Vaccinurile au schimbat radical medicina de zeci de ani. Ele salveaza sute de mii de vieti in fiecare an in intreaga lume. Aceste injectii pot dura cinci pana la zece ani pentru a se dezvolta, dar cu COVID-19 toate recordurile au fost doborate. S-a ajuns la mai mult de un vaccin in mai putin de un an datorita investitiilor mari in cercetare, recrutarii voluntarilor pentru studiile clinice si grabirii productiei, pe langa accelerarea procesului birocratic pentru autoritatile de reglementare. Cei din Statele Unite, Regatul Unit si UE au respectat fazele obisnuite pentru aprobarea vaccinurilor in situatie de urgenta.

Aceste medicamente sunt dezvoltate de companiile farmaceutice si le apartin datorita brevetului. Pentru societatea civila si pentru unii experti, este una dintre cele mai mari probleme ca multe tari sarace vor avea nevoie de timp pentru a ajunge si a acorda prioritate beneficiului companiilor farmaceutice in detrimentul sanatatii publice. Ce sunt brevetele si cum afecteaza acestea accesul la vaccinare in intreaga lume?

Acestea sunt, in principal, drepturi de proprietate intelectuala care acorda exclusivitatea productiei si comercializarii companiei farmaceutice care detine brevetul. Aceste drepturi se extind pe o perioada de cel putin 20 de ani. Unele ONG-uri spun ca aceasta exclusivitate dauneaza accesului universal la vaccin.

Potrivit Centrului pentru Inovare in Sanatate Globala de la Universitatea Duke, mai mult de jumatate din vaccinuri au fost achizitionate de tari bogate, care reprezinta doar 14% din populatia lumii. „Este un model problematic pentru ca presupune un monopol”, argumenteaza Vanessa Lopez, directorul Salud por Derecho. „In absenta concurentei, compania farmaceutica poate stabili pretul pe care si-l doreste, iar capacitatea de negociere este foarte limitata”.

In cazul vaccinurilor impotriva coronavirusului, Moderna a anuntat in octombrie ca nu va revendica drepturi de brevet in timpul pandemiei. Pana acum, ea este singura care a luat singura aceasta decizie.

La sfarsitul anului 2020, India si Africa de Sud au prezentat Organizatiei Mondiale a Comertului o initiativa de suspendare temporara a brevetelor de medicamente si materiale de protectie impotriva coronavirusului, care include vaccinuri. Aceasta eliberare de exclusivitate este prevazuta in tratatele internationale si acesta a fost cazul in anii 2000 cu tratamentele pentru HIV/SIDA. Ar insemna ca formula chimica pe care o au laboratoarele pentru a produce vaccinul ar fi impartasita si nu numai ca ar putea fi fabricata de companiile farmaceutice, dar orice stat ar putea sa o foloseasca pentru ca alte companii sa le poata produce.

Exista o suta de tari in cadrul OMC care sustin initiativa Indiei si Africii de Sud. Dar multi altii, precum Statele Unite si Uniunea Europeana in ansamblu, se opun scutirii vaccinurilor de la brevete. Momentan negocierile sunt blocate.

Medicii Fara Frontiere apara aceasta strategie din cauza scaderii preturilor care ar avea loc si a cresterii productiei. „Nu poti uita niciodata ca medicamentele nu sunt orice alt bun de consum, ci sunt adesea esentiale”, spune Raquel Gonzalez, purtatorul de cuvant al MSF. Tarile sarace ar avea control asupra productiei si distributiei de vaccinuri. Bernabe Zea, profesor la Centrul de Brevete al Universitatii din Barcelona, ​​nu crede ca aceasta este calea de urmat: „Se pare complicat ca un produs atat de complex poate fi realizat intr-o tara subdezvoltata. Timpul pe care ne-ar lua acum intr-o tara terta sa incepem de la zero, sa infiintam o fabrica pentru a putea face acest produs, nu ar avea prea mult sens”.

O mie de studii clinice

De la inceputul pandemiei, aproape o mie de studii clinice au fost lansate pentru zeci de tratamente si vaccinuri impotriva coronavirusului. Companiile farmaceutice sustin ca brevetele au fost motivul pentru care aceasta inovatie record a fost posibila. „Am putea crede ca scoaterea brevetului din cale ar fi un lucru bun, dar ar avea un efect secundar teribil. Noi i-am spune industriei farmaceutice sa nu investeasca pentru ca odata cu obtinerea rezultatelor, brevetul ti se va lua si nu vei mai putea recupera investitia”. Cu alte cuvinte, companiile farmaceutice spun ca brevetele functioneaza ca un stimulent. „Este discursul obisnuit al industriei farmaceutice. Patentele, prin definitie, ceea ce fac este sa ingreuneze impartasirea cunostintelor” contravine Vanessa Lopez, de la Salud por Derecho.

Industria insista ca se angajeaza sa asigure un acces accesibil si echitabil in intreaga lume. Dar, cu modelul actual de brevet, cum sa aduceti vaccinurile COVID-19 in tarile care au acces dificil? Organizatiile supranationale au lansat diverse mecanisme pentru a incerca sa le ajunga. Pe de o parte, C-TAP, o initiativa a OMS care invita guvernele si companiile sa-si ofere in mod deschis cunostintele despre boala si tratamentele acesteia. Pe de alta parte, COVAX, care, pe scurt, consta intr-un fond de cooperare pentru ca tarile cele mai sarace sa aiba acces garantat la vaccin datorita contributiilor din partea tarilor cu venituri mari si a altor organizatii.

Potrivit Medicii fara frontiere, noua din 10 persoane din tarile in curs de dezvoltare nu vor primi vaccinul impotriva COVID-19 in 2021. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom, s-a exprimat in mai multe randuri in favoarea unei solidaritati mai mari din partea tarilor care au strans majoritatea dozelor produse pana acum: „Nationalismul vaccinului” ne dauneaza pe toti”, a spus el la inceputul lunii ianuarie.