Cantareata columbiana Shakira a acceptat plata unei amenzi de 7,3 milioane de euro in schimbul unei pedepse reduse care o va impiedica sa mearga la inchisoare, dupa ce a recunoscut in fata Curtii ca a fraudat vistieria spaniola cu 14,5 milioane intre 2012 si 2014. Artista, care a fost partener al fostului fotbalist si om de afaceri spaniol Gerard Pique, cu care are doi copii, a ratificat in fata Tribunalului Barcelona acordul la care a ajuns in ultimul moment apararea ei cu acuzatiile private si Parchetul, care a cerut pentru ea opt ani si doua luni de inchisoare.

Acordul evita procesul care urma sa inceapa luni pentru a stabili daca Shakira a sustinut plata taxelor intre 2012 si 2014, pretinzand ca locuieste in afara Spaniei.

Conform acordului, instanta a condamnat-o pe Shakira la trei ani de inchisoare si la plata unei amenzi de 7,3 milioane de euro, o suma mult mai mica decat suma stabilita anterior, care era de 23,7 milioane de euro.

In plus, Shakira poate evita sa mearga la inchisoare in schimbul unei plati de 432.000 de euro in total, 400 de euro pentru fiecare zi pe care a trebuit sa o cheltuiasca dupa gratii.

Inainte de audierea de luni, cantareata a restituit vistieriei spaniole cele 14,5 milioane de euro fraudate, plus alte trei milioane de dobanzi, ceea ce a permis aplicarea circumstantei atenuante de reparare a prejudiciului in cazul ei .

Artista, care purta o jacheta roz si costum pantalon si si-a acoperit ochii cu ochelari de soare, a fost primita in afara curtii de aproximativ o suta de persoane, majoritatea jurnalisti si fotografi, dar si curiosi si cativa admiratori, care au fost inconjurate de un forta de politie puternica.

Shakira a intrat pe usa principala insotita de avocatii ei si de mai multi politisti.

Artista columbiana, in varsta de 46 de ani, si fostul fotbalist al Barcelonei, in varsta de 36 de ani, si-au anuntat despartirea in 2022, dupa doisprezece ani, dupa care Shakira s-a mutat la Miami (Statele Unite) impreuna cu copiii lor in urma unui acord privind custodia lor.

„Copiii mei m-au intrebat”

Artista a atacat din nou Trezoreria intr-un comunicat in care justifica acordul ajuns luni, pentru a evita procesul ei pentru frauda fiscala in schimbul unei amenzi de un milion de dolari: „Copiii mei m-au intrebat, am luat aceasta decizie pentru ei. . „

Agentia de comunicare a Shakirei — Llorente si Cuenca — a trimis un comunicat de presa presei exact in momentul in care artista rostia cateva cuvinte scurte in fata Tribunalului din Barcelona pentru a ratifica acordul la care a ajuns apararea ei in ultimul moment cu acuzatiile, ceea ce il impiedica sa tinand un proces.

Shakira sustine in declaratia sa ca a optat pentru acordul pentru a evita „uzura si timpul” pe care procesul penal il ia asupra „un cantaret de prestigiu international”, precum si „impactul expunerii media si al timpului de judecata, care in multe cazuri este de o lungime obositoare”.

„M-am simtit pregatit sa infrunt un proces si sa-mi apar nevinovatia”, insista cantareata, dupa ce isi aminteste ca avea „doua optiuni, sa lupte in continuare pana la capat”, ipotecandu-si linistea sufleteasca si a copiilor ei, cariera si lucrurile. .care va place, sau inchideti acest capitol al vietii voastre „asteptand inainte”.

In acest sens, ea a marturisit ca proprii copii i-au cerut sa ajunga la un acord, asa ca a optat sa se concentreze pe cel mai „lucru important din viata ei” si sa evite „oboseala” de a-si vedea mama intr-o judecata.

