Lumea relatiilor este complexa, deoarece exista multe moduri diferite de a iubi; cat mai multe moduri de a gestiona emotiile. Cu toate acestea, uneori punem prea mult accent pe a ne asigura ca ne comportam in mod corect pentru a satisface nevoile celeilalte persoane si pierdem din vedere cealalta fateta fundamentala a curtatiilor si casatoriilor: cum ne simtim in ele.

De exemplu, uneori temeri si griji constante si foarte intense se pot dezvolta la ideea de a fi abandonati de partenerul nostru si, de asemenea, presupunem ca acest lucru este normal, de parca dragostea ar fi intotdeauna insotita de acest tip de durere emotionala.

Aceste stari mentale sunt foarte dureroase pentru ambele parti si, in timp, tind sa genereze un mediu negativ si toxic in relatie bazat pe frica, gelozie si dinamica dominatie-supunere. Prin urmare, in acest articol va voi oferi cateva sfaturi generale pentru a face fata fricii de a va pierde partenerul .

Ce sa faci pentru a face fata fricii ca partenerul tau te va parasi

Daca ti-e frica sa nu-ti pierzi partenerul si nu stii cum sa o faci pentru ca aceasta emotie sa nu te copleseasca in fiecare zi, continua sa citesti.

Mai jos veti gasi indrumari si sfaturi pe care le putem urma pentru a dezvolta o relatie mai pozitiva axata pe sprijinul intre ambii oameni ca fiind egali.

1. Cresteti increderea reciproca

Unul dintre primele linii directoare pe care le putem pune in practica daca ne temem de a ne pierde partenerul este sa sporim increderea reciproca concentrandu-ne pe a realiza ceea ce face partenerul nostru pentru noi in fiecare zi.

Iar increderea este unul dintre cele mai importante pietre de temelie ale oricarei relatii, o axa pe care se construiesc cele mai rezistente si durabile relatii emotional-iubitoare.

Concentrandu-ne pe lucrurile bune pe care le primim de la partenerul nostru si pe eforturile pe care acea persoana le investeste in bunastarea noastra , atat in ​​ceea ce priveste atentia, afectiunea, grija sau favorurile, va fi mai usor sa avem o perceptie mai realista a acelei casatorii sau curte. .

2. Lucreaza la respectul de sine

Stima de sine scazuta este una dintre cauzele principale care poate explica teama de a-si pierde un partener, deoarece persoana isi dezvolta de obicei ganduri negative sau idei despre sine in interior, cum ar fi „Nu sunt suficient de bun pentru ea” sau „ea va gasi pe cineva. „cineva mai bun si ma va parasi.”

Lucrul zilnic asupra stimei de sine ne va ajuta sa depasim insecuritatile care ne determina sa ne proiectam frustrarea si sa generam aceste tipuri de ganduri negative care ne fac sa ne simtim prost cu noi insine.

A merge la un profesionist in psihologie este cea mai buna modalitate de a dezvolta o stime de sine echilibrata, deoarece in consultatia dumneavoastra putem invata tot felul de exercitii, strategii si linii directoare de actiune care ne permit sa atingem un concept de sine mai pozitiv despre noi insine.

3. Fii constient de autonomia noastra, vizualizeaza-ne viata fara partener

Acesta este unul dintre exercitiile clasice efectuate in psihoterapie pentru a ajuta persoana sa-si relativizeze temerile de a-si pierde partenerul, deoarece il ajuta pe persoana sa realizeze ca poate trai perfect singura .

Acest exercitiu de vizualizare a unui viitor fara partenerul nostru ne ajuta sa realizam ca si in acea situatie am putea trai perfect, realizand tot felul de obiective si realizari personale pentru noi insine.

Aceasta vizualizare ne face, de asemenea, sa invatam ca nu ar trebui sa legam fericirea noastra prezenta de altcineva decat de noi insine.

4. Evita gelozia

Gelozia este, de asemenea, un element care genereaza tot felul de temeri, complexe si griji din partea unuia dintre membrii cuplului, iar in functie de intensitatea ei, poate ajunge sa devina motiv de separare sau divort. Odata ce am integrat modele comportamentale bazate pe gelozie in viata noastra de zi cu zi, se creeaza un cerc vicios de neincredere , asa ca trebuie sa evitam cu orice pret normalizarea acestor atitudini de cautare a controlului asupra celuilalt sau adoptarea unui stil de comunicare pasiv-agresiv cu care sa facem. santaj emotional.

Pentru a preveni acest lucru, este necesar ca persoana geloasa sa desfasoare o munca personala de introspectie pentru a depasi aceste tipuri de reactii negative, care genereaza disconfort atat la persoana, cat si la partenerul sau. Acest lucru se poate realiza prin imbunatatirea abilitatilor de auto-leadership, astfel incat, pe de o parte, sa ne antrenam capacitatea de a fi autonomi si constienti de capacitatile noastre, iar pe de alta parte, sa adoptam o mentalitate constructiva care sa nu ne faca sa cadem in impulsurile incercarii de a controla ceea ce nu depinde de noi (cum ar fi comportamentul tertilor). Aceasta combinatie de autodisciplina si realism atunci cand te confrunti cu emotiile si convietuirea este foarte importanta.

5. Concentrati-va pe prezent

Concentrarea pe momentul prezent si uitarea de grijile legate de un viitor pe care nu-l cunoastem este o modalitate buna de a atenua orice disconfort sau suferinta cauzata de teama de a ne pierde partenerul. Trebuie avut in vedere ca aceste tipuri de preocupari au la baza anxietatea generata de faptul de a nu sti ce urmeaza, o lipsa de informatii care „trage pe noi” si ne determina sa incercam sa generam ipoteze cu mare incarcatura emotionala. iar si iar, cautand o usurare care nu vine niciodata.

Acest lucru poate fi realizat mergand la consultatia unui psiholog care ne va invata modalitati de a ne reloca atentia catre aici si acum. Mindfulness este cea mai utila resursa terapeutica pentru a realiza acest lucru , deoarece ne ajuta sa ne antrenam capacitatea de a ne concentra atentia catre prezent, spre ceea ce cunoastem cel mai bine si controlam cel mai mult.

6. Nu ne mai idealizam partenerul

Idealizarea partenerului nostru este tipica in prima etapa a dragostei, indragostirea ; Daca dureaza mult, poate ajunge sa ne determine sa generam o dependenta excesiva de acea persoana, intrucat consideram ca acestea contin tot ce ne trebuie in viata pentru a fi fericiti si ca nu vom gasi niciodata pe cineva la fel de perfect.

Primul pas pentru a scapa de aceste abordari irationale este sa dezidealizati acea persoana, acceptandu-i defectele si constienti ca este o persoana normala ca si restul lumii.

Integrand aceasta idee foarte necesara, vom invata ca nimeni nu este perfect si ca in relatii important este sa impartasim, sa iubesti si sa-l acceptam pe celalalt cu defectele si virtutile sale, fara a deveni obsedat sau a depinde de nimeni.