Stiri din Coreea (KCNA).

„Lansarea unui satelit de recunoastere este dreptul legal al Coreei de Nord de a-si consolida dreptul la autoaparare”, se arata in raportul KCNA.

Nici Coreea de Sud, nici Statele Unite, nici Japonia, care se confrunta cu tensiuni militare tot mai mari cu Coreea de Nord, nu au putut confirma ca satelitul a ajuns pe orbita.

Dar Coreea de Sud a numit lansarea o „incalcare clara” a unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU care interzice Coreei de Nord sa foloseasca tehnologia rachetelor balistice.

Si miercuri dimineata, guvernul sud-coreean a suspendat partial un acord pe care l-a avut cu Coreea de Nord, care a limitat activitatile de recunoastere si supraveghere ale Sudului de-a lungul zonei demilitarizate (DMZ) care separa cele doua tari.

Racheta care transporta satelitul a fost lansata in directia sud si se crede ca a trecut peste prefectura Okinawa din Japonia.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a condamnat lansarea, referindu-se la ea drept „o situatie grava” care „afecteaza siguranta” oamenilor din Japonia, reiterandu-si angajamentul de a continua sa lucreze cu SUA si Coreea de Sud pentru a raspunde lansarilor Phenianului.

Intr-o declaratie de miercuri, armata din Seul a declarat ca a urmarit pregatirile pentru lansare in stransa cooperare cu SUA.

Declaratia spunea ca distrugatoarele Aegis din Coreea de Sud, SUA si Japonia au fost desfasurate pentru a urmari lansarea, iar informatiile despre specificul acesteia au fost analizate cuprinzator.

Ministrul japonez al Apararii, Hiroyuki Miyazawa, a declarat ca tara sa inca incearca sa stabileasca daca satelitul Coreei de Nord a ajuns pe orbita.

A treia incercare de lansare a satelitului

Phenianul a incercat pentru prima data sa puna un satelit pe orbita la sfarsitul lunii mai, dar a doua etapa a rachetei care transporta satelitul a functionat defectuos si s-a prabusit in mare.

KCNA a spus ca „fiabilitatea si stabilitatea noului sistem de motor” au fost „scazute”, iar combustibilul folosit „instabil”, ceea ce a dus la esecul misiunii.

O a doua incercare a esuat in august, cand a existat „o eroare in sistemul de explozie de urgenta in timpul zborului din a treia etapa”, se spunea la acea vreme un raport KCNA.

Acea racheta s-a spart in mai multe parti inainte de a cadea in Marea Galbena, Marea Chinei de Est si Oceanul Pacific, potrivit oficialilor japonezi.

Intr-un discurs sfidator adresat Consiliului de Securitate al ONU dupa cea de-a doua lansare esuata, ambasadorul nord-coreean Kim Song a insistat ca urmarirea programului satelit de spionaj se incadreaza in „dreptul legitim al tarii ca stat suveran”. El a negat ca Coreea de Nord a cautat sa achizitioneze tehnologia rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) prin lansarea satelitului.

A treia incercare de marti seara a fost asteptata si semnalata de Phenian, care miercuri dimineata a promis ca va lansa mai multe.

Administratia Nationala pentru Dezvoltare Aerospatiala a Coreei de Nord va prezenta un plan pentru „asigurarea capacitatii de a recunoaste regiunea sud-coreeana… prin lansarea suplimentara a mai multor sateliti de recunoastere intr-un interval scurt de timp”, a spus KCNA.

Phenianul a spus ca detinerea unui satelit este o masura legitima de autoaparare impotriva a ceea ce pretinde ca sunt o serie de provocari din partea SUA, Coreea de Sud si Japonia.

La inceputul acestei saptamani, Coreea de Nord a denuntat SUA pentru potentialele vanzari de rachete avansate catre Japonia si echipamente militare catre Coreea de Sud, numind-o „un act periculos” intr-un raport al KCNA.

Coreea de Nord a spus ca este „evident” impotriva cui va fi vizat si folosit echipamentul militar ofensiv.

Un impuls militar pentru Phenian

Analistii au spus ca chiar si un singur satelit pe orbita ajuta pozitia militara a Coreei de Nord.

„Daca functioneaza, va imbunatati capacitatile de comanda, control si comunicatii ale armatei nord-coreene sau de informatii si supraveghere. Acest lucru ar imbunatati capacitatea Nordului de a-si comanda fortele” in orice posibil conflict, a spus Carl Schuster, fost director de operatiuni la Centrul Comun de Informatii al Comandamentului Pacific al SUA.

„Satelitul le va oferi o capacitate de care obisnuiau sa le lipseasca, care ii poate ajuta in tintirea militara, ii poate ajuta in evaluarea daunelor”, a spus Ankit Panda, o politica nucleara la Carnegie Endowment for International Peace.

Si lectiile invatate de la lansarea de marti vor fi folosite in dezvoltarea viitorilor sateliti, a spus Panda.

„Ei vor lua ceea ce invata cu aceasta lansare de succes si il vor aplica la lansari suplimentare. Ei vor cauta sa aiba o constelatie rezistenta si redundanta de sateliti de observare a Pamantului si asta va face o diferenta destul de mare pentru capacitatile generale de constientizare a situatiei strategice (ale Coreei de Nord), a spus el.

Dar altii au avertizat ca capacitatile reale ale ceea ce Phenianul a lansat marti seara ramane de vazut. Unii au sugerat ca Nordul are mai multe de pierdut din reluarea de catre Sud a strangerii de informatii de-a lungul granitei decat a avut de castigat din lansarea satelitului.

„Operatiunile cu drone de supraveghere din Seul ar putea incepe in curand de-a lungul DMZ ar trebui sa produca informatii mai utile decat programul rudimentar de satelit al Coreei de Nord”, a spus Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

Conexiune rusa?

Ministrul Apararii din Coreea de Sud, Shin Won-sik, a declarat duminica trecuta ca se crede ca Nordul a „aproape rezolvat” problemele cu motorul de racheta „cu ajutorul Rusiei”.

Aceasta a venit dupa ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat Rusia in septembrie, cand a vizitat locul de lansare a rachetei spatiale rusesti alaturi de presedintele Vladimir Putin.

In acea intalnire, Putin si-a exprimat dorinta de a ajuta Coreea de Nord in dezvoltarea programului sau spatial si prin satelit.

Dar Panda a avertizat ca trebuie sa presupunem ca ajutorul si sfaturile Rusiei au facut diferenta pentru o a treia lansare de succes.

„Mi se pare putin probabil, avand in vedere cronologia de aici, ca nord-coreenii au primit deja si au implementat asistenta tehnica din partea Rusiei”, a spus el.

„Sa tinem cont de faptul ca nord-coreenii insisi sunt remarcabil de capabili in acest moment”.