Bernard Ruiz-Picasso, colectionarul de arta si nepotul lui Pablo Picasso, povesteste despre viata si mostenirea artistului iconic. Bernard avea doar 13 ani cand bunicul sau, legendarul pictor spaniol Pablo Picasso, a murit la 8 aprilie 1973. Dupa 50 de ani si dupa lupte legale extinse, Bernard Ruiz-Picasso detine una dintre cele mai mari colectii de opere de arta ale bunicului sau si este, de asemenea, co-fondatorul Muzeului Picasso Malaga alaturi de mama sa, Christine.

„Desigur, a fi nepotul lui este o responsabilitate, dar m-am trezit atat de norocos incat nu l-am pus prea mult la indoiala”, recunoaste Bernard. 

Noi, cei de la Euronews Culture, l-am intalnit recent la vernisajul expozitiei „ Sculptor Picasso: Materie si corp ” la muzeul Guggenheim din Bilbao, in cadrul a 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso. 

In timpul conversatiei noastre, el si-a amintit cele mai vechi amintiri despre bunicul sau si a explicat de ce crede ca este important sa-si sarbatoreasca mostenirea in acest an important.

Suntem astazi aici pentru vernisajul expozitiei „Sculptura Picasso” la renumitul muzeu Guggenheim din Bilbao. Care sunt gandurile si emotiile tale cand stai astazi aici, asistand la opera de arta a bunicului tau afisata in acest spatiu remarcabil?

Bernard Ruiz-Picasso: Ei bine, este cu adevarat minunat sa fii aici ca parte a sarbatoririi a 50 de ani. E bine sa vezi aceste sculpturi intr-un spatiu atat de frumos si sa te poti plimba in jurul lor si sa le simti. Ei par sa fie foarte vii. Si este grozav sa avem aceasta institutie sa ia o versiune diferita a ceea ce am facut in Malaga. 

Aici sculpturile chiar exista. Nu le poti rata. Peretii sunt albi, nu exista picturi. Ai doar sculpturile care stau in fata noastra ca si cum ai fi intr-o padure si ai descoperi niste copaci noi. Este un peisaj frumos. 

In timp ce Pablo Picasso este recunoscut in primul rand ca pictor, el a produs si un corp substantial de lucrari sculpturale. Care a fost semnificatia acestei forme de arta pentru el?

Pentru Picasso, dar si pentru multi alti artisti, din Renastere de exemplu, sculptura a fost o modalitate de a gasi solutie in pictura. Este un alt mod de a descrie emotiile. Iar Picasso, un artist modern, cu toti prietenii sai din secolul al XX-lea, dorea sa exploreze mai multe despre sinele lui interior. Ceva putin mai profund, cum ar fi o comunicare mai buna. 

Am lucrat intens cu munca bunicului meu. Nu este deloc o obsesie, dar m-a facut sa contempl declaratiile, ideile si metodele pe care le folosea Picasso pentru a ne descrie emotiile si relatia noastra cu sculptura. Cred ca este foarte special pentru ca nu e ca in pictura cand trebuie sa te apropii indeaproape pentru a observa detalii. Cu sculptura o poti aprecia din diferite unghiuri, tridimensionalitatea sa. Sculpturile seamana putin cu oamenii: trebuie sa angajam imaginatia pentru a mentine o prietenie sau pentru a continua un dialog continuu. Deci sculpturile sunt un mijloc frumos de a arata modernitatea.

Cum te gandesti la bunicul tau si cum iti amintesti?

Ei bine, eram un copil mic cand a murit. Aveam 13 ani. Dar am avut norocul sa petrec destul de mult timp cu el. Am o amintire foarte, foarte, foarte dulce despre el, petrecand timp cu prietenii, familia si copiii lui. El l-a intruchipat pe bunicul spaniol, un om foarte dulce. Nu toti bunicii sunt dulci, unii dintre ei sunt duri. Dar in cazul meu, a fost foarte cool. 

Obisnuiam sa ne jucam impreuna pe plaja, sa inotam si sa ne bucuram de acele momente de vara in sudul Frantei.

Si cred ca aniversarea a 50 de ani este foarte importanta pentru mine, deoarece ne permite sa examinam secolul trecut cu mai multa distanta si perspectiva, generatiile mai tinere discutand despre ceea ce a reprezentat cu adevarat secolul al XX-lea. A fost o perioada marcata atat de frumusete, cat si de tulburari, plina de razboi si multa drama. Cu toate acestea, acei tipi din acea epoca erau artisti si intelectuali care sustineau democratia si o credinta puternica in viata. Le datoram sa ne protejam in continuare unele dintre valorile noastre, deoarece da un scop existentei noastre. 

Exista multa durere pe tot globul, dar aici putem arata frumusetea si arta, ceea ce este un lucru grozav. Asa ca pentru mine aceasta sarbatoare este un prilej de a reflecta asupra valorilor noastre si a importantei creativitatii in fiecare fiinta umana. Cu totii suntem persoane creative, ceea ce este important de recunoscut. 

Cand erai copil, erai constient de geniul artistic al lui Pablo sau pur si simplu il vedeai ca bunicul tau?

In cea mai mare parte mi-a fost rusine sa fiu cu cineva pe care nu-i puteam explica. La scoala, colegii mei ma intrebau: „Cine era tipul ala?”. Dar niciunul dintre parintii mei nu putea explica unui copil mic ce este un artist: era prea abstract. 

Asa ca nu stiam pentru ca eram foarte tanar. Era mereu foarte ocupat si inconjurat de prieteni. Dar se juca cu mine si aveam un sentiment bun in jurul lui si al parintilor mei. Pentru mine aceste momente au fost pretioase. Cand esti copil, esti destul de frica de multe lucruri si sa ai ceva protectie fata de adulti, iar bunicul meu, a fost bine.  

Au existat provocari de a creste ca nepot al lui Pablo Picasso? Ati simtit vreodata presiune asociata conexiunii dvs. de familie?

Am simtit o presiune doar in mine, dar nu din cauza mediului inconjurator. A fost o parte a cresterii, asa cum este normal. Desigur, a fi nepotul lui este o responsabilitate, dar m-am trezit atat de norocos incat nu l-am pus prea mult la indoiala.  

Acum fac alte lucruri, cum ar fi cu sotia mea cu galeria noastra de arta contemporana. Ne intalnim cu multi artisti mai tineri care m-au invatat multe lucruri. A trebuit sa invat, sa citesc o multime de carti despre istoria artei. Aceasta a fost in principal problema mea, deoarece stiam ca trebuie sa studiez subiecte precum oamenii din pesteri si preistoria. Sunt multe carti de citit, pe care cand esti tanar nu prea vrei sa le faci. In schimb, am vrut sa ma bucur de viata!