„Trebuie sa-mi aleg bataliile si cea mai importanta pentru mine acum este sa fac totul pentru ca copiii mei sa traiasca o viata plina si sa se concentreze pe ceea ce este cu adevarat important: sa-i vad crescand si sa petrec timp cu ei”, subliniaza cantareata in ea. afirmatie.

Artista condamnata, insa, a atacat din nou Trezoreria dupa ce si-a exprimat admiratia pentru alti contribuabili, precum fotbalistul din viata lor”.

„La ce imi foloseste sa castig pana la urma o procedura daca trebuie sa lupt 10 sau 15 ani si sa pierd totul pe parcurs?”, adauga declaratia, in care Shakira reflecta ca sunt „multi oameni” fara resurse. sa plateasca pentru o buna aparare.sau sa ajunga la o intelegere care „si-au vazut viata uzata in fata ochilor din cauza discrepantelor cu Trezoreria care ar fi putut fi rezolvate intr-o zona din afara inchisorii”.

Shakira, care are deschis un proces administrativ contencios la Curtea Nationala pentru frauda fiscala in anul 2011, isi aminteste ca a trebuit sa plateasca 60 de milioane de euro pentru acel dosar, pe care il descrie drept „prostii” pentru ca in acel an nici nu a fost aproape. a fi rezident spaniol.

Potrivit cantaretei, in acel caz au pus-o sa plateasca „pentru tot capitalul de lucru” al turneului ei, fara sa tina cont de cheltuielile pe care le-a implicat: „A existat un fel de dubla impozitare si mi-au aplicat amenzi disproportionate. . profituri care nu au existat”, deplange el.

„Si totul pentru ca, in mijlocul unui turneu de peste 120 de concerte in intreaga lume, am facut vizite in Spania pentru a vedea persoana cu care incepeam o relatie, adaugand in total 70 de zile intre toate vizitele”, noteaza. cantaretul. .

El a amintit ca in 2011 a iesit dintr-o „relatie lunga de peste zece ani” cu Antonio de la Rua, cu care a locuit in Bahamas, si a vizitat doar sporadic Spania.

Shakira mai subliniaza ca consilierii ei erau „procurori de prim rang” precum PriceWaterhouseCoopers si Ernst & Young, ale caror instructiuni le-a urmat mereu, si ca si-a platit datoria catre Trezorerie inainte ca Parchetul sa depuna o plangere pentru frauda fiscala.

In ceea ce priveste procesul sau contencios, Shakira spune ca are incredere „in discernamantul adecvat al autoritatilor justitiei si ca acestea vor sti sa separe modul in care s-a incheiat acest dosar penal, fara ca acesta sa conditioneze sau sa afecteze catusi de putin dosarul din 2011. .” , deoarece este un compartiment juridic etans si un proces complet diferit pentru toate scopurile.

In declaratii catre jurnalisti, odata cu incheierea procesului, Miriam Company, care impreuna cu Pau Molins a aparat-o pe Shakira, a explicat ca acceptarea acordului a fost o „decizie dificila” pentru artista si „foarte matura si chibzuita”. bunastarea si ingrijirea copiilor ei, propria ei liniste sufleteasca si cu dorinta de a se concentra pe cariera ei profesionala.

Potrivit companiei, echipa juridica a Shakirei era „foarte pregatita” pentru proces si era increzatoare ca va putea dovedi nevinovatia ei, pe baza faptului ca in anii in litigiu, intre 2012 si 2014, ea nu a locuit cea mai mare parte a anului. in Spania.

Totusi, dorinta Shakirei a fost sa ajunga la un acord: „Trebuie sa respectam asta, trebuie sa respectam motivele care au condus-o la aceasta decizie si pe care le putem intelege cu totii”, a declarat Company.

De asemenea, avocatul a precizat ca acest acord nu include anul 2011, pentru care Shakira are si un dosar pe rol la Tribunalul National in care au incredere sa poata obtine o rezolutie favorabila care sa-i dovedeasca nevinovatia.