Este esential sa invatam sa identificam simptomele endometriozei, deoarece in acest fel putem realiza un diagnostic precoce si putem evita complicatiile care ne compromit starea generala de sanatate.

Simptomele endometriozei apar in perioada reproductiva a femeilor, desi pot aparea dupa primele menstruatii.

Cele mai puternice semne apar intre 25 si 35 de ani. In plus, aceasta boala nu are un tratament definitiv, desi exista tratamente care iti pot imbunatati calitatea vietii. De asemenea, este obisnuit ca acesta sa afecteze la nivel psihologic, potrivit acestui studiu de la Universitatea din Medellin (Colombia).

Exercitiile fizice si o dieta sanatoasa sunt esentiale pentru a ajuta la eficacitatea procedurilor medicale.

Daca vrei sa stii ce simptome ar putea sa te alerteze asupra endometriozei, ar trebui sa citesti acest articol. Daca observati vreuna dintre ele, ar trebui sa vizitati medicul ginecolog.

Crampe menstruale foarte intense

In multe cazuri, durerea menstruala mai puternica decat in ​​mod normal este unul dintre primele simptome ale endometriozei.

Cand o femeie are menstruatie, endometrul (adica mucoasa interioara a uterului) se scurge, sangereaza si este expulzat vaginal. Astfel, la femeile cu endometrioza, sangerarea si inflamatia altor organe apar in perioada menstruatiei , ceea ce genereaza si mai multa durere.

In unele cazuri, in plus, aceasta problema poate aparea si in afara uterului: in trompe, in ovare, in vezica sau in intestin.

In cazurile in care apar colici, este posibil sa nu aiba un motiv real aparent. Prin urmare, trebuie sa fii vigilent daca treci printr-o perioada mai dureroasa decat de obicei.

Descrie ce simti medicului tau ginecolog pentru ca acesta sa analizeze cauzele si sa te orienteze catre cel mai bun tratament.

Durere in timpul actului sexual

Deoarece endometrioza poate afecta diferite organe din regiunea pelviana, contactul sexual cu regiunea inflamata poate provoca durere.

Ar trebui sa va amintiti intotdeauna ca actul sexual ar trebui sa va ofere placere si nimic altceva. Daca exista durere, este pentru ca ceva nu este in regula. Sunt multi care nu au incredere in acest simptom si putini care atribuie durerea din timpul sexului endometriozei.

Acum, cum sa stii daca este cu adevarat legat de aceasta boala? Este unul dintre simptomele endometriozei? Ce se intampla daca acest disconfort pe care il simt este normal?

Trebuie sa stiti ca caracteristicile durerii endometriozei vor aparea daca:

  • Este o durere ciclica, este de intensitate puternica sau creste progresiv.
  • Este asociat cu acelasi lucru care se simte in timpul perioadei menstruale.
  • Nu simtiti o imbunatatire cu analgezicele obisnuite.

Infertilitate

Potrivit acestui studiu realizat de Clinica Las Condes din Chile, un alt simptom al endometriozei poate fi dificultatea de a ramane insarcinata. Multe femei care sufera de infertilitate au acest inconvenient asociat cu aceasta. Aceasta corelatie poate fi explicata prin obstructia cauzata de endometrioza.

Inflamatia cronica la nivelul pelvisului poate impiedica implantarea embrionului in uter. Vestea buna este ca daca aveti aceasta problema, fertilitatea va poate fi restabilita cu tratamentul potrivit.

Desigur, vei avea nevoie de rabdare si de un control foarte precis. Trebuie sa mergi la medicul ginecolog si sa urmezi fiecare instructiuni pe care ti le da el cu privire la medicamente si orele.

Alterari si dureri la nivelul intestinului in timpul sangerarii menstruale

Deoarece intestinul este situat in regiunea pelviana, poate fi afectat si de endometrioza.

In perioada menstruala, leziunile de endometrioza din intestin provoaca inflamatii si dureri intestinale si multe dintre simptomele asociate cu acestea. Potrivit acestei cercetari de la Universitatea din Costa Rica, acestea pot fi:

  • Gazele
  • Umflatura
  • Flatulenta
  • Crampe intestinale puternice
  • Sangerare in scaun
  • In cazurile mai severe, obstructia intestinala.

Daca observati oricare dintre aceste simptome, consultati un medic generalist. Va comanda niste analize care ii permit sa identifice eventualele probleme si va va indruma catre specialistul corespunzator.

Durere la urinare

La fel ca si intestinele, vezica urinara se afla si in regiunea afectata de endometrioza si poate suferi aceleasi modificari atunci cand sangerarea menstruala scade. Este posibil sa simti  mai multa durere cand urinezi, poti chiar sa sangerezi.

In cele mai severe cazuri, endometrioza poate compromite ureterele, care sunt structurile care transporta urina de la rinichi la vezica. Iata ce afirma acest studiu de la Spitalul Universitar Manuel Ascunce Domenech (Cuba).

Dureri pelvine cronice

Dupa cum v-am explicat, simptomele endometriozei pot implica diferite organe din pelvis si se pot dezvolta pe parcursul multor ani. De-a lungul timpului, este posibil sa aveti dureri continue, indiferent de menstruatie.

Aceasta afectiune se numeste durere pelvina cronica si are un impact mare asupra calitatii vietii acestor femei, deoarece interfereaza cu indatoririle lor profesionale, personale si sexuale.

Atentie la simptomele endometriozei!

Dupa ce ai citit articolul, aplica urmatorul sfat: nu lasa pe maine ce poti face azi. Daca prezentati unele dintre aceste simptome ale endometriozei, mergeti la un specialist, acesta va va oferi un tratament bun.

Gandeste-te ca daca lasi timpul sa treaca, te-ai putea intalni cu situatii incomode in viata ta de zi cu zi.

De asemenea, sanatatea ta viitoare poate fi compromisa daca nu esti atent la mesajele pe care corpul tau le transmite astazi. Prin urmare, nu va multumiti cu tratarea durerii initiale sau a primului disconfort. Este mai bine sa atacati problema reala de la inceput si sa preveniti cresterea acesteia.