Oboseala, subtierea parului, iritabilitate. Acestea sunt simptome frecvente care sunt uneori produsul alegerilor stilului de viata, dar pot fi, de asemenea, semne ale starilor de sanatate care stau la baza. Multi oameni periaza sub covor simptome precum starea de spirit si oboseala, acceptandu-i ca pe un negociabil al vietii.

Cu toate acestea, multe simptome despre care oamenii cred ca sunt ,,normale” indica de fapt ca exista un dezechilibru hormonal in joc. Un tip comun de dezechilibru hormonal implica glanda tiroida, un organ important care afecteaza practic fiecare functie a corpului dumneavoastra.

Ce face tiroida?

Tiroida este o mica glanda in forma de fluture in partea din fata a gatului. ,,Actioneaza ca termostat al corpului, producand hormoni tiroidieni si transformand metabolismul in sus si in jos”, spune Melissa Groves Azzaro , dietetician inregistrat si autor al A Balanced Approach to PCOS. Hormonii tiroidieni sunt utilizati de fiecare celula din corp, spune ea, astfel afecteaza aproape fiecare sistem al corpului.

Sanatatea glandei tiroide nu este doar o chestiune de producere a hormonului tiroidian. Aceasta glanda functioneaza printr-o bucla complexa de actiuni, spune dr. Jessica Wright, proprietar si director medical la Rejuvenate Austin .

Iata cum functioneaza:

Glanda pituitara (o glanda mica la baza creierului) produce hormon tiroidian sau TSH.

Dar glanda pituitara secreta TSH numai atunci cand hipotalamusul (o mica regiune a creierului dvs. langa glanda pituitara) secreta hormonul care elibereaza tirotropina sau TRH.

Semne ale dezechilibrului hormonului tiroidian

Dezechilibrele hormonilor tiroidieni pot duce la unele simptome puternic incomode. Ele difera in functie de faptul daca aveti prea mult sau prea putin hormon tiroidian.

Semnele de hipertiroidism (prea mult hormon tiroidian) includ:

Pierdere in greutate

Simtindu-se fierbinte

Iritabilitate

Ritm cardiac rapid sau palpitatii cardiace

Insomnie

Anxietate

Ciclul menstrual neregulat

Semnele de hipotiroidism (prea putin hormon tiroidian) includ:

Crestere in greutate

Piele uscata

Unghii fragile

Pierderea parului

Senzatie de frig (in special maini si picioare)

Constipatie

Energie slaba

Temperatura scazuta a corpului

Ciclul menstrual neregulat

un cactus pe cale sa scoata un balon albastru, fundal roz

Dezechilibrele hormonilor tiroidieni te pot face sa simti ca esti mereu la indemana.

Ce cauzeaza dezechilibrele hormonilor tiroidieni?

Majoritatea problemelor tiroidiene sunt simptome ale afectiunilor medicale, spune Wright, dar factori de stil de viata, precum nutritia si stresul, pot contribui, de asemenea.

Afectiuni autoimune si medicale

Hipertiroidismul este cauzat de o serie de boli, spune Wright, boala Grave fiind cauza nr. 1. La persoanele cu boala Grave, sistemul imunitar produce anticorpi care se leaga de receptorii hormonilor care stimuleaza tiroida si ii spun tiroidei sa produca mai mult hormon tiroidian. ,,Nu exista un comutator oprit la acest lucru”, spune Wright si necesita tratament medical.

Alte afectiuni din spatele hipertiroidismului includ:

Boala Plummer: marirea glandei tiroide si supraproductia T4

Noduli tiroidieni hiperfunctionali: parti ale glandei tiroide produc prea mult T4

Tiroidita: inflamatia tiroidei

Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului este tiroidita Hashimoto , o afectiune autoimuna care apare atunci cand sistemul imunitar produce anticorpi care ataca glanda tiroida chiar si in absenta bolii.

Hipotiroidismul poate fi, de asemenea, cauzat de :

Supracorectarea hipertiroidiei

Indepartarea sau radiatia tiroidei

Tratamente pentru cancer

Medicamente

Stres

,,Tiroida este afectata de glandele suprarenale la nivelul hipotalamusului”, explica Wright. „Prea mult cortizol si suprimati tiroida prin limitarea cantitatii de hormon care elibereaza tirotropina, care la randul sau reduce hormonul stimulator al tiroidei.”

TSH scazut reduce cantitatea de hormon tiroidian secretat, ,,iar acum aveti o imagine care arata ca hipotiroidism, atunci cand problema este suprarenalele”, spune Wright.

Multi factori ai stilului de viata pot provoca acest lucru, dar partea de sus a listei este stresul fizic sau mental, spune ea. Exercitiile fizice excesive si supra-dieta pot stresa corpul si pot produce acest efect, la fel ca factorii stresanti precum munca si relatiile.

Nutritie

Tiparele de alimentatie si starea nutritionala au un impact profund asupra tuturor nivelurilor hormonale, inclusiv asupra hormonilor tiroidieni.

,,Subalimentarea, in general, determina organismul sa incetineasca metabolismul prin scaderea productiei de hormoni tiroidieni”, spune Azzaro. „In plus, sunt necesari mai multi nutrienti cheie pentru a produce hormoni tiroidieni adecvati si a le transforma in forma utilizabila activa. Acestea sunt iod, seleniu, zinc si fier.” Prea putin din acestea va poate afecta negativ tiroida.

Iodul are o importanta deosebita, spune Wright. O dieta cu iod insuficient poate duce la hipotiroidism, deoarece tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormonul. ,,In aceasta situatie, tiroida se mareste si poate forma un gusa”, spune ea, care este o marire anormala a glandei tiroide. Cu toate acestea, prea mult iod poate stimula hipertiroidismul.

Lasarea necontrolata a dezechilibrelor tiroidiene poate duce la consecinte pentru sanatate.

Ce se intampla daca nu il tratezi?

Consecintele usoare ale hipotiroidismului includ cresterea in greutate si colesterolul ridicat, spune Azzaro. Hormonii tiroidieni cronici pot duce la efecte mult mai grave, inclusiv infertilitatea si afectarea nervilor.

Hipotiroidismul implica, de asemenea, riscuri legate de sarcina si ,,trebuie corectat absolut in timpul sarcinii pentru dezvoltarea normala a fatului”, spune Wright. De asemenea, va creste riscul de boli de inima.

Hipertiroidismul duce adesea la ingrijiri medicale de urgenta datorita ritmului cardiac crescut, ritmurilor cardiace anormale si palpitatiilor, spune Azzaro. De asemenea, poate duce la osteoporoza si probleme oculare. In multe cazuri, hipertiroidismul necesita indepartarea sau radiatia glandei tiroide, iar persoana trebuie sa ia inlocuirea hormonului tiroidian pentru tot restul vietii.

„Lasand hipertiroidismul necontrolat poate duce la aritmii cardiace care pun viata in pericol si leziuni ale miocardului sau ale muschilor inimii”, adauga Wright. 

Cum se remediaza problemele tiroidiene

Azzaro recomanda sa incepeti prin abordarea dietei si asigurarea nivelurilor de nutrienti care sustin tiroida, cum ar fi iod, zinc, seleniu si fier, se incadreaza in intervalul normal. Apoi, asigurati-va ca nu exersati sau nu va supuneti stresului prelungit, sugereaza ea.

Daca faceti schimbari de stil de viata fara rezultat, va recomandam sa consultati un medic de medicina functionala sau un specialist endocrin pentru a va evalua sanatatea tiroidei. Un specialist endocrin ar trebui sa efectueze o varietate de teste pentru a verifica eventualele cauze principale ale dezechilibrelor tiroidiene.

Unele cazuri de hipo- si hipertiroidism pot fi rezolvate cu modificari ale stilului de viata sub indrumarea unui specialist, in timp ce altele necesita interventii chirurgicale sau tratamentul afectiunilor medicale subiacente.