Separarea este o problema foarte complicata si cu mai multe fatete care implica multe motive pentru ruperea unei relatii. Desi motivele din spatele divorturilor pot varia in functie de fiecare situatie particulara, exista cativa factori comuni care influenteaza adesea decizia de separare. Acest articol va examina cateva dintre principalele motive pentru care cuplurile pot alege sa divorteze.

De ce divortam? Cele mai frecvente cauze

Diverse studii plaseaza rata de esec a relatiilor de cuplu intre 65% si 70%. Ca sa o punem in context, 6 dintre cei 10 cunoscuti ai tai care sunt intr-o relatie sau casatoriti se vor desparti in urmatorii cativa ani si sa nu mai vorbim despre indicele fericirii . Pentru ca a fi nefericiti impreuna pana la sfarsitul zilelor noastre chiar are putin de sarbatorit.

Dar revenind la subiect, din experienta mea, sunt convins ca a invata sa traim fericit in cuplu este una dintre cele mai mari provocari pe care le avem ca indivizi si de aceea intelegerea a ceea ce ne saboteaza poate fi de o importanta vitala in sarcina de a invata sa traieste sanatos cu persoana iubita.

1. Lipsa unei comunicari eficiente

Cea mai frecventa cauza a divortului relatiilor conjugale este lipsa unei comunicari eficiente.

Lipsa capacitatii de a-ti exprima nevoile, sentimentele si preocuparile in mod deschis si onest poate duce la resentimente si frustrare in relatie. Lipsa de comunicare poate provoca, de asemenea, confuzie si conflicte nerezolvate, care la randul lor deterioreaza calitatea relatiei si poate duce la separare. Un alt motiv important pentru a divorta este ca nu exista o relatie buna si exista diferente ireconciliabile.

2. Compatibilitate si diferente

Pe masura ce cuplurile se dezvolta si se transforma in timp, ei pot descoperi ca au scopuri, valori sau interese diferite pe care nu le pot impaca.

Disparitatile in etapa de crestere a copiilor, prioritatile financiare sau chiar ambitiile de cariera pot crea tensiune si conflict constant in relatie, care pot eroda fundamentul casatoriei si duce la sfarsitul acesteia.

3. Infidelitati

Infidelitatea si lipsa de incredere sunt, de asemenea, cauze comune ale divortului. Tradarea emotionala sau fizica poate lasa un partener sa se simta ranit si tradat. Desi este posibil sa construiesti incredere dupa infidelitate, multe cupluri considera ca este prea dificil si se despart.

4. Abuz

Abuzul fizic, emotional sau verbal este un motiv foarte valid si justificat pentru a solicita divortul. Nu este necesar ca nicio persoana sa se supuna oricarui tip de abuz si, uneori, separarea este adesea singura decizie sigura si sanatoasa pentru a se proteja pe ei insisi si pe copiii lor, daca au. Abuzul creeaza un mediu periculos si daunator in relatie , ceea ce este esential pentru a solicita asistenta si consiliere profesionala in situatii de acest tip.

5. Lipsa de angajament

Lipsa de angajament poate fi, de asemenea, un factor determinant in hotararea de a divorta. Casatoria necesita un angajament reciproc si constant pentru a performa in relatie si a depasi obstacolele care pot aparea. In cazul in care unul sau doi membri ai cuplului nu sunt dispusi sa faca eforturile necesare pentru a mentine relatia, divortul poate fi singura solutie viabila.

6. Alti factori

Pe langa obstacolele mentionate mai sus, dificultatile financiare, problemele de dependenta, dezacordurile constante si lipsa intimitatii si a conexiunii emotionale pot afecta si decizia de a divorta. Este esential sa retineti ca divortul nu este o optiune simpla si ca fiecare situatie este unica. Unele cupluri isi pot depasi problemele prin terapie si consiliere, in timp ce altele pot decide ca divortul este cea mai buna optiune pentru amandoi . Este important sa cautati ajutor profesional si sa luati decizii informate si constiente.

Exista mai multe motive pentru care cuplurile pot alege sa divorteze. Lipsa unei comunicari eficiente, lipsa conexiunii eficiente, lipsa conexiunii efective, infidelitatea, abuzul, lipsa angajamentului si alti factori pot influenta decizia finala. Divortul este o alegere individuala si personala, iar fiecare cuplu trebuie sa ia decizia care este cea mai potrivita pentru el in situatia lor particulara.