Sute de aradeni s-au numarat printre cei 5.000 de romani care au participat, la sfarșitul saptamanii, la “Targul de fete” de pe Muntele Gaina, cea mai cunoscuta manifestare populara a transilvanenilor. Evenimentul cu o tradiție de aproape doua secole a avut loc in zilele de 21 și 22 iulie in comuna Avram Iancu și pe platoul muntos situat la 1.486 de metri altitudine. Sarbatoarea are loc in ziua de Sfantul Ilie sau in cea mai apropiata duminica. Conform tradiției, la targ participa fetele de maritat sau cele care vor sa fie petite de feciorii din județele Alba, Arad, Cluj și Hunedoara.

Festivalul din acest an a debutat in comuna Avram Iancu cu o parada a portului popular și finala concursului “Cultura pentru cultura”. Seara de sambata s-a incheiat in comuna de la poalele Muntelui Gaina cu un concert sustinut de Cornelia si Lupu Rednic, trupele Haiducii si Rustic, dar si cu un foc de artificii. Intre timp, pe platoul muntos a avut loc un program pentru tineri, un concert al trupelor Haiducii si Rustic. La miezul nopții a fost aprins cel mai mare foc din Apuseni denumit sugestiv Focul indragostitilor. Sute de tineri au petrecut pana in zori la o discoteca in aer liber.

Sarbatoarea a continuat, duminica, pe Muntele Gaina cu o slujba Te Deum și depuneri de coroane la Crucea Iancului, vernisajul unei expoziții a meșterilor populari și un spectacol folcloric cu Ionut Fulea, deschis de un alai traditional de nunta din comuna Salciua.

Zeci de localnici din cele patru județe și-au adus, spre vanzare, produse tradiționale, precum vase de lut și lemn, ulcioare, butoaie ornamentale, fluiere, tulnice din Vidra, Avram Iancu, unelte agricole. Nu au lipsit nici specialitațile culinare din Țara Moților, palinca de cireșe, friptura in baia de grasime și balmoșul cu branza.

Județul Arad a fost reprezentant la targul din acest an de primarul Gheorghe Falca, aflat pentru a 28 a oara pe Muntele Gaina, prefectul Cosmin Pribac, vicepreședintele Consiliului Județean, Eusebiu Pistru, precum și senatorul Avram Craciun.

Tabara aradenilor a fost cea mai bine amenajata și organizata dintre cele prezente pe platoul muntos. Generatoare electrice, bucataria, corturile, toaletele ecologice, și nu in ultimul rand scena proprie și focul de tabara i-au așteptat pe cei care au reprezentat Aradul la manifestarea anuala de pe Muntele Gaina. Nu au lipsit nici interpreții de muzica populara și dansatorii neobositului Viorel Nistor. Un echipaj SMURD a fost prezent pe tot parcursul sarbatorii in tabara aradeana.

In cea de-a doua zi a Targului de pe Muntele Gaina, a fost prezent fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, reprezentant al Inițiativei Civice de Centru Dreapta. Acesta a participat la ceremonia de depunere de coroane, precum și la spectacolul folcloric.

Spectatorii au avut parte și de o sceneta, legenda Muntelui Gaina. Conform acesteia, craiasa muntelui avea o gaina ce facea oua de aur. Ea a ramas fara gaina și oua dupa ce un grup de indragostiti, care a venit sa-si marturiseasca dragostea, le-a furat. Tinerii au scapat, insa, cosul cu oua in Aries, care de atunci straluceste in soare, iar gaina au ascuns-o intr-o pestera din Rosia Montana.

Indragostitii care au participat la spectacolul de duminica de pe muntele Gaina au fost trecuti intr-un “Registru al Indragostitilor” si au primit un certificat care sa le ateste dragostea.