A face lucrurile la viteza maxima si a dori sa faci cat mai multe sarcini posibil, chiar si a putea face mai multe in acelasi timp, nu este intotdeauna cel mai bun mod de a actiona si de a trai, deoarece pe termen lung acest lucru nu este sustenabil pentru ca a ramane in viata Pentru mult timp, indurarea unor niveluri ridicate de stres poate fi foarte daunatoare sanatatii dumneavoastra.

Miscarea „slow living” consta intr-o filozofie a vietii, bazata pe modul de a trai prin acordarea deplina a atentiei momentului prezent, concentrand simturile asupra a ceea ce se face sau se contempla in acel moment precis, incercand astfel sa se bucure de fiecare moment si Dedicati fiecarei sarcini timpul necesar pentru a o face bine.

In acest articol vom vedea in ce consta miscarea slow living si care sunt diferitele modalitati de a o pune in practica in viata de zi cu zi.

Ce este miscarea „slow living”?

Miscarea „slow living” a aparut in anii 80 si consta intr-o filozofie a vietii bazata pe modul de a trai prin acordarea deplina a atentiei momentului prezent , concentrand simturile asupra a ceea ce se face sau se contempla in acel moment precis, tratand astfel bucura-te de fiecare moment si dedica fiecarei sarcini timpul necesar pentru a o face bine.

De asemenea, asta nu inseamna ca urmand aceasta miscare se traieste intr-un mod prost sau iresponsabil, asa cum ar putea parea asa, deoarece cuvantul „lent” nu este adesea bine vazut si ar putea fi legat de termenii „lenes” sau chiar „lenes”. .”

Totusi, in acest caz miscarea slow living nu are conotatii negative, ci tocmai opusul. In vremurile in care traim, in care lucrurile se misca foarte repede, pentru a se adapta, oamenii au adesea senzatia ca trebuie sa se grabeasca prin viata, purtand mai multe lucruri la un moment dat decat isi doresc cu adevarat sa acopere, intinzandu-si. cat de greu pot pana cand vine un moment cand isi ating limita si corpul le cere sa se opreasca pentru a-si reveni.

Pe de alta parte, miscarea slow living merge in directia opusa acelei „cai rapide” in care traiesc multi oameni , fara pauze si fara sarcini de dozare. Asa ca cei care urmaresc slow living incearca sa faca cateva lucruri si sa se bucure cu adevarat de ele (de exemplu, exista restaurante „slow food”, unde poti manca calm timp de 3 ore).

Aceasta miscare a avut un mare succes datorita diversilor autori care au vorbit despre beneficiile vietii lente, in comparatie cu modul de viata haotic, grabit si anxios care trebuie sa imbine o multime de activitati din viata lor obisnuita, aparand astfel modul lent de viata, unde Fiecarui lucru i se acorda timpul sau si un timp este rezervat fiecarui lucru. Prin urmare, in loc sa faci diverse lucruri in acelasi timp, se fac mai putine lucruri, chiar daca sunt putine, dar bine facute .

Oamenii care urmeaza miscarea slow living nu se prefac a fi 100 de oameni in acelasi timp: o asistenta, o mama grozava, o jucatoare de padel, un inotator, un drumet, printre altele, si prin aceasta nu ne referim la aceea. nu poate avea hobby-uri, isi gestioneaza bine viata, munca si maternitatea; Cu toate acestea, uneori este dificil sa desfasori mai multe fatete ale vietii in acelasi timp, asa ca in anumite cazuri ar fi indicat sa te concentrezi pe cea care iti place cel mai mult, din punct de vedere al hobby-urilor , sau sa stii sa dozezi si, de asemenea, sa stii cand este necesar sa se odihneasca deoarece organismul poate sa nu poata rezista la un asemenea nivel de stres.

Probleme si dificultati care apar

Multe persoane au o perioada destul de dificila sa urmareasca miscarea slow living deoarece sunt supuse unui stil de viata in ritm rapid, in care experimenteaza un tip de hiperactivare autonoma, astfel incat au anumite riscuri de a se confrunta cu unele probleme de sanatate mintala precum stresul, anxietatea sau depresie. , printre altele, si asta se poate datora unui razboi in timp real in care traim constant, lupta impotriva timpului pe care ne-am dori sa-l avem, si exista si momente prea pline si vremuri prea goale .

In zilele noastre, in mijlocul forfotei cotidiene, ne este greu sa intram in mentalitatea de a trai deplin in prezent („cand mananc, mananc si mananc doar”, „cand dorm, dorm si doar dorm”, „cand invat, invat si doar invat” si „cand muncesc, muncesc si doar muncesc”). Dar ceea ce se intampla cu adevarat in aceste zile este urmatorul: cand mananc, cred ca vreau sa rad cu prietenii mei; Cand sunt cu ei, ma gandesc la munca pe care trebuie sa o livrez; Cand ma culc ma gandesc la sarcinile de maine si cand ma trezesc, ma gandesc cat de bine as dormi.

Nu intamplator exista un procent mare de persoane cu anxietate, intrucat astazi nivelul de stres datorat stilului de viata rapid pe care il duce o mare parte a populatiei ajung sa provoace diferite tipuri de tulburari emotionale precum anxietatea sau depresia. depresie; Acest lucru se poate datora in parte pentru ca oamenii care sufera de stres incearca sa suporte presiunea pentru o perioada lunga de timp si nu cauta ajutor pana cand corpul si mintea lor nu cer o pauza . Prin urmare, ar fi important sa se implementeze unele masuri pentru a preveni cresterea nivelului de stres.

Una dintre modalitatile de a preveni aceste tipuri de probleme de sanatate mintala care ar putea ajunge sa se dezvolte din cauza agitatiei vietii de zi cu zi ar fi reducerea multitasking-ului, astfel incat sa nu incercam sa acoperim 100 de fatete. Cu alte cuvinte, in loc sa ne dorim sa facem 10 lucruri odata, alegeti jumatate sau pe cele pe care le putem dezvolta satisfacator, alegandu-le pe cele pe care le consideram ca ne-ar implini si ne-ar beneficia cel mai mult pe termen lung, participand cu adevarat cu toata fiinta la ceea ce noi facem. .

De multe ori asociem progresul cu imbunatatirea, cantitatea si bogatia, dar ar trebui sa relationam calitatea cu un numar mai mic de activitati de care ne bucuram si de care putem profita la maximum .

Cum sa urmaresti miscarea slow living?

Miscarea de viata lenta poate fi foarte benefica pentru acei oameni care duc o viata foarte aglomerata si au nevoie sa ia o pauza de la stilul lor de viata pentru ca acesta sa nu ajunga sa provoace probleme grave de sanatate. Prin aceasta nu ne referim ca ar trebui sa fii radical atunci cand exersezi aceasta miscare, deoarece exista multe situatii si multe tipuri de munca care necesita agilitate si viteza; Totusi, trebuie sa stim cand sa ne oprim, cand sa dozam si sa ne planificam bine ziua de zi pentru ca lucrurile sa nu se ingramadeasca si sa incercam sa facem mai multe lucruri in acelasi timp.

Exista, de asemenea, momente in care ar putea fi indicat sa fac o lista de prioritati si, daca este necesar, sa las o perioada deoparte unele lucruri care nu sunt esentiale (de exemplu, daca la un moment dat am mai mult de lucru decat de obicei, am un partener si copii cu care vreau sa ma bucur de timpul liber, practic diverse tipuri de sport si invat si sa cant la chitara; daca sufar de un nivel ridicat de stres, poate ar fi indicat sa-mi pun prioritatile in ordona si nu practica atatea sporturi in acelasi timp.odata si pune cateva deoparte pentru o vreme).

In plus, miscarea slow living poate fi aplicata aproape in toate domeniile vietii noastre : in alimentatie (slow food), in educatie, in sex, in timpul liber, in calatorii si chiar la locul de munca. Pe de alta parte, miscarea slow living este axata si pe conducerea unui stil de viata sustenabil, incercand sa reduca ritmul de consum, astfel incat sa fie achizitionat doar ceea ce este esential sau necesar, folosind noile tehnologii in mod rational si incurajand achizitiile in afacerile locale.

Prin urmare, a urma slow living inseamna a trai calm, a te bucura de lucruri bune si a oferi fiecarui lucru atentia pe care o merita cu adevarat. De asemenea, sunt promovate viata sanatoasa, sustenabilitatea si ingrijirea relatiilor sociale.

Sfaturi pentru a practica slow living

Dupa cum am vazut, exista momente in care nu este posibil sa punem in practica o viata lenta, deoarece munca noastra ne poate cere sa fim rapizi; Cu toate acestea, poate fi pusa in practica in anumite momente ale zilei, chiar daca sunt mici, desi ar fi benefic sa alocam un procent din timp pentru a o pune in practica, chiar daca este mica, si pentru a face acest lucru putem urmati urmatoarele sfaturi :

 • Incearca sa fii constient de momentul prezent si sa faci lucruri care sunt posibile mai incet si mai bine facute.
 • In timpul liber, faceti cateva excursii in aer liber si bucurati-va de natura.
 • Incercati sa dedicati suficient timp cu calm celor dragi.
 • Practica mindfulness, yoga, meditatie sau dedica cateva minute pe zi pentru a reflecta calm.
 • Reduceti timpul petrecut in fata ecranelor, deoarece acestea ne mentin hiperactivi tot timpul.
 • Incercati sa folositi tehnologia numai atunci cand ne usureaza anumite lucruri (de exemplu, munca, apelarea unei persoane dragi etc.).
 • Stabiliti un timp limitat pentru retelele sociale, incercand sa va deconectati de ele cat mai mult posibil.
 • Evita consumerismul, scapa de ceea ce nu avem nevoie si gandeste-te daca chiar avem nevoie de ceva inainte de a-l cumpara.
 • Pune in practica „slow food”, mancand calm si savurand fiecare muscatura (similar cu „mancarea atenta”).
 • Incercati sa ne pregatim mancarea, cu produse proaspete si concentrate pe gatit, fara distrageri.
 • Pune-ne casa si locul de munca in ordine, pentru a putea duce o viata mai ordonata.
 • Planificati sarcinile de zi cu zi, astfel incat acestea sa nu se aduna si sa le putem dedica timpul necesar.
 • Evitati multitasking-ul.
 • Practicati „turismul lent”, deconectandu-va de la telefonul mobil si incercand sa va bucurati pe deplin de peisaj si experiente.