Coruptia pare sa fie plaga ce sufoca societatea romaneasca. Ultimele dezvaluiri in acest sens, cele privind sistemul pus la punct de primarul Clujului, Sorin Apostu, de la PDL, ridica numeroase semne de intrebare si asupra unor personane din judetul nostru. Este vorba, in primul rand, despre un misterios personaj care apare in stenogramele facute publice de DNA doar cu initiale, B.I., si care este prezentat ca om de afaceri din Arges.

Cu el discuta unul dintre intermediari despre nivelul spagii care ar trebui data pentru obtinerea unor contracte de achizitie publica. „Cum mai merge spaga?“ a fost tema-provocare a emisiunii de ieri pe care domnul Mihai Golescu, directorul cotidianului „Argesul“, a realizat-o la televiziunea „Alpha TV“ din Pitesti si care l-a avut drept invitat pe publicistul Gheorghe Frangulea, un colaborator al cotidianului nostru.

Mecanism „uns“

Domnul Mihai Golescu a lansat direct in dezbatere tema aflarii identitatii respectivului om de afaceri. A provocat si telespectatorii sa isi spuna parerea, dar si sa dezvaluie eventuale fapte de coruptie de care au cunostinta. „Am incercat sa vad cine este acest om de afaceri. Am sunat la prefect, la presedintele Consiliului Judetean, nu au raspuns. Nu putem decat sa presupunem cine ar fi, dar s-a ajuns la un nivel care trebuie sa dea de gandit din moment ce, reiese din stenograme, sunt unii care nici nu se dau jos din pat pentru 50.000 euro sau 100.000“, a spus domnul Golescu. „Avea dreptate domnul Iliescu atunci cand a spus ca noi avem o economie de cumetrie.

Mecanismul este stiut. Oameni din institutiile statului dau oferte ferme, mari, iar omul de afaceri da intai spaga sa ajunga la contract, dupa care merge la banca si se imprumuta pentru a putea face lucrarile. Prins in acest cerc vicios, el nu mai are scapare. Sunt licitatii trucate, cu caiete de sarcini dedicate. Oferteaza unii oameni de afaceri in anumite judete, altii in alte judete, apoi dau lucrarile la alte firme in subantrepriza. In disperare de cauza, pentru a-si recupera banii, ajung in stare sa faca orice compromis. Daca a dat spaga, e baiat de cumetrie si mai primeste lucrari. Nu a dat sau nu mai da spaga, nu mai este in joc“, a spus, la randul sau, domnul Gheorghe Frangulea.

Legea tacerii

„In acest sistem functioneaza legea tacerii. Sunt oameni din partide diferite, dar cumetria asfaltului, de exemplu, functioneaza indiferent de partid“, a continuat domnul Frangulea. „Eu nu stiu opresor mai mare decat statul. Cat dau salarii colegilor mei, atat trebuie sa dau la stat“, a punctat domnul Mihai Golescu faptul ca statul este rigid, cu metehne din vremuri fanariote si fara sa vina in sprijinul mediului de afaceri. In aceste conditii apar, iata, derapaje dintre cele mai grave. Domnul Mihai Golescu a spus apoi ca exista oameni de afaceri din Arges care s-ar putea incadra la profilul lui B.I., dar ca este greu de spus daca acesta este – cum au insinuat unii – Gheorghe Axinte (nu corespund initialele…), daca este Vatica Bold (chiar daca il cheama si Ion) sau un altul… Ramane ca dezvaluirile ulterioare ale institutiilor statului sa faca lumina in acest caz…