Muzeul Guggenheim Bilbao a deschis „Sculptorul Picasso – Materie si corp”, o expozitie a operei artistului spaniol, care marcheaza 50 de ani de la moartea sa. Daca ceri cuiva sa numeasca un sculptor celebru, sunt sanse ca Pablo Picasso sa nu fie primul nume pe care il vin. Pentru majoritatea oamenilor, Picasso, nascut la Malaga in 1881, este unul dintre cei mai cunoscuti pictori ai tuturor timpurilor, un geniu artistic pe panza. 

In calitate de titan al lumii artei, lucrarea sa inovatoare si apreciata de critici, cum ar fi Les Demoiselles d’Avignon (1907) si descrierea sa bantuitoare a ororilor razboiului din Guernica (1937) au uimit lumea.

Cu toate acestea, o noua expozitie majora la Muzeul Guggenheim din Bilbao (in colaborare cu Muzeul Picasso Malaga) isi propune sa exploreze si sa puna in scena munca sa de sculptor.

Intr-adevar, Picasso insusi a privit sculptura ca pe o forma de expresie comparabila cu pictura, desenul, gravura si ceramica.

Expozitia de la etajul doi al cladirii Guggenheim reuneste peste 50 de sculpturi create intre 1909 si 1962, oferind o perspectiva unica asupra calatoriei artistice a lui Picasso si a abordarii sale inovatoare de a reprezenta figura umana.

Obiectele sunt raspandite in opt galerii si este un cadru spectaculos.

Desi fiecare galerie este aproape o expozitie distincta in sine, intregul spectacol este plin de conexiuni. De exemplu, exista referiri la numeroasele muze si parteneri ai artistului in toate spatiile.

Este curatoriat de Carmen Gimenez (cu participarea Lucia Agirre), care simte un imens sentiment de mandrie in a ridica profilul lucrarii artistului, departe de picturile sale.

„Aceasta este prima expozitie Picasso din Tara Bascilor si este foarte unic faptul ca este o expozitie de sculptura. Picasso nu este doar un mare pictor, ci si un mare sculptor. Si aceasta fateta este poate mai putin cunoscuta.”

Explorarea sculpturilor lui Picasso

Organizat de Muzeul Guggenheim Bilbao in colaborare cu Muzeul Picasso Malaga, spectacolul face parte din programul international „ Celebrarea Picasso 1973-2023 ”, cu sprijinul Comisiei Nationale pentru Comemorarea a 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso si al Muzeul National Picasso-Paris.

Intr-o vizita recenta la Guggenheim, Bernard Ruiz-Picasso, cofondatorul Muzeului Picasso Malaga si nepotul lui Picasso, a fost emotionat privind colectia de exponate: „E bine sa vezi sculpturile intr-un spatiu atat de frumos, pentru a putea sa se intoarca si sa le simta. Par sa fie foarte vii.”

Fiecare galerie evidentiaza o tema sau o perioada diferita din viata lui Picasso. La zece zile dupa moartea lui Picasso, in aprilie 1973, una dintre cele doua copii din bronz ale sculpturii Femeie cu vaza a fost plasata deasupra mormantului sau la Chateau de Vauvenargues din Franta. Celalalt se afla in Galeria 205 si intampina vizitatorii in turul lucrarii sculpturale a artistului.

Sculptura, care aminteste de zeitele fertilitatii din Antichitate , infatiseaza o figura care intinde un brat pentru a afisa o ofranda. Femeia cu vaza este o dovada a fascinatiei de durata a lui Picasso pentru civilizatiile antice ale patriei sale si se numara printre cele mai semnificative lucrari produse vreodata de artist.

Cubismul este explorat in Galeria 206. In 1909, Picasso a modelat bustul partenerului sau Fernande Olivier, transformandu-i trasaturile in fatete geometrice pe care le-a condensat si rasucit pentru a realiza o redare sculpturala a ceea ce a experimentat in pictura cubista. Lucrarea ilustreaza legaturile dintre cele doua discipline.

Obiect gasit

Dupa cum invatati rapid din expozitie, Picasso a avut o afinitate profunda pentru realizarea de sculpturi din obiecte aruncate – o practica denumita adesea „objet trouve” (obiect gasit).

Incepand din 1912, a inceput sa incorporeze ziare, sireturi, cutii de chibrituri si alte obiecte gasite de zi cu zi in colajele sale cubiste 3D.

Francoise Gilot , unul dintre numerosii parteneri romantici ai lui Picasso, isi aminteste de rutina in timpul plimbarilor sale zilnice la studioul sau, unde deseori cerceta gramezile de gunoi ale orasului si chiar scotoceste prin cosurile de gunoi cautand materiale pe care sa le incorporeze in creatiile sale. 

Acest proces este exemplificat in Head of a Warrior (1933). In aceasta lucrare, Picasso incorporeaza tevi, sarma de gaina si cuie pentru a crea o reprezentare capricioasa, aproape caricaturala a unui razboinic cu coif si un nas mare comic. Este incredibil de inventiv. 

Exista, de asemenea, una dintre cele mai monumentale lucrari sculpturale ale artistului, intitulata The Bathers (1956), constand din sase figuri construite initial din bete de matura, fragmente de rame vechi de lemn, mobilier si alte obiecte aruncate gasite in depozite.

Picasso in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial

Una dintre cele mai fascinante perspective asupra operei sale se afla in Galeria 203, care analizeaza productia creativa a lui Picasso in timpul petrecut la Paris, in timpul ocupatiei germane a Frantei.

In ciuda lipsei de materiale, inclusiv a lipsei de bronz si a amenintarii omniprezente a Gestapo-ului , Picasso a reusit sa creeze o serie de lucrari de arta remarcabile si care defineau cariera. 

O piesa remarcabila din aceasta sectiune este Death’s Head (1943), o reprezentare bantuitoare a unui cap in descompunere care. Mai exista si Cap de femeie (1941), un bust monumental al fotografului, pictorului francez si al uneia dintre muzele lui Picasso, Dora Maar.

Femeile lui Picasso

Nicio expozitie Picasso nu ar fi completa fara referire la opera sa care prezinta unele dintre femeile din viata sa.

De la trei busturi distincte ale tinerei amante a lui Picasso, Marie-Therese Walter , pana la un portret tridimensional al celei de-a doua sotii Jacqueline Roque si o sculptura din tabla a lui Sylvette David, cunoscuta si sub numele de „fata cu coada de cal”, lucrari inspirate de Numeroasele muze si parteneri ai artistului sunt pretutindeni in acest spectacol. 

Desi, povestile complexe si controversate din spatele fetelor raman considerabil subestimate in aceasta expozitie, alte spectacole din cadrul programului international „Picasso Celebration 2023” sunt concepute pentru a reevalua artistul dintr-o perspectiva feminista. 

Expozitia  Fernande si Francoise , care se desfasoara pana pe 21 ianuarie la Kunstmuseum Pablo Picasso din Munster, Germania, ofera o reexaminare cuprinzatoare a relatiilor artistului cu Fernande Olivier si Francoise Gilot.

Pe langa expozitia propriu-zisa, sunt oferite si tururi ale spectacolului cu invitati din diferite discipline precum stiinta, film, sport si design. 

Sunt planificate ateliere de scriere, tiparire si dans, iar intreaga expozitie este sustinuta de resurse educationale la muzeu si online